Plyšový ľudožrút? Medvedev si ako jastrab vyslúžil výsmech

Kedysi o ňom hovorili ako o Putinovom hračkárskom medvedíkovi. Umiernenou rétorikou a povesťou liberála Dmitrij Medvedev zjemňoval v očiach verejnosti čoraz drsnejšie črty kremeľského režimu. Dnes, keď bývalý ruský premiér, ktorý štyri roky zahrieval aj prezidentské kreslo, má len symbolickú funkciu, pripomína sa svetu ako jeden z najzúrivejších nepriateľov Ukrajiny a Západu.

08.06.2022 18:17
Russia Medvedev Foto:
Ruský expremiér a exprezident Dmitrij Medvedev šíri na sociálnej sieti nenávisť. FOTO: SITA/AP
debata (80)

Na nenávistné útoky využíva internet, predovšetkým aplikáciu Telegram, kde má jeho účet takmer pol milióna sledovateľov.

"Ľudia sa ma často pýtajú, prečo sú moje príspevky na Telegrame také tvrdé. Odpovedám: Nenávidím ich. Sú to bastardi a degeneráti. Chcú smrť pre nás, pre Rusko. A pokiaľ budem nažive, urobím všetko pre to, aby zmizli,“ napísal v utorok bez spresnenia, koho má na mysli. Z kontextu však jasne vyplýva, že vymazať z povrchu zeme chce Ukrajinu a Západ. Za prvý deň mali jeho najnovšie výlevy až 3,6 milióna čitateľov.

Nie je to prvý prípad, keď niekdajší usmievavý politik vyceril zuby. Po vpáde ruských síl na Ukrajinu, keď sa ich tanky blížili ku Kyjevu, radil tamojšej vláde, aby si „na noc poriadne zamykala dvere“. Západu opakovane hrozil jadrovou vojnou a Ukrajinu varoval pred údermi na jej centrá prijímania rozhodnutí, ak z amerických zbraní vypáli na územie Ruska. Nedávno tiež tvrdil, že nový balík sankcií EÚ je namierený proti obyčajným Rusom, lebo vraj ruskí vládni predstavitelia nechodia na dovolenky do zahraničia a nemajú tam majetok. "Nenávidia nás všetkých! Tieto rozhodnutia sú založené na nenávisti k Rusku – k Rusom, ku všetkým jeho obyvateľom. Nenávidia našu kultúru. Táto nenávisť je ohavná a iracionálna,“ napísal a spoluobčanov vyzval, aby Západu nikdy neodpustili.

Medvedevov nový nenávistný prejav vyvolal v médiách i na sociálnych sieťach veľkú pozornosť. Šéf medzinárodnej investigatívnej skupiny Bellingcat Christo Grozev naznačil, že po najnovších hrozbách môže byť Putinov námestník v bezpečnostnej rade štátu obvinený z genocídy. „Nie som si istý, či chápe, že mu to zaručuje obvinenie pred tribunálom za genocídu,“ napísal Grozev na Twitteri. „Dovidenia v Haagu, Dmitrij!“ dodal exilový podnikateľ a kritik Kremľa Michail Chodorkovskij.

Prečo sa Medvedev, ktorý svojho času vyvolal nádeje ruských liberálov okrídlenou vetou, že „sloboda je lepšia ako nesloboda“, tak zradikalizoval, že portál Pravda.ru ho v utorok v titulku označil za „hlavného jastraba Ruska“? V internetových diskusiách ako možný motív zaznieva snaha pripomenúť sa verejnosti. Prezident z rokov 2008 až 2012, ktorý potom až do roku 2020 predsedal vláde, je totiž „odložený“ na málo významnom a takmer neviditeľnom poste.

Niektorí novinári tvrdia, že chce tiež odvrátiť pozornosť od svojho zraniteľného miesta – syna Iľju, ktorý podniká na Miami, čo v minulých dňoch pripomenula aj oficiálne nepotvrdená správa, že USA sa mu chystajú odňať pracovné víza.

Ruský spravodajský kanál Brief pripomína aj ďalšiu Medvedevovu slabinu: „Prišiel o svoju oporu – liberáli a oligarchovia jeľcinovského razenia po začatí špeciálnej operácie buď opustili krajinu, alebo sú kriticky oslabení v politickej i ekonomickej rovine. Volebná podpora Medvedeva sa blíži k nule. V týchto podmienkach sa snaží hrať na poli vlastenectva a silného štátu, čo však vyznieva nepresvedčivo a prináša skôr bumerangový efekt.“ Podľa analýzy Briefu pritom Medvedev robí ruskému štátnemu vedeniu medvediu službu, lebo Západ sa jeho hrozbám len vysmieva slovami „straší nás, ale my strach nemáme“.

Aj podľa bývalého liberálneho poslanca Štátnej dumy Dmitrija Gudkova, ktorý po vypuknutí vojny odišiel do exilu, si Medvedev v nových podmienkach hľadá svoje miesto pod slnkom. „Snaží sa zapáčiť silovikom, ukázať, že k nim patrí. Ale oni ho za svojho nikdy neuznajú. Skutoční ľudožrúti, nie hračkárski, takí plyšoví kanibali, ale praví ľudožrúti, sa mu len posmievajú. Snaží sa byť ako oni, ale nedarí sa mu to,“ povedal Gudkov pre Rádio Svoboda.

© Autorské práva vyhradené

80 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Dmitrij Medvedev #vojna na Ukrajine