Európske krajiny si lámu hlavu nad tajomným letom z Litvy do Bulharska

Úrady niekoľkých európskych krajín si lámu hlavu nad tajomným letom malého dvojmotorového lietadla, ktoré odštartovalo z Litvy a bez povolenia preletelo niekoľko štátov, než pristálo v Bulharsku, kde zostalo opustené na nepoužívanom letisku pri meste Targovište. Totožnosť posádky zostáva neznáma. O prípade informovala poľská televízia TVN 24 s odvolaním sa na litovské, maďarské a bulharské médiá.

13.06.2022 08:39
Piper PA-34 Seneca Foto: ,
Ilustračná snímka.
debata (74)

Malé dopravné lietadlo Piper Aztec – podľa iných zdrojov Beechcraft – odštartovalo z Litvy vo štvrtok večer. Následne bez povolenia preletel cez Poľsko, Slovensko, Maďarsko a Rumunsko do Bulharska, uviedol bulharský minister vnútra Bojko Raškov.

Lietadlo nemalo schválený plán letu ani zapnuté radarové odpovedače. Pilot nereagoval na výzvy v rádiu ani na vizuálne signály. V Maďarsku a v Rumunsku lietadlo podľa tlače sprevádzali stíhačky, vrátane dvoch amerických strojov F-16, ale bulharské lietadlá nevzlietli, pretože stroj úrady nepovažovali za hrozbu. Opustené lietadlo, prikryté plachtou, bolo po odhalení prehľadané pyrotechnikami a kriminalistami, policajné psy hľadali stopy po drogách.

F-16 / Stíhačka / Čítajte viac Poplach! Malé lietadlo z Litvy naháňali stíhačky až troch štátov NATO

Ešte predtým lietadlo podľa maďarských médií pristálo bez povolenia na letisku aeroklubu v Hajdúszoboszló, kde cestujúci vystúpili a natankovali stroj z kanistrov na palube. Keď prišla polícia, pilot rýchlo odštartoval.

Lietadlo bolo podľa litovských médií zakúpené o týždeň skôr od pilota a riaditeľa letiska Nida Broniusa Zaronskisa. Ten tvrdí, že stroj predal trom bližšie neidentifikovaným osobám, z ktorých jedna hovorila po rusky. „Neviem, odkiaľ boli. Mohli to byť Ukrajinci, možno Rumuni či Bulhari. S jedným som hovoril po rusky. Ale nepoznám mená žiadneho z nich, nezaujímalo ma to. Skúšal som to lietadlo predať už roky, a tak som rád, že ho niekto kúpil "Nepamätám si názov organizácie, ktorá ho kúpila,“ tvrdí bývalý vlastník.

Poľské ministerstvo obrany sa k preletu krajiny bez povolenia doteraz nevyjadrilo, dodala TVN 24.

L-410, Slovair, únos lietadla, Čítajte viac Najznámejšiemu leteckému únosu velil trenčiansky narkoman
74 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #lietadlo #Bulharsko #Litva #let lietadlom