Strety medzi kmeňmi v sudánskom Darfúre si vyžiadali vyše sto obetí

Pri bojoch medzi kmeňmi v západosudánskom Dárfúre zahynulo za posledný týždeň vyše sto ľudí. Informovala o tom v pondelok agentúra AP s odvolaním sa na predstaviteľov Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) a jedného z kmeňových starešinov.

13.06.2022 18:53
Sudán Foto: ,
debata

Koordinátor UNHCR Toby Harward povedal, že boje vypukli pre spory o pôdu medzi arabskými a nearabskými kmeňmi v meste Kulbus v regióne Západný Darfúr. Ozbrojenci potom napadli niekoľko obcí v oblasti a donútili niekoľko tisíc ľudí utiecť.

Harward vyzval, aby boli do oblasti vyslané „neutrálne sily“ na ochranu civilného obyvateľstva. „Ak nikto nezasiahne a násilie bude pokračovať, farmári nebudú môcť pestovať plodiny a nebude žiadna úroda,“ napísal Harward v príspevku na sociálnej sieti Twitter.

Podľa Abkara Tuma, kmeňového vodcu v meste Kulbus, je medzi zhruba stovkou mŕtvych 62 ľudí, ktorých telá našli vo viac ako 20 obciach, ktoré ozbrojenci vypálili. Veľa ďalších osôb je nezvestných.

Predstaviteľ jedného z nearabských kmeňov zapojených do stretov agentúre AFP povedal, že zomrelo 117 ľudí a 14 obcí bolo vypálených. Podľa neho väčšina obetí pochádza z jeho kmeňa a mnoho ľudí je po vypuknutí násilností nezvestných. Podľa agentúry AFP nie je jasné, koľko je obetí z radov arabských kmeňov.

Špeciálny vyslanec OSN pre Sudán Volker Perthes povedal, že je násilím zdesený. „Násilie v Dárfúre je neprijateľné a ukazuje na príčiny (bojov), ktoré treba vyriešiť,“ povedal nemecký diplomat. V oblasti vypukli strety medzi kmeňmi už v apríli, keď umrelo vyše 200 ľudí.

Konflikt v Darfúre sa začal v roku 2003, keď chartúmsku vládu, v ktorej prevažovali Arabi, začalo černošské obyvateľstvo viniť z diskriminácie. Kabinet prezidenta Umara Bašíra následne vyzbrojil miestne arabské kmene a dal voľnú ruku brutálnym milíciám, čo ale vláda vždy popierala. Konflikt si si mal vyžiadať približne 300-tisíc životov.

Bašír bol v roku 2019 zosadený a za vojnové zločiny ho chce stíhať Medzinárodný trestný súd. Situáciu v Darfúre, kde medzi približne deviatimi miliónmi obyvateľov žijú príslušníci až ôsmich desiatok kmeňov, sa podarilo do veľkej miery upokojiť, od minulého roka si ale opakované strety medzi darfúrskymi Arabmi a nearabskými kmeňmi vyžiadali stovky mŕtvych. V apríli pri obdobných násilnostiach prišlo o život viac ako 200 ľudí.

Sudán / samopal / Čítajte viac Ozbrojenci vyrabovali v Sudáne potravinový sklad OSN, ukradli takmer 2-tisíc ton potravín
debata chyba
Viac na túto tému: #Sudán