Rodiny cudzincov odsúdených na Ukrajine sú zdrvené. Dúfajú v zrušenie trestu smrti

Rodinní príslušníci dvoch Britov, ktorých vo štvrtok súd v neuznanej Doneckej ľudovej republike (DĽR) odsúdil na trest smrti za účasť v bojoch na Ukrajine, sú týmto rozsudkom zdrvení a vyjadrili nádej, že bude zrušený. Britskú i ukrajinskú vládu súčasne vyzvali, aby "urobili všetko, čo je v ich silách", pre ich bezpečný a rýchly návrat do vlasti. Uviedli to v rozhovore pre britský denník The Guardian.

10.06.2022 11:10 , aktualizované: 15:59
pinner Foto:
Britský občan Shaun Pinner sedí za mrežami v súdnej sieni v Donecku, na území, ktoré je pod kontrolou vlády Doneckej ľudovej republiky na východe Ukrjainy, vo štvrtok 9. júna 2022. Pinnera odsúdili spolu s ďalším Britom a Maročanom na trest smrti.
debata (87)

Spolu s Britmi, 28-ročným Aidenom Aslinom a 48-ročným Shaunom Pinnerom, bol na smrť odsúdený aj Maročan Bráhím Saadún.

Medzinárodne neuznaný súd DĽR ich uznal za vinných z podniknutia krokov smerujúcich k násilnému zvrhnutiu moci.

Túto trojicu mužov odsúdili aj za žoldnierske aktivity a údajný terorizmus.

Čaká ich popravná čata

Rozsudok má byť vykonaný zastrelením. V prípade vykonania rozsudku ich pravdepodobne čaká popravná čata.

Odsúdení sa chcú proti rozsudku odvolať.

súd vojna briti Čítajte viac Doneckí separatisti odsúdili troch zahraničných bojovníkov na trest smrti

Aslinova rodina po zverejnení rozsudku vydala vyhlásenie, v ktorom sa uvádza, že Aslin a Pinner neboli žoldniermi. Píše sa v ňom tiež, že proruské úrady by s nimi – ako príslušníkmi ukrajinských ozbrojených síl – mali zaobchádzať s rešpektom, rovnako ako s ostatnými vojnovými zajatcami.

The Guardian citoval z rozhovoru, ktorý Pinner a Aslin ešte v januári poskytli spravodajcovi britskej spravodajskej televízie Sky News.

Nie som vojnový turista

V zákopoch na fronte pri juhoukrajinskom prístavnom meste Mariupol vtedy Pinner vysvetľoval, že sa oženil s Ukrajinkou, pričom dodal: „Trvalo mi dlho, kým som sa tu integroval, takže chlapci vedia, že nie som vojnový turista ani závislý od vojny“.

„Som v regulárnej jednotke, som na strane (ukrajinskej) vlády a som zmluvný vojak, snažím sa držať bokom od dobrovoľníckej jednotky a domobrany…“ vysvetlil Pinner.

Šišimarin Čítajte viac Ostrý precedens: Šišimarin dostal za vraždu Ukrajinca doživotie

Marocké médiá informovali, že odsúdený Saadún a jeho britskí druhovia majú mesiac na to, aby sa proti rozsudku odvolali. V prípade, že s odvolaním uspejú, môže im byť trest znížený na 25 rokov alebo doživotie.

Aj Saadúnov otec sa pre marocké médiá vyjadril, že rozsudok „nie je konečný“.

V čase, keď vypukla vojna na Ukrajine, Saadún študoval na Fakulte aerodynamických a vesmírnych technológií na Kyjevskom polytechnickom inštitúte (KPI), dodal spravodajský web Moroccoworldnew­s.com.

V DĽR čakú súd aj ďalšieho britského bojovníka zajatého proruskými silami, 35-ročného Andrewa Hilla.

Ukrajina, Rusko, vojna Čítajte viac 107. deň: Denne zomiera 200 ukrajinských vojakov. Podoľak: Putin nasadil takmer všetky zbrane

Kyjev verdikt skúma

Ukrajina okolnosti, za akých súd v DĽR trojicu odsúdil, skúma. Informovala o tom agentúra AFP. Ukrajinská generálna prokurátorka Iryna Venediktovová už vo štvrtok večer označila rozsudky za „porušenie a výsmech“ medzinárodného práva. Zdôraznila, že sa s nimi malo zaobchádzať spravodlivo, podľa Ženevských konvencií.

Vo svojom vyhlásení zverejnenom agentúrou AFP Venediktovová informovala, že Ukrajina už začala predsúdne vyšetrovanie tejto záležitosti a podnikne všetky príslušné kroky, aby osoby, ktoré sa podieľali na tejto nezákonnej akcii, poniesli zodpovednosť.

Amnesty: Absurdný rozsudok

Rozsudky smrti označila ľudskoprávna organizácia Amnesty International (AI) za absurdné. Upozornila, že ide o porušenie Ženevských dohovorov, ktorý Rusko podpísalo. V rozhovore pre britskú stanicu BBC to uviedla Nina Navidová z AI.

Pripomenula, že Ženevské dohovory a ich pôvodné protokoly sú jadrom medzinárodného humanitárneho práva, ktoré je základom ochrany ľudí na celom svete tým, že obmedzuje utrpenie spôsobené vojnou. „Keď ich štáty prestávajú dodržiavať, dostávame na tenký ľad,“ varovala Navidová.

Ukrajina, Rusko, vojna na Ukrajine Čítajte viac Ukrajinský súd poslal ruských vojakov za ostreľovanie Charkova na 11 rokov do väzenia

Navidová v rozhovore pre BBC pripustila, že vzhľadom na podporu, ktorú Spojené kráľovstvo vo vojne Ruska s Ukrajinou poskytuje Kyjevu, je možné, že kauza Aslina a Pinnera, ktorí sú britskými občanmi, sa Moskvou využíva ako „druh krutého nástroja diplomacie“.

Rusko by podľa nej malo do vojnových zón pustiť medzinárodných pozorovateľov, aby mohli monitorovať prebiehajúce súdne procesy.

Navidová zdôraznila, že so zajatcami treba zaobchádzať humánne a musia mať prístup k jedlu, vode, prístrešiu a humánnym podmienkam počas zadržiavania.

87 debata chyba
Viac na túto tému: #trest smrti #vojna na Ukrajine