Londýn chce meniť pobrexitové pravidlá, hrozí obchodná vojna s EÚ

Britská vláda v pondelok predložila parlamentu návrh zmeny pobrexitovej obchodnej dohody s EÚ v otázke postavenia Severného Írska. Podľa agentúry AFP tak hrozí obchodná vojna medzi Britániou a EÚ.

13.06.2022 20:09 , aktualizované: 23:46
Boris Johnson Foto: ,
Britský premiér Boris Johnson
debata (12)

Londýn chce po novom zrušiť colné kontroly na dovoz niektorých tovarov do Severného Írska zo zvyšku Británie. To je však v rozpore s ustanoveniami platnej pobrexitovej obchodnej dohody medzi Britániou a EÚ.

Britská ministerka zahraničných vecí Liz Trussová uviedla, že návrh zákona o severoírskom protokole je „rozumným, praktickým riešením problémov, ktorým čelí Severné Írsko“. Európska únia už avizovala, že proti tomuto britskému návrhu zákona podnikne právne kroky.

V podaní Londýna ide o jednostranný krok, s ktorým nesúhlasia aj viacerí britskí poslanci. Tvrdia, že to predstavuje porušenie medzinárodného práva. Trussová to odmieta.

Podľa írskeho premiéra Micheála Martina je „poľutovaniahodné, že krajina ako Spojené kráľovstvo takto porušuje medzinárodnú dohodu“.

Šéf britskej vlády Boris Johnson však navrhované zmeny označil za „pomerne triviálne úpravy“. Ako zdôraznil, pre jeho vládu je dôležitejšie dodržiavanie Veľkopiatkovej dohody z roku 1998 a na ňu naviazaný mier a stabilita v Severnom Írsku.

Eurokomisia zváži obnovenie konania voči Británii

Európska únia si želá dobré a stabilné vzťahy s Britániou, k tomu je však nevyhnutné dodržiavať dohody. Vyhlásil to v pondelok podpredseda Európskej komisie Maroš Šefčovič v súvislosti s legislatívnym návrhom britskej vlády o zmene ustanovení v pobrexitovej obchodnej dohode týkajúcich sa Severného Írska. Šefčovič zároveň varoval, že Európska komisia zváži obnovenie konania voči Británii pre neplnenie ustanovení dohody.

Ako pokračoval Šefčovič vo svojom vyhlásení, protokol o Severnom Írsku je neoddeliteľnou súčasťou pobrexitovej obchodnej dohody, pričom tiež poskytuje oporu Veľkopiatkovej dohode z roku 1998 o ukončení násilností v Severnom Írsku.

Podľa podpredsedu eurokomisie súčasné ustanovenia dohody rešpektujú ústavné postavenie Severného Írska v rámci Spojeného kráľovstva. Zabránili vzniku pevnej hranice medzi Severným Írskom a Írskom po brexite a zároveň chránia celistvosť jednotného trhu EÚ.

„Po nespočetnom množstve hodín strávených intenzívnymi a detailnými rokovaniami išlo o jediné riešenie, ku ktorému sme spoločne dospeli, aby sme ochránili ťažko dosiahnuté výsledky mierového procesu v Severnom Írsku a zároveň sa postavili k výzvam súvisiacim s brexitom a konkrétne spôsobu brexitu, pre ktorý sa rozhodla britská vláda,“ uviedol Šefčovič.

Ako pokračoval, EÚ vníma s obavami rozhodnutie britskej vlády predložiť parlamentu návrh zákona o zrušení niektorých kľúčových ustanovení dohody. „Jednostranné kroky škodia vzájomnej dôvere,“ upozornil Šefčovič.

Európska komisia preto podľa neho zváži možné pokračovanie konania voči britskej vláde súvisiaceho s porušovaním dohody, ktoré exekutíva EÚ zastavila vlani v septembri „v duchu konštruktívnej spolupráce s cieľom vytvoriť priestor na hľadanie spoločných riešení“. „Tento jednostranný krok Spojeného kráľovstva ide priamo proti tomuto duchu,“ dodal Šefčovič.

Belgicko, EÚ, Brexit Čítajte viac Viac ako 60 percent Britov hodnotí brexit negatívne

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v pondelok vyzval