Hromadné znásilňovanie Rusmi si mala obmudsmanka vymyslieť. Odvolali ju

Ukrajinská verejná ochrankyňa ľudských práv Ľudmyla Denisovová, ktorá bola pred vyše týždňom zbavená funkcie, priznala, že značne zveličila informácie o tom, že ruskí okupanti na Ukrajine páchajú hromadne sexuálne delikty. Jej cieľom vraj bolo presvedčiť západné krajiny, že majú na Ukrajinu poslať viac zbraní.

10.06.2022 07:45
debata

Informuje o tom portál idnes.cz. Na Ukrajine je škandál starý už týždeň. Poslanci ukrajinského parlamentu pri odvolaní Denisovovej na konci mája uviedli, že jej informácie o údajných sexuálnych útokoch zo strany ruských vojakov „neboli podložené dôkazmi a odvádzali pozornosť svetových médií od skutočných potrieb Ukrajiny“, uviedol portál.

V rozhovore pre ukrajinský spravodajský server LB.ua Denisovová uviedla, že informácie o znásilneniach, ktoré šírila, slúžili na to, aby Ukrajina získala väčšiu vojenskú pomoc. „Keď som napríklad hovorila v talianskom parlamente vo výbore pre medzinárodné záležitosti, počula som a videla takú únavu z Ukrajiny, viete? Hovorila som o strašných veciach, aby som ich nejakým spôsobom dotlačila k rozhodnutiu, ktoré Ukrajina a ukrajinský ľud potrebuje,“ priznala.

Ako konkrétny príklad uviedla, že talianska politická strana Hnutie piatich hviezd bola spočiatku proti poskytnutiu zbraní Ukrajine, ale po jej prejave jeden z vodcov strany povedal, že zbrojné dodávky na Ukrajinu nakoniec predsa len podporia, píše idnes.cz.

Poslanec ukrajinského parlamentu Pavlo Frolov obvinil Denisovovú zo šírenia dezinformácií, ktoré „uškodili Ukrajine“, dodáva portál. Proti ruskému násiliu na ženách sa protestovalo v mnohých európskych krajinách.

debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine #znásilnenia