Poľský exminister zahraničia by dal Ukrajine jadrové zbrane

Šéf ruskej Štátnej dumy Viačeslav Volodin pohrozil, že ak západné vlády poskytnú Kyjevu atómové zbrane, ako to naznačil bývalý poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski, spôsobilo by to jadrový konflikt. Uviedla to internetová stránka magazínu Newsweek.

13.06.2022 16:35 , aktualizované: 14.06.2022 15:32
21-09-14 Sikorski portrait STR 32 Foto:
Bývalý poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski.
debata (152)

Sikorski, ktorý je teraz členom Európskeho parlamentu za Občiansku platformu (OP), povedal ukrajinskej on-line televíznej stanici Espreso TV, že Západ má právo dať Kyjevu jadrové hlavice na ochranu jej nezávislosti. Odôvodnil to tým, že Rusko porušilo Budapeštianske memorandum. Sikorski to hovorí vo videu zverejnenom bieloruským médiom Nexta na sociálnej sieti Twitter.

Budapeštianske memorandum o bezpečnostných zárukách podpísala Ukrajina v decembri 1994. Súhlasila, že sa vzdá všetkých atómových zbraní, ktoré v krajine zostali po páde Sovietskeho zväzu, a pripojí sa k Zmluve o nešírení jadrových zbraní. Za to sa signatári memoranda Rusko, USA a Británia zaviazali rešpektovať suverenitu, nezávislosť a existujúce hranice Ukrajiny.

François Heisbourg z Medzinárodného inštitútu pre strategické štúdie na Twitteri Sikorského upozornil, že porušenie memoranda neznamená, že Západ či niekto iný môže poskytnúť Ukrajine atómové zbrane. "Nezbavuje nás to záväzkov, ktoré máme v rámci Zmluvy o nešírené jadrových zbraní,“ napísal Heisbourg.

Rusko v roku 2014 Ukrajinu napadlo po prvý raz a 24. februára tohto roku spustilo ešte väčšiu inváziu, ktorá si už vyžiadala tisíce obetí. Volodin sa na Slovensku stal známym dobrými vzťahmi s bývalým šéfom parlamentu Andrejom Dankom zo SNS.

Sikorski bol v rokoch 2005 až 2007 ministrom obrany vo vláde po vedením strany Právo a spravodlivosť, hoci nikdy nebol jej členom. V rokoch 2017 až 2014 viedol rezort zahraničných vecí, keď politicky prestúpil k OP Donalda Tuska.

© Autorské práva vyhradené

152 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #jadrové zbrane #Ukrajina #vojna na Ukrajine #Putinova vojna