Žiadna milosť! Briti odsúdení v Donecku na trest smrti s ňou rátať nemôžu

Dvaja britskí vojaci, ktorí dostali tento týždeň v separatistickej Doneckej ľudovej republike trest smrti, milosť nedostanú. Povedal to v nedeľu šéf doneckých separatistov Denis Pušilin, podľa ktorého si ale odsúdení môžu podať odvolanie, informovala agentúra Reuters.

12.06.2022 17:21
Ukrajina Rusko vojna DĽR rozsudky cudzinci smrť... Foto:
Dvaja britskí občania, 28-ročný Aiden Aslin (vľavo), 48-ročný Shaun Pinner (vpravo) a Maročan Bráhím Saadún (uprostred) sedia za mrežami v súdnej sieni v neuznanej Doneckej ľudovej republike (DĽR) v Donecku na východe Ukrajiny.
debata (71)

Britská stanica BBC v nedeľu uviedla, že pri Severodonecku v Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny zomrel v bojoch proti ruskej armáde bývalý britský vojak. Ohľadom dvojice zajatých Britov Pušilin povedal, že nevidí podmienky na to, aby dostali milosť. Podľa súdu separatistickej republiky sa Aiden Aslin a Shaun Pinner dopustili v bojoch závažných zločinov.

Proruskí separatisti z východu Ukrajiny tvrdia, že obaja Briti a Maročan Ibráhim Sádún, ktorý tiež dostal trest smrti, boli žoldnieri. Britské úrady ale tvrdia, že ich občania boli príslušníkmi ukrajinskej armády, a preto sa na nich vzťahuje ženevský dohovor. Ten okrem iného zakazuje, aby zajatí vojaci boli súdení za obvyklé vojenské činy.

Donecká a Luhanská ľudová republika (DNR a LNR) sú dva samozvané separatistické útvary na východe Ukrajiny. Ruský prezident Vladimír Putin 21. februára podpísal výnos o uznaní nezávislosti DNR a LNR a 24. februára oznámil začatie špeciálnej vojenskej operácie, ako Rusi označujú vojnu proti Ukrajine.

Boje sa teraz sústreďujú na okolie mesta Severodoneck v Luhanskej oblasti. Pri nich podľa BBC zahynul bývalý britský vojak, stanica sa odvoláva na jeho rodinu. Jordan Gatley sa vydal na Ukrajinu v marci po tom, čo opustil rady britskej armády. Podľa vyhlásenia svojho otca Gatley pomáhal s výcvikom ukrajinských vojakov. Zastrelený bol v bojoch, ktoré zvádza ukrajinská armáda v Severodonecku.

Stanica BBC pripomenula, že sa jedná o druhého britského občana, ktorý zomrel v bojoch proti ruskej armáde na Ukrajine. V apríli médiá informovali o úmrtí bývalého príslušníka britskej armády Scotta Sibleyho. Britské médiá tiež informovali o smrti troch bývalých príslušníkov britských špeciálnych síl pri ruskom bombardovaní v marci, ale táto správa sa nepotvrdila.

71 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine