Rakúšania zachraňovali z hôr 99 nemeckých detí, učitelia precenili svoje a ich sily

Horská služba v rakúskej spolkovej krajine Vorarlbersko v utorok pomocou vrtuľníkov zachránila z hôr 99 nemeckých školákov a osem učiteľov.

08.06.2022 07:10
debata (1)

Učitelia v oblasti údolia Kleinwalsertal na internete vybrali takú trasu, pre ktorú deti nemali vhodné oblečenie, topánky, ani dostatok skúseností. Informovala o tom agentúra APA.

Školáci vo veku od 12 do 14 rokov vyrazili s učiteľmi na výlet v utorok popoludní. Podľa polície sa vydali na úzky hrebeň, kam sa odporúča chodiť len turistom netrpiacim závratmi a s predchádzajúcimi skúsenosťami z hôr. Chodník bol po daždi mokrý a klzký. Keď sa časť výpravy rozhodla, že sa kvôli náročným podmienkam vráti, dvaja žiaci sa pošmykli a spôsobili si ľahké zranenia. Potom niektoré deti zachvátila panika a učitelia sa rozhodli privolať pomoc.

Záchranári školákov z hôr zviezli pomocou vrtuľníkov, na miesto, kde boli ubytovaní, ich potom dopravili hasiči. „Viac žiakov bolo vyčerpaných, podchladených a premočených,“ uviedla polícia. Prípad začalo vyšetrovať štátne zastupiteľstvo vo Feldkirchu.

APA uvádza, že učitelia sa zrejme pri výbere trasy nechali ovplyvniť hodnotením užívateľov jedného internetového portálu pre vysokohorských turistov.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #záchranári #Rakúsko #školáci