Ukrajina podľa Reznikova prichádza denne o stovku vojakov

Ukrajina denne prichádza až o stovku vojakov, ďalších 500 utrpí zranenia, uviedol vo štvrtok minister obrany Oleksij Reznikov podľa agentúry Interfax-ukrajina. Situáciu na fronte označil za ťažkú. Vojna Ruska proti Ukrajine pokračuje 106. dňom.

09.06.2022 13:00
Ukrajina / UA / Vojak / Vojaci / Armáda / Foto: ,
Zraneného ukrajinského vojaka prevážajú do zdravotníckeho zariadenia po tom, ako mu poskytli urgentné ošetrenie v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny 7. júna 2022
debata (13)

„Kremeľ naďalej vyvíja tlak masami, prešľapuje na mieste, čelí silnému odporu a vykazuje obrovské straty. Ale ešte stále má silu na postup v jednotlivých úsekoch frontu. Je nutné zachovať sústredenie. Potom Ukrajina zvíťazí,“ uviedol Reznikov.

O tom, že v bojoch na východe Ukrajiny každý deň umiera 50 až 100 ľudí, hovoril už minulý mesiac prezident Volodymyr Zelenskyj. Argumentoval tak proti názoru zrušiť zákaz odchodu mužov v brannom veku z Ukrajiny.

Minister obrany tiež vyjadril nespokojnosť s rýchlosťou dodávok západných zbraní a ich množstvom, súčasne však poďakoval krajinám, ktoré tieto zbrane poskytujú.

Ukrajina podľa neho potrebuje predovšetkým väčšie množstvo moderných raketometov západného typu a príslušnú muníciu, ďalej potrebuje nahradiť opotrebované delá „sovietskych“ kalibrov modernými delami západného kalibru a to opäť s príslušnou muníciou, ktorá sa na Ukrajine nevyrába. Kľúčové je vraj tiež dohodnúť sa s partnermi na výcviku obsluhy, aby na fronte mohli byť nasadzované hneď celé jednotky, čo by výrazne zvýšilo efektívnosť na bojisku.

Ukrajina potrebuje stovky ťažkých zbraní, bez ktorých nemôže začať účinnú protiofenzívu, a tiež bojové lietadlá a prostriedky protivzdušnej obrany, uviedol Reznikov podľa webu denníka RBK-Ukrajina.

Kyjev vlastné straty neuvádza. Ukrajinský generálny štáb vo štvrtok odhadol, že Rusko od začiatku invázie prišlo o 31 700 vojakov, z toho o dve stovky počas uplynulých 24 hodín. Tieto tvrdenia však nemožno overiť z nezávislých zdrojov.

Kyjev, vojna na Ukrajina Čítajte viac 106. deň: Brutálne boje o Severodoneck rozhodnú o osude Donbasu, uviedol Zelenskyj
13 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine