Armén Berlínu pripomenul hrôzy z roku 2016: Autom zabil učiteľku, viacero ľudí je zranených

Na osem upravili hasiči počet zranených po tom, čo v nemeckej metropole Berlín vrazilo do davu ľudí osobné auto. Pôvodne hasičský zbor hovoril o 30 zranených. Miestna polícia tvrdí, že zranenia utrpelo najmenej 12 osôb.

08.06.2022 11:24 , aktualizované: 16:45
berlín, obeť Foto:
Zakryté telo na ulici po tom, čo auto v stredu 8. júna 2022 vrazilo do davu ľudí v centre Berlína v Nemecku.
debata (47)

„Päť ľudí bojuje o život, traja ľudia sú zranení ťažko a niekoľko ďalších ľahko,“ povedal hovorca zasahujúcich hasičov. Uviedol, že jeden človek zahynul priamo na mieste.

Mŕtvou je podľa nemeckých médií učiteľka a medzi zrazenými boli aj deti. To policajná hovorkyňa odmietla komentovať, kým nebudú informované rodiny postihnutých. Uviedla ale, že mŕtva bola súčasťou jednej skupiny. „Momentálne nevieme, či išlo o úmyselný čin alebo o dopravnú nehodu," povedal hovorca berlínskej polície Thilo Cablitz. Na mieste zasahovalo približne 130 policajtov.

Zakryté telo obete (v popredí) leží na ulici po...
Záchranné zložky zasahujú po náraze auta do...
+8Zakryté telo leží na ulici po náraze auta do...

Podľa polície sa incident odohral na niekoľkých stovkách metroch. Vodič najprv na križovatke vyhláseného bulváru Kurfürstendamm a ulice Tauentzienstrasse našiel malým osobným vozidlom na chodník, kde zrazil skupinu žiakov. Potom sa vrátil späť na križovatku a pokračoval ulicou Tauentzienstrasse na roh s ulicou Marburger Strasse, kde narazil do iného vozidla a vošiel opäť na chodník. Jeho jazda potom skončila vo výklade parfumérie. Z fotografií dostupných na internete je zrejmé, že auto pred nárazom do výkladu zdemolovalo okrem iného reštauračnú záhradku.

Náraz vo vysokej rýchlosti

Polícia k vodičovi uviedla, že je to 29-ročný nemecký Armén, ktorý žije v Berlíne. Podľa svedkov sa z miesta pokúsil utiecť, ale okoloidúci ho zadržali a odovzdali polícii. To, že vodiča zadržali chodci, potvrdil následne aj policajný hovorca. Odmietol ale hovoriť o okolnostiach zadržania, pretože vyšetrovatelia musia všetko najskôr preveriť. Die Welt pôvodne informoval, že vozidlo šoféroval muž v seniorskom veku.

Incident sa odohral v centre Berlína okolo 10.30 h. Nemecké médiá uvádzajú, že k nárazu došlo vo vysokej rýchlosti. Ani to polícia zatiaľ nekomentovala.

Medzi svedkami incidentu bol aj britsko-americký herec John Barrowman, ktorý o tom informoval na twitteri. „Veľa ľudí krívalo a bolo zranených,“ povedal vo videonahrávke, na ktorej z miesta popisoval podrobnosti udalosti.

Hovorkyňa nemeckej vlády Christiane Hoffmannová uviedla, že kabinet kancelára Olafa Scholza je udalosťou otrasený a myslí na rodiny obete a zranených. Podobne sa vyjadrila aj berlínska primátorka Franziska Giffeyová. „Udalosť ma hlboko zasiahla,“ povedala s tým, že sa na miesto chce počas dňa vydať. Sústrasť rodine obete vyjadrila v mene Európskeho parlamentu jeho šéfka Roberta Metsolaová, ktorá uviedla, že myšlienky europoslancov sú aj s preživšími.

Nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová varovala pred špekuláciami a zároveň prisľúbila Berlínu podporu spolkových úradov pri vyšetrovaní.

Námestie Breitscheidplatz, na ktoré nadväzuje ulica Teuenzienstrasse a bulvár Kurfürstendamm, sa v roku 2016 stalo dejiskom teroristického útoku, ktorý si vyžiadal 12 obetí vrátane jednej Češky. Vtedy Tunisan Anis Amri narazil s ukradnutým kamiónom do ľudí na vianočnom trhu.

Nemecko Münster automobil ľudia náraz obete Čítajte viac Pri útokoch vozidlami sa zomieralo už v Berlíne, Nice či Londýne (výberová chronológia)
47 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Berlín