Francúzsko tento týždeň čaká ďalšia vlna mimoriadnych horúčav, panujú obavy z požiarov

Francúzsko tento týždeň čaká ďalšia vlna predčasných horúčav. V krajine je navyše mimoriadne sucho, a preto panujú obavy z požiarov a zničenia úrody.

13.06.2022 18:34
Počasie / Horúčavy / Teplo / Osvieženie / Leto / Foto:
debata

Systém nízkeho tlaku vzduchu, ktorý sa teraz nachádza medzi Azorskými ostrovmi a Madeirou, sa presúva k západnej Európe a prináša so sebou veľmi horúci vzduch zo severnej Afriky. Ten už zasiahol Pyrenejský polostrov a predovšetkým v Španielsku môžu teploty stúpať na viac ako 40 stupňov Celzia.

Tento horúci vzduch dorazí do Francúzska v utorok z juhozápadu, kde by mohli teploty dosiahnuť 35 až 36 stupňov Celzia, v stredu sa rozšíri na celú južnú polovicu krajiny a potom aj na sever. Na juhu vyvrcholia horúčavy vo štvrtok, piatok a v sobotu, keď budú teploty dosahovať priemernú teplotu 35 až 38 stupňov Celzia a lokálne aj 40 stupňov, uviedli meteorológovia.

Na severe bude síce vlna horúčav o niečo kratšia, ale aj tak vyženie ortuť teplomera veľmi vysoko. V piatok sa v Paríži môže teplota pohybovať okolo 35 stupňov Celzia; vysoké teploty sa udržia do soboty s priemernými teplotami medzi 34 až 38 stupňami.

Francúzsko už tento mesiac zažilo mimoriadne vysoké teploty. Terajšie vlny horúčav sú najskoršie, aké v krajine v čase vedenia meteorologických záznamov zaznamenali.

Portugalsko / Sucho / Horúčavy / Extrémne počasie / Čítajte viac Tohtoročný máj bol v Portugalsku najteplejším za posledných takmer 100 rokov
debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #Požiare #extrémne horúčavy