Rusi nemajú vojakov. Na Kryme brancom falšujú lekárske prehliadky

Britská spravodajská služba informovala, že boje v tzv. severodoneckom kotli pokračujú, pričom ruská armáda zintenzívnila svoje úsilie o postup v oblasti južne od mesta Izium ležiaceho v Charkovskej oblasti.

09.06.2022 12:27
ukrajina Foto:
Príbuzní ruských vojakov, ktorí zahynuli počas vojny na ukrajinskom Donbase, držia v Sevastopole na Kryme 9. máj 2022 fotografie svojich blízkych počas pochodu Nesmrteľného pluku pri príležitosti 77. výročia ukončenia druhej svetovej vojny.
debata (168)

Postup ruskej armády na iziumskom fronte je od apríla zastavený, pretože ukrajinské jednotky vtedy „dobre využili znalosť terénu na spomalenie postupu Ruska,“ vysvetľuje britské ministerstvo obrany vo svojej každodennej zvodke vychádzajúcej zo zistení spravodajských služieb a zverejnenej na sieti Twitter.

Ministerstvo dodalo, že „Rusko sa pravdepodobne snaží získať dynamiku v tejto oblasti, aby vyvinulo ďalší tlak na Severodoneck a získalo príležitosť posunúť sa hlbšie do Doneckej oblasti“.

ukrajina Čítajte viac Zelenskyj: Putin spravil vo vojne z neskúsených brancov potravu pre delá

Vo zvodke britská rozviedka tiež konštatuje, že po neúspešnom pokuse dobyť Kyjev sa ruskej armády zrejme stále nedarí doplniť svoje jednotky o potrebný personál a techniku.

Problémy s formovaním jednotiek

Konštatuje to aj americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW), ktorý vo svojej každodennej analýze píše, že ruské velenie má problémy s formovaním bojových jednotiek.

ISW ako príklad uvádza, že vojenské správy a odvodové komisie na Kryme falšujú v rámci prebiehajúcich odvodov výsledky povinných lekárskych prehliadok, aby tak maximalizovali počet brancov.

Kyjev, vojna na Ukrajina Čítajte viac 106. deň: Brutálne boje o Severodoneck rozhodnú o osude Donbasu, uviedol Zelenskyj

Začiatkom apríla vyhnali ukrajinské ozbrojené sily ruské jednotky z oblastí na severe krajiny. Boje však pokračujú v Donbase, Charkovskej oblasti i na juhu Ukrajiny.

Najprudšie boje sa odohrávajú v Severodonecku v Luhanskej oblasti. Tento úsek frontu označil za jeden z najťažších aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

168 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #branci #vojna na Ukrajine