108 deň: Zelenskyj vyzval na nové kolo ešte silnejších sankcií EÚ proti Rusku

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj o ďalšie sankcie požiadal počas návštevy šéfky Európskej komisie Ursuly von der Leyenovej v Kyjeve. EÚ sa na budúci týždeň vyjadrí k prístupovým ambíciám Ukrajiny. Tá pripomína, že v Donbase má Rusko vo vojenskej technike drvivú prevahu a preto žiada aj o pravidelné dodávky ťažkých zbraní.

11.06.2022 06:00 , aktualizované: 22:07
Ukrajina Leyenová zelenskyj Foto: ,
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leynová 11. júna 2022 v Kyjeve.
debata (892)

Najdôležitejšie udalosti

  • Invázia ruských vojsk pokračuje už 108. deň
  • Ruskí vojaci stále nemajú Severodoneck pod svojou kontrolou, v sobotu ostreľovali chemickú továreň Azot
  • Biden uviedol, že Zelenskyj nepočúval, keď ho USA varovali pred inváziou
  • Na Ukrajine padol prvý český dobrovoľník
  • Von der Leyenová v Kyjeve diskutovala so Zelenským o členstve v EÚ
  • Od začiatku vojny zahynulo približne 10-tisíc ukrajinských vojakov a 30-tisíc ruských, tvrdí Kyjev
  • Na Ukrajine bolo zabitých alebo zranených už takmer 800 detí
mier-ukrajine-2

VIDEO: Ukrajinská zbraň proti dronom – protidronová puš­ka.

Video

22:07 Ruské útoky spôsobili výpadok elektrického prúdu v Kramatorsku a Sloviansku, dvoch najväčších mestách v Doneckej oblasti, ktoré ovláda Ukrajina. Na sociálnej sieti Telegram to uviedol gubernátor Doneckej oblasti Pavlo Kyrylenko, informuje denník The Guardian.

Kyrylenko neskôr v ukrajinskej štátnej televízii povedal, že Rusko sa zámerne snaží prerušiť dodávky elektriny do miest, ktoré v oblasti ešte kontroluje Ukrajina. „Nepriateľ vie, kam a prečo útočí,“ povedal.

Ruské invázne jednotky momentálne sústreďujú svoje snahy na obsadenie východoukrajinského regiónu Donbas, kde sa nachádza množstvo baní a priemyselných podnikov. Región hraničí s Ruskom a už od roku 2014 je pod čiastočnou kontrolou Moskvou podporovaných separatistov. Pred intenzívnymi bojmi v Donbase utekajú tisíce civilistov. (tasr)

21:16 Ruské ostreľovanie chemickej továrne Azot v ukrajinskom meste Severodoneck spôsobilo únik niekoľkých ton vykurovacieho oleja a následne aj mohutný požiar. Uviedol to v sobotu gubernátor východoukrajinskej Luhanskej oblasti Serhij Hajdaj, píše agentúra Reuters. Hajdaj v rozhovore pre ukrajinskú štátnu televíziu nespresnil, či sa už požiar v továrni, kde sa ukrývajú stovky civilistov, podarilo uhasiť. Agentúra Reuters upozornila, že správu o požiari nedokázala nezávisle overiť.

Hajdaj ďalej informoval, že v Severodonecku prebiehajú nepretržité boje. „Bohužiaľ nepriateľské delostrelectvo jednoducho likviduje poschodie po poschodí celé budovy, ktoré slúžia ako úkryty,“ povedal. Rusko útoky na civilistov popiera. (tasr)

20:30 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval štáty sveta, aby vyvinuli zvýšený tlak na ukončenie blokády vývozu obilia z ukrajinských prístavov zo strany Ruska. V opačnom prípade by krajiny v Ázii a najmä v Afrike čelili „akútnej a vážnej potravinovej kríze a hladomoru“.

vojna na Ukrajine, obilie Čítajte viac Ruské ostreľovanie zničilo státisíce ton obilia. Zelenskyj vyzval na ukončenie blokády jeho vývozu

19:50 „Ukrajina rozvíja svoj plán obnovy a my budeme partnerom pri podpore. Od infraštruktúry po opatrenia v oblasti klímy alebo odolnosti treba urobiť veľa práce,“ napísala predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová na Twitteri po stretnutí s ukrajinským predsedom vlády Denysom Šmyhalom.

