Snemovňa reprezentantov schválila návrh o sprísnení zákona o zbraniach

Americká Snemovňa reprezentantov schválila v stredu návrh zákona v reakcii na masovú streľbu v meste Buffalo v štáte New York a Uvalde v Texase, ktorý obsahuje viacero obmedzení v súvislosti s držbou zbraní vrátane zvýšenia minimálneho veku na kúpu poloautomatickej zbrane z 18 na 21 rokov. Návrh zákona však zrejme teraz neschváli americký Senát. TASR o tom informuje na základe správ agentúry AP a stanica NBC News.

09.06.2022 07:06
snemovňa reprezentantov zbrane USA Foto: ,
Zasadnutie Snemovne reprezentantov v Capitol Hill vo Washingtone
debata

Návrh zákona prešiel v pomere 223 – 204 hlasov, pričom za jeho schválenie hlasovali takmer všetci demokrati a pridali sa k nim aj piati republikáni.

K hlasovaniu poslanci pristúpili po tom, ako si Komisia Snemovne reprezentantov vypočula výpovede rodičov a preživších streľby v Uvalde spred dvoch týždňov. Medzi svedkami bola aj 11-ročná Miah Cerrillová, ktorá sa zamazala krvou zastreleného kamaráta, hrala mŕtvu a to jej pomohlo prežiť.

Návrh zákona teraz poputuje do amerického Senátu, v ktorom majú republikáni a demokrati v podstate rovnaký počet kresiel. Podľa agentúry AP pritom tento návrh „nemá šancu“ v Senáte prejsť a stať sa zákonom, keďže Senát vedie rokovania zamerané na zlepšenie programov o duševnom zdraví, posilnení bezpečnosti škôl a sprísnení kontrolných previerok a nie dostupnosti strelných zbraní.

Masové streľby v USA zriedkavo prinútia americký Kongres konať, no streľba v Uvalde, ktorá šokovala celú krajinu, prinútila amerických zákonodarcov z oboch táborov hovoriť o potrebe zmeny.

McConaughey Čítajte aj Hercom McConaugheyom na stretnutí s Bidenom lomcovali emócie. Zbrane zabíjali v jeho rodnom meste

Návrh zákona, ktorý v stredu schválila Snemovňa reprezentantov, pozostáva z viacerých návrhov predložených demokratmi ešte pred nedávnymi udalosťami v Buffale a Uvalde. Strelci v oboch týchto prípadov – na zakladenej škole v Uvalde, i v supermarkete v Buffale – mali pritom len 18 rokov, keď si zakúpili poloautomatické zbrane, ktoré následne použili pri útokoch.

Pri streľbe v Buffalo zahynulo desať ľudí a incident na základnej škole v Uvalde si vyžiadal životy 19 žiakov a dvoch učiteľov.

Republikáni, ktorí odmietli podporiť prísnejšie zákony, čelia v súvislosti s nedávnymi incidentmi v súčasnosti vyššiemu tlaku, aby podobné sprísnenie zákonov o zbraniach podporili.

Podľa posledného prieskumu verejnej mienky, ktorý si nechala vypracovať stanica NBC News, totiž väčšina dospelých Američanov podporuje prísnejšie zákony o zbraniach a približne 77 percent opýtaných si myslí, že minimálny vek pre kúpu poloautomatickej zbrane by mal byť 21 rokov, ak nie viac.

USA Texas škola streľba pamätník uvalde Čítajte aj Urobte niečo! Prosí Bidena mesto Uvalde po masakre v škole
debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Texas #držanie zbraní #Snemovňa reprezentantov #Senát USA #zákon o zbraniach #masová streľba