Doneckí separatisti odsúdili troch zahraničných bojovníkov na trest smrti

Súd v samozvanej Doneckej ľudovej republike na Ukrajine neprávoplatne odsúdil na trest smrti dvojicu Britov a občana Maroka, uviedla agentúra TASS s odvolaním sa na svojho spravodajcu v súdnej sieni. Podľa súdu, ktorý prípad začal pojednávať v utorok, muži bojovali na Ukrajine ako žoldnieri. Odsúdení však tvrdia, že sú riadnymi vojakmi ukrajinskej armády a že s nimi preto má byť zaobchádzané ako s vojnovými zajatcami.

09.06.2022 16:18 , aktualizované: 16:40
súd vojna briti Foto:
debata (79)

„Aidenovi Aslinovi, Shaunovi Pinnerovi a Ibráhímovi Sádúnovi sa za ich zločiny ukladá s konečnou platnosťou trest smrti,“ píše sa podľa TASS v rozsudku.

Všetci traja sa chystajú proti verdiktu odvolať, informoval jeden z advokátov. Odvolanie bude preskúmavať príslušné oddelenie Najvyššieho súdu Doneckej ľudovej republiky. Rovnaký súd pritom o mužoch rozhodoval teraz, vyplýva zo správy tlačovej agentúry.

Server Mediazona už skôr napísal, že všetci traja odsúdení vstúpili do ukrajinskej armády ešte pred začiatkom terajšej ruskej invázie na Ukrajinu a že na Ukrajine žili niekoľko rokov. Aiden Aslin pri ukrajinskej námornej pechote slúži od roku 2018, od toho istého roku je jej príslušníkom aj Shaun Pinner. Maročan Ibráhím Sádún sa presťahoval na Ukrajinu v roku 2019 a o dva roky neskôr podpísal zmluvu o vstupe do ukrajinskej armády.

Šišimarin Čítajte viac Ostrý precedens: Šišimarin dostal za vraždu Ukrajinca doživotie

Britský The Guardian tento týždeň upozornil, že ruské úrady sa chystajú usporiadať súdne procesy podobné tým na Ukrajine s ruskými vojakmi obvinenými z páchania rôznych zverstiev. Podľa analytikov môžu byť procesy zámerne navrhnuté tak, aby vytvorili maximálny nátlak na Západ a aby prinútili ukrajinskú stranu k výmene zajatých ruských vojakov zadržiavaných a súdených na Ukrajine.

Príslušník ukrajinských síl územnej obrany...
Ukrajinský vojak si dáva prestávku po kopaní...
+6Ukrajinskí vojaci si dali prestávku po kopaní...
Kyjev, vojna na Ukrajina Čítajte viac 106. deň: Brutálne boje o Severodoneck rozhodnú o osude Donbasu, uviedol Zelenskyj
79 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine