Čínu a Rusko spojil nový most, má pomôcť obchodu

Medzi Ruskom a Čínou v piatok otvorili nový most cez rieku Amur. Jeho postavenie stálo 19 miliárd rubľov (310 miliónov eur), je dlhý 1 080 metrov a podľa ruského ministerstva dopravy rozšíri vzájomný obchod o jeden milión ton tovaru ročne, napísala agentúra Reuters.

11.06.2022 00:00
debata (104)

„V dnešnom rozdelenom svete nesie tento most medzi Blagoveščenskom a Chej-che zvláštny symbolický význam,“ vyhlásil Jurij Trutnev, zástupca Kremľa na ruskom Ďalekom východe.

Slávnostné otvorenie sprevádzal ohňostroj a po moste, ktorý bol ovešaný vlajkami oboch krajín, prešli z oboch strán prvé nákladné vozidlá. Čínsky vicepremiér Chu Čchun-chua pri príležitosti povedal, že Čína s Ruskom plánuje prehĺbiť praktickú spoluprácu vo všetkých oblastiach.

Most bol vo výstavbe od roku 2016 a jeho otvorenie, pôvodne plánované na máj 2020, bolo odsunuté kvôli pandemickým opatreniam. Podľa BST-MOST, firmy, ktorá most stavala na ruskej strane, nová trasa skráti cestu čínskeho tovaru na západ Ruska o 1 500 kilometrov. Vozidlá, ktoré budú chcieť most použiť, musia zaplatiť poplatok 8 700 rubľov (približne 143 eur). Podľa odhadu spravodajského webu The Moscow Times si na seba most takto zarobí za 20 rokov.

Rusko v apríli uviedlo, že jeho vzájomný obchod s Čínou dosiahne objem 200 miliárd dolárov do roku 2024. Čína je veľkým odberateľom ruských nerastných surovín a poľnohospodárskych produktov. Ruskú inváziu na Ukrajinu neodsúdila.

104 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #Rusko