Rusko na Ukrajine nasadilo najmodernejšie stíhačky Su-57

Rusko nasadilo do bojov na Ukrajine štvoricu najnovších lietadiel Su-57. Ich terčom boli objekty ukrajinskej protivzdušnej obrany, uviedla dnes ruská štátna agentúra RIA Novosti s odvolaním sa na nemenovaný informovaný zdroj.

09.06.2022 15:09
Suchoj 57 / Rusko / Foto: ,
Ruské stíhačky Suchoj Su-57
debata (303)

Lietadlá, ktoré majú byť protiváhou amerických „neviditeľných“ stíhačiek, pri misii využili skutočnosť, že nepriateľské radiolokátory ich môžu len ťažko zachytiť. Roj lietadiel bol prepojený informačnou sieťou, zvyšujúcou efektívnosť strojov. Ďalšie podrobnosti zdroj neprezradil.

VIDEO: Toto dokážu ruské lietadlá Su-57. Ruské ministerstvo obrany, ktoré video zverejnilo, ho nazvalo Za hranicami fyzikálnych zákonov.

Video

Denník Moskovskij komsomolec na svojom webe pripomenul, že správy o nasadení Su-57 do bojov na Ukrajine sa objavili v médiách aj v máji a marci, doteraz však neboli oficiálne potvrdené. Lietadlo bolo prvýkrát vyskúšané v bojových podmienkach v roku 2018 v Sýrii.

Prototyp „neviditeľnej“ ruskej stíhačky sa prvýkrát vzniesol do vzduchu 29. januára 2010, viac ako desať rokov po americkom stroji F-22 Raptor, ktorému sa ruské lietadlo podobá.

Medzitým sa vyrobili skoro dve stovky Raptorov, ktoré Spojené štáty nedodávajú ani svojim najbližším spojencom. USA v spolupráci s ďalšími krajinami vyvinuli a zaviedli do výzbroje ľahší doplnok Raptoru, stíhačku F-35.

TOS–1 Buratino Čítajte viac Odpor začínajú Rusi prelamovať stále hrozivejšími zbraňami
303 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine #Su-57