V USA zatkli kandidáta na guvernéra, vinia ho z účasti na útoku na Kapitol

Americký Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) zatkol vo štvrtok Ryana Kelleyho, republikánskeho kandidáta na guvernéra štátu Michigan, pre obvinenia z trestného činu súvisiaceho s vtrhnutím podporovateľov vtedajšieho prezidenta Donalda Trumpa 6. januára 2021 do sídla Kongresu vo Washingtone. Informácie priniesla tlačová agentúra Reuters.

10.06.2022 06:00
kapitol washington vzbura demonštranti trump... Foto: ,
Rozhnevaní stúpenci prezidenta Donalda Trumpa prenikli do budovy Kongresu, kde prebiehala debata o potvrdení výsledkov prezidentských volieb. 6. januára 2021.
debata (5)

V čestnom vyhlásení agenta FBI sa uvádza, že Kelley (40) bol na videu zachytený, ako stojí v dave ľudí, ktorí „útočia a pretláčajú sa cez príslušníkov bezpečnostných zložiek“ v Kapitole, sídle amerického Kongresu.

Kelley je jedným z piatich ľudí snažiacich sa získať nomináciu republikánov a v novembrových voľbách potom súperiť s demokratickou guvernérkou štátu Michigan Gretchen Whitmerovou. Kelley v súčasnosti pôsobí ako komisár pre územné plánovanie v meste Allendale v tomto americkom štáte.

V nedávnom prieskume verejnej mienky, uskutočnenom pre mieste médiá v Michigane, sa Kelley umiestnil na prvej priečke medzi republikánskymi kandidátmi. Avšak predpokladať výsledok volieb je neistá záležitosť, lebo 49 percent republikánskych voličov je stále nerozhodnutých, dodáva Reuters.

Hlasovanie v primárkach, kde sa vyberie nominant republikánov do novembrových volieb guvernéra, je naplánované na 2. augusta.

V trestnom oznámení je Kelley obvinený z toho, že vedome vstúpil do neprístupných priestorov Kongresu bez zákonného povolenia, a čelí i obvineniam z výtržníctva, úmyselného zapájania sa do fyzického násilia proti majetku v neprístupných priestoroch a zo svojvoľného poškodzovania majetku USA.

Ďalšie zábery zachytávajú Kelleyho, ako vylieza na architektonický prvok budovy neďaleko jej severozápadného schodišťa, uvádza sa vo vyhlásení FBI. Potom ho vidieť na videozázname, ako máva rukou, aby povzbudil dav, nech sa pohne smerom ku schodisku.

V novembri 2020 bol Kelley hlavným rečníkom na zhromaždení „Zastavte krádež“, kde davu ľudí podľa dokumentu FBI povedal: „Vzoprieme sa a budeme bojovať za Ameriku, za Donalda Trumpa. Nenecháme demokratov ukradnúť nám tieto voľby.“

Je jedným z vyše 840 ľudí zatiaľ obvinených v súvislosti s útokom na Kongres, ktorý mal v spomínaný januárový deň definitívne potvrdiť výsledky volieb amerického prezidenta z 3. novembra 2020. Ich víťazom sa stal demokrat Joe Biden. Trump však tvrdí, že (Biden) voľby vyhral podvodom.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #útok na kapitol