19:38 Juhokórejčan, ktorý bojoval na Ukrajine na strane Kyjeva a zajali ho ruské sily, bude súdený v tzv. Doneckej ľudovej republike (DĽR) na východe Ukrajiny. S odvolaním sa na správu ruskej agentúry Interfax o tom v sobotu informuje agentúra Reuters. „Momentálne sa pripravuje verdikt nad žoldnierom z Južnej Kórey. Je to ich (kórejský) občan, ktorí bojoval za ozbrojené sily Ukrajiny,“ uviedla Nataľja Nikonorovová, šéfka diplomacie DĽR, samozvanej „republiky“, ktorú vyhlásili proruskí separatisti vo východoukrajinskej Doneckej oblasti.

Meno zajatého Juhokórejčana Nikonorovová nezverejnila. Oznámenie bolo zverejnené došlo po tom, ako v DĽR vo štvrtok odsúdili dvoch Britov a jedného Maročana na trest smrti. (tasr)

18:50 Správy o tom, že chemický závod Azot vo východoukrajinskom meste Sjevjerodoneck obkľúčili ruské sily, sú „lži šírené ruskými propagandistami", vyhlásil guvernér Luhanskej oblasti Serhij Hajdaj. Ukrajinská armáda ovláda priemyselnú zónu mesta a ničí ruskú armádu, uviedol Hajdaj na Facebooku. Guvernér reagoval na to, že „veľvyslanec" samozvanej Luhanskej ľudovej republiky v Rusku Rodion Mirošnik v sobotu na komunikačnej platforme Telegram napísal, že 300 až 400 ukrajinských vojakov je obkľúčených v závode. (sita/bbc)

18:13 Úrady v Ruskom okupovaných častiach Chersonskej a Záporožskej oblasti na Ukrajine vydali v sobotu tamojším obyvateľom prvé ruské pasy. Informovali o tom stanica BBC a agentúra AFP s odvolaním sa na ruské médiá.

V Chersonskej oblasti predstavitelia proruskej „vojensko-civilnej správy“ odovzdali ruské pasy 23 obyvateľom, ktorí ako prví požiadali o ruské občianstvo, uviedla agentúra RIA Novosti. Ako prvý ho dostal šéf správy Vladimir Saľdo. „Je to nová éra, ktorá sa pre nás začína… Je to najdôležitejší dokument, ktorý môže človek vo svojom živote vlastniť,“ povedal Saľdo.

Prvé pasy pre občanov Ruskej federácie boli podľa člena Moskvou podporovanej „civilno-vojenskej správy“ Vladimira Rogova vydané aj v Záporožskej oblasti. Stalo sa tak na slávnosti v meste Melitopol. Počet pasov Rogov nekonkretizoval, uviedol však, že akt bol načasovaný tak, aby sa konal v termíneosláv Dňa Ruska, ktorý pripadá na 12. júna.

17:22 Európska komisia zverejní na budúci týždeň svoje stanovisko k tomu, či by mal byť Ukrajine udelený štatút kandidátskej krajiny EÚ. Po rokovaniach s ukrajinským prezidentom v Kyjeve to v sobotu uviedla šéfka EK Ursula von der Leyenová. Podľa jej slov aj rokovania so Zelenským prispeli k tomu, že „budeme schopní už do konca budúceho týždňa ukončiť naše zhodnotenie“ toho, či by mal byť Ukrajine udelený štatút kandidátskej krajiny, ktorý by jej umožnil začať rokovania o vstupe do EÚ. informovala agentúra AFP. Ukrajina požiada o členstvo v Únii v marci.

Sobotňajšie vyjadrenie von der Leyenovej je podľa AFP prvým, v ktorom sa uvádza termín tohto vyjadrenia. Očakáva sa, že by mohlo byť zverejnené budúci piatok. Zatiaľ nie je jasné, aké toto stanovisko bude. Podľa AFP sa očakáva, že EÚ udelenie kandidátskeho štatútu Ukrajine odporučí, avšak zároveň stanoví Kyjevu prísne podmienky.

„Pozitívna odpoveď Európskej únie na ukrajinskú žiadosť o členstvo v EÚ by bola zároveň aj pozitívnou odpoveďou na otázku, či má európsky projekt budúcnosť,“ vyhlásil Zelenskyj počas sobotňajšej návštevy šéfky EK v Kyjeve, ktorá nebola vopred ohlásená. Ak EÚ prístupové ambície Ukrajiny podporí, bol by to podľa Zelenského historický okamžik, ktorý by znamenal symbolické vyjadrenie európskej jednoty, píše agentúra DPA.

16:50 Ukrajina nesúhlasí so slovami amerického prezidenta Joea Bidena, ktorý naznačil, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj nebral hrozbu prichádzajúcu zo strany Ruska pred začiatkom invázie na Ukrajinu dostatočne vážne.

Joe Biden Čítajte viac Biden: Zelenského sme pred inváziou varovali. Nechcel to počúvať

16:20 Podľa Ukrajiny od začiatku ruskej invázie o život prišlo približne 10-tisíc jej vojakov. Uviedol to v rozhovore pre sociálne médiá poradca ukrajinského prezidenta Oleksij Arestovyč v odpovedi na otázku, koľko vojakov Ukrajina stratila za prvých 100 dni vojny, čiže do 3. júna. Arestovyč dodal, že straty Ruska sú niekoľkokrát vyššie. Ukrajinská vláda tvrdí, že od začiatku vojny padlo viac ako 30-tisíc ruských vojakov.

Podľa odhadu britskej spravodajskej služby na Ukrajine zomrelo viac ako 15-tisíc ruských vojakov. Je to rovnaký počet ako za celej sovietskej vojny v Afganistane v rokoch 1979 až 1989. (sita/bbc)

15:28 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval na nové kolo ešte silnejších sankcií zo strany Európskej únie voči Rusku. Vyjadril sa tak v sobotu v Kyjive počas návštevy predsedníčky Európskej komisie Ursuly von der Leyenovej. Zelenskyj vyzval, aby nové sankcie postihli viac ruských predstaviteľov, vrátane sudcov, a aby obmedzili aktivity všetkých ruských bánk, vrátane banky plynárenského gigantu Gazprom Gazprombank, a tiež všetkých ruských firiem, ktoré akokoľvek pomáhajú Moskve.

Zelenskyj a šéfka EK diskutovali o ašpiráciách Ukrajiny na členstvo v Európskej únii. Ukrajinský prezident povedal, že jeho krajina urobí všetko, aby sa integrovala do únie. Von der Leyenová ocenila silu a odolnosť Ukrajiny tvárou v tvár ruskej „hroznej a ohavnej" invázii a vyhlásila, že EÚ bude pomáhať pri rekonštrukcii krajiny, aby mohla „vstať z popola".

Von der Leyenová je od začiatku ruskej invázie už druhýkrát na návšteve Ukrajiny. Zároveň bola jednou z prvých európskych lídrov, ktorí Ukrajinu počas vojny navštívili. (sita)

14:47 České ministerstvo zahraničia potvrdilo, že na Donbase zahynul počas bojov s ruskou armádou prvý český dobrovoľník.

vojna ukrajina rusko donbas zákop vojaci Čítajte viac V bojoch s Rusmi padol prvý český dobrovoľník

14:25 Od začiatku ruskej invázie bolo na Ukrajine zabitých alebo zranených takmer 800 detí. Informovali o tom v sobotu ukrajinské úrady. Podľa vyhlásenia úradu ukrajinskej generálnej prokurátorky v dôsledku vojenských akcií zomrelo najmenej 287 detí a ďalších najmenej 492 detí utrpelo zranenia. Vyhlásenie zdôraznilo, že tieto počty nie sú konečné. Najhoršia situácia je v Doneckej oblasti, v ktorej bolo zabitých alebo zranených 217 detí. (sita)

13:51 Guvernér ukrajinskej Luhanskej oblasti obvinil Rusko z použitia zápalných zbraní v dedine Vrubivka, ktorá leží juhozápadne od miest Sjevjerodoneck a Lysyčansk. Serhij Hajdaj uviedol, že útoky spôsobili rozsiahle škody na civilných zariadeniach.

„Informácia o počte obetí v dedine Vrubivka v okrese Popasna sa ujasňuje," napísal Hajdaj v sobotu na komunikačnej platforme Telegram. Dodal, že ruské sily pokračujú v útokoch na Sjevjerodoneck a ničia dôležité priemyselné zariadenia, vrátane železničných staníc a tehelne a sklárne v susednom meste Lysyčansk. (sita)

13:19 Štyria civilisti zomreli a dvaja utrpeli zranenia v dôsledku piatkového bombardovania Charkivskej oblasti na severovýchode Ukrajiny. Informovali o tom v sobotu miestni záchranári. Podľa tlačovej služby Hlavného riaditeľstva štátnej záchrannej služby v Charkivskej oblasti ruská delostrelecká bomba zničila rodinný dom v meste Čkalovske a zabila štyroch ľudí. Ďalší dvaja ľudia boli zranení pri masívnom bombardovaní rodinných domov v meste Dehači neďaleko Charkiva. (sita)

12:37 Zničenie ruských zásobovacích vozidiel na Ukrajine zachytené na videu.

12:10 Šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová pricestovala v nedeľu do ukrajinského hlavného mesta Kyjev, aby s tamojším prezidentom Zelenským diskutovala o úsilí jeho krajiny pripojiť sa k Európskej únii (EÚ). „S prezidentom Zelenským zhodnotím spoločnú prácu potrebnú na rekonštrukciu a pokrok, ktorý Ukrajina dosiahla na svojej európskej ceste,“ napísala von der Leyenová na sociálnej sieti Twitter po príchode do Kyjeva.

Očakáva sa, že Európska komisia na budúci týždeň v piatok zverejní svoje hodnotenie, či by Ukrajine mal byť udelený štatút kandidátskej krajiny EÚ. (tasr/afp,dpa)

11:15 V bojoch na Ukrajine zrejme padol prvý český dobrovoľník, ktorý do krajiny odišiel bojovať. Ministerstvo zahraničných vecí ČR informáciu dostalo a overuje ju, napísal v sobotu spravodajský server Novinky.cz. Český dobrovoľník podľa servera padol počas ťažkých bojov, ktoré v súčasnosti prebiehajú vo východoukrajinskom regióne Donbas.

V súčasnom konflikte na Ukrajine už jeden Čech zomrel, pripomína server. Ten však na mieste zrejme nebojoval. Jeho telo našli v máji v hromadnom hrobe pri ukrajinskom hlavnom meste Kyjev. Ako uviedol portál idnes.cz, smutnú správu na sociálnych sieťach oznámili jeho priatelia.

České ministerstvo obrany dobrovoľníkov na Ukrajine neeviduje. Prezident Miloš Zeman povolil vstup do ukrajinských ozbrojených síl 103 Čechom, koľko z nich však v skutočnosti na Ukrajine bojuje, nie je bezprostredne jasné, pripomína server.

10:46 Slovensko-ukrajinské hranice na vstupe na Slovensko prekročilo v piatok 3 202 osôb. Z toho bolo 686 mužov, 1 933 žien a 583 detí. O dočasné útočisko požiadalo 230 žiadateľov. Zo Slovenska na Ukrajinu prešlo hraničnými priechodmi v piatok 3 247 osôb. Informoval o tom tlačový odbor kancelárie ministra vnútra.

Všetky činnosti v súvislosti s utečencami z Ukrajiny zabezpečovalo 31 policajtov, 27 hasičov, 82 colníkov, 99 vojakov, 45 dobrovoľníkov, 53 príslušníkov zahraničných zložiek, 120 zamestnancov okresných úradov a 27 zamestnancov migračného úradu.

Celkovo už slovensko-ukrajinské hranice na vstupe na Slovensko od začiatku konfliktu na Ukrajine prekročilo 501 667 osôb. Od 1. marca bolo udelených takmer 81-tisíc dočasných útočísk. Hraničnými priechodmi zo Slovenska na Ukrajinu prešlo takmer 249-tisíc osôb.

9:50 Ruské bombardéry proti pozemným cieľom na Ukrajine pravdepodobne odpaľovali ťažké protilodné rakety zo 60. rokov minulého storočia, ktorých cieľom bolo ničiť lietadlové lode jadrovými hlavicami, uvádza sa v sobotňajšej správe britskej vojenskej rozviedky. TASR správu prevzala z agentúry AP.

Zo správy vyplýva, že ak sú 5,5-tonové rakety typu Kh-22 použité pri pozemných útokoch s konvenčnými hlavicami, sú veľmi nepresné a môžu spôsobiť vážne vedľajšie škody a straty na životoch. Rusko pravdepodobne využíva takéto zbrane, lebo sa mu míňajú presnejšie a modernejšie rakety, uviedlo britské ministerstvo obrany v pravidelnom vyhlásení.

8:35 „(Ruský prezident Vladimir Putin) šiel na hranice. Nebolo tu pochýb, a Zelenskyj to nechcel počuť, takisto to nechcelo počuť množstvo ľudí. Rozumiem, prečo to nechceli počuť,“ podotkol prezident USA Joe Biden s tým, že Putin nakoniec na Ukrajinu vtrhol.

Joe Biden Čítajte viac Biden: Zelenského sme pred inváziou varovali. Nechcel to počúvať

8:12 Ruským jednotkám sa stále nedarí prevziať plnú kontrolu nad mestom Severodoneck, ofenzíva ale pokračuje. Vo svojej najnovšej analýze o tom informuje americký Inštitút pre výskum vojny (ISW). Ukrajinský generálny štáb vo svojej rannej správe uvádza, že sa Rusi chystajú zaútočiť na Slovjansk a Siversk.

„Ruské jednotky v piatok 10. júna pokračovali v pozemnom útoku na Severodoneck, stále ale ešte nedostali mesto pod plnú kontrolu. Rovnako ako počas bojov v Mariupole je ťažké zostaviť presný obraz toho, čo sa deje v mestských častiach Severodonecku, pretože odtiaľ prichádza čoraz menej informácií,“ uvádza Inštitút pre výskum vojny. Ukrajina žiada skorú dodávku zbraní zo Západu kvôli prevahe ruských jednotiek v delostrelectve, píše ISW.

Podľa ukrajinského generálneho štábu sa ruské sily okrem Severodonecka v Luhanskej oblasti sústreďujú aj na postup proti mestám Slovjansk a Siversk v Doneckej oblasti. „Nepriateľ preskupuje jednotky a dopĺňa palivo a muníciu, aby sa pripravil na ofenzívu proti Slovjansku a Siversku,“ píše na facebooku ukrajinský generálny štáb.

7:34 Ukrajinské jednotky robia všetko pre to, aby zastavili ruskú ofenzívu, pričom na východe a juhu krajiny prebiehajú ťažké boje, uviedol v piatok podľa AFP ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. TASR správu prevzala od agentúry AFP. Kyjev v piatok uviedol, že podnikol nové nálety na okupovanú južnú Chersonskú oblasť – jedno z prvých území, ktoré Rusko po začatí vojenskej ofenzívy na Ukrajine obsadilo. Zelenskyj však upozornil, že „veľmi ťažké boje“ zúria aj vo východnom regióne Donbas, a to najmä v okolí priemyselného mesta Severodoneck.

„Ukrajinskí vojaci robia všetko pre to, aby zastavili ofenzívu okupantov… Do takej miery, ako im to dovolia ťažké zbrane, moderné delostrelectvo – všetko, o čo sme žiadali a neprestávame žiadať našich partnerov,“ povedal Zelenskyj v prejave.

Zároveň dodal, že Ukrajina „nesmie dovoliť, aby svet odpútal svoju pozornosť od toho, čo sa deje na bojisku“.

V meste Lysyčansk, ktoré sa nachádza na opačnom brehu rieky Siverskyj Donec, miestni obyvatelia pre AFP povedali, že majú len dve možnosti – zostať a čeliť ostreľovaniu, alebo ujsť a opustiť svoje domovy. Jeden z obyvateľov upozornil, že jediným spôsobom, ako získať vodu, je ísť si pre ňu do mesta. „Musíme tam ísť počas ostreľovania a počas streľby… Takto prežijeme,“ podotkol.

Vitalij Kim, gubernátor Mykolajivskej oblasti blízko južnej frontovej línie, medzitým zdôraznil naliehavú potrebu medzinárodnej vojenskej intervencie.

„Armáda Ruska je silnejšia, majú množstvo delostrelectva a munície. Zatiaľ je to vojna delostrelectva… a míňa sa nám munícia,“ uviedol. „Pomoc zo strany Európy a Ameriky je veľmi, veľmi dôležitá, pretože potrebujeme muníciu na obranu našej krajiny,“ dodal podľa AFP gubernátor Mykolajivskej oblasti.

7:18 Moskva v piatok oficiálne oznámila svoje vystúpenie zo Svetovej organizácie cestovného ruchu (UNWTO), ktorá v apríli pozastavila Rusku členstvo v nej pre jeho vojenskú operáciu na Ukrajine. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

Ruská vláda uviedla, že „prijala návrh ministerstva zahraničných vecí… týkajúci sa odchodu Ruska“ z organizácie so sídlom v Madride, uvádza sa v dekréte podpísanom ruským premiérom Michailom Mišustinom.

Organizácia pozastavila členstvo Ruska 27. apríla s odôvodnením, že operácia na Ukrajine je „v protiklade s jej hodnotami“.

Rusko sa odvtedy stalo medzinárodným vydedencom a bolo vylúčené z viacerých svetových organizácií, píše AFP. Európska únia oficiálne prijala už šiesty balík sankcií voči Rusku, ktorý zahŕňa rozsiahle embargo na nákup ruskej ropy či opatrenia voči bankám a štátnym médiám krajiny.

6:00 „Vojna zdôrazňuje, kto sú naši priatelia, nielen strategickí, ale naozajstní. A verím tomu, že Británia je priateľ,“ povedal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj po stretnutí s britským ministrom obrany Benom Wallaceom vo videovyhlásení na sociálnej sieti telegram.

„Zbrane, peniaze a sankcie, to sú tri veci, na ktorých sa ukazuje britské vedenie,“ vyzdvihol Britániu Zelenskyj. Ukrajinský prezident tento týždeň v rozhovore s denníkom Financial Times vyjadril obavu, že na rozdiel od Británie niektoré iné západné krajiny už pociťujú únavu z dopadov ekonomických sankcií proti Rusku, a tak hľadajú spôsoby ako ich zmierniť, aby ochránili svoje záujmy.

Z Kyjeva tiež zaznievajú upozornenia, že Ukrajina potrebuje pravidelnú vojenskú pomoc Západu, a nie iba jednorazové a náhodné dodávky zbraní. Podľa Kyjeva majú ruské sily na Donbase, o ktorý teraz obe strany na Ukrajine zvádzajú najtvrdšie boje, v niektorých prípadoch až desať alebo pätnásťkrát viac vojenskej techniky ako Ukrajinci. Ukrajinskej strane chýba delostrelecká technika s muníciou a raketomety dlhého dostrelu, ktoré by umožnili ‚umlčať‘ ruské delostrelectvo.

Britský premiér Boris Johnson vo štvrtok podľa denníka The Guardian povedal, že ani rastúce životné náklady v Británii by nemali krajine zabrániť, aby pokračovala v pomoci Kyjevu, a v pondelok Wallace avizoval ďalšie dodávky zbraní na Ukrajinu.

Wallace podľa agentúry Reuters povedal, že Zelenskyj si počína „skvele“. Británia podľa spravodajského kanála Al-Džazíra k 20. máju na podporu Ukrajiny dala 566 miliónov dolárov. V pondelok Wallace oznámil, že Británia pošle na Ukrajinu salvové raketomety M270. Na Ukrajinu z ostrovného kráľovstva putovali už ľahké protitankové strely, obrnené vozidlá, protilodné strely a protilietadlové obranné systémy. Ukrajinskí obrancovia tiež dostávajú výcvik u britských jednotiek.

892 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine