Zelenskyj očakáva hroznú zimu. Zmrazil ceny a zakázal vývoz plynu a uhlia

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj varoval, že budúca zima bude kvôli ruskej agresii vôbec najťažšia za všetky roky od dosiahnutia nezávislosti krajiny po rozpade Sovietskeho zväzu.

08.06.2022 13:28
debata (151)

Súčasne nariadil vláde a miestnym úradom, aby sa postarali o to, že dodávky plynu, elektriny, tepla a teplej vody pre obyvateľstvo v zime nezdražejú, napísal na svojom webe denník Ukrajinska pravda.

Zelenskyj podľa denníka oznámil, že Ukrajina nebude predávať do zahraničia plyn a uhlie, pretože všetka ťažba pôjde na uspokojenie vlastných potrieb. Súčasne majú úrady urobiť všetko, aby zvýšili vývoz elektriny.

Ukrajina už 105. deň čelí invázii Ruska, ktoré vpádom na Ukrajinu 24. februára rozpútalo najväčší pozemný konflikt v Európe od konca druhej svetovej vojny.

„Chcem osobitne zdôrazniť, že som zadal vláde veľmi konkrétnu úlohu: Urobiť všetko, aby sa tarify na plyn a elektrinu v budúcej vykurovacej sezóne nezmenili. Ľuďom je aj tak ťažko, lebo je vojna. Postaráme sa o to,“ povedal prezident podľa denníka. Dodal, že cenníky za teplo a teplú vodu majú na starosti miestne úrady, ktoré majú na miestnej úrovni zabezpečiť, aby sa tieto ceny v zime na prelome rokov 2022 a 2023 nezmenili.

Vláda podľa prezidenta vytvorí štáb, ktorý sa bude zaoberať prípravami na zimu. „Toto rozhodnutie sme prijali na základe porady zástupcov vlády a najväčších štátnych energetických podnikov a regulátorov,“ poznamenal.

"Nech si okupanti plánujú čokoľvek, musíme sa pripraviť na budúcu zimu v našom štáte, na svojom území, pre všetkých našich občanov. V súčasných podmienkach, vytvorených agresiou Ruska, kvôli vojne, budeme mať naozaj najťažšiu zimu za všetky roky nezávislosti. Ale musíme ju zvládnuť tak, aby naši ľudia cítili, že štát normálne pracuje. Tak sa aj stane! "zdôraznil.

151 debata chyba
Viac na túto tému: #plyn #vojna na Ukrajine