Covid vo svete mizne, ale WHO upozorňuje, že pandémia sa ešte neskončila

Počet nových prípadov nákazy koronavírusom a súvisiacich úmrtí klesol takmer na celom svete. Vo svojom najnovšom hlásení o pandemickej situácii to uvádza Svetová zdravotnícka organizácia (WHO).

08.06.2022 21:02
debata (1)

Potvrdené prípady klesli o 12 percent na viac ako tri milióny a hlásené úmrtia klesli o 22 percent na zhruba 7 600. Výnimkami v poklese boli Blízky východ, kde prípady v porovnaní s predošlým týždňom vzrástli o 19 percent, juhovýchodná Ázia, kde narástli o percento, a západné Tichomorie, kde zase o sedem percent vzrástol počet úmrtí na COVID-19.

Šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus označil pokračujúci pokles COVID-19, ktorý dosiahol vrchol v januári, za „veľmi povzbudzujúci trend“. Zároveň však varoval, že pandémia sa ešte neskončila a vyzval na opatrnosť. Tedros tiež poznamenal, že 18 mesiacov po prvých masových imunizačných programoch v bohatých štátoch, 68 krajín na svete ešte neochránilo 40 percent ich obyvateľstva. Hoci je dostupný dostatok vakcín, dopyt po nich sa znížil.

WHO už skôr upozornila, že hlásené počty prípadov a úmrtí sú pravdepodobne podhodnotené a závisia od testovania a stratégií podávania správ v jednotlivých krajinách.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #WHO #koronavírus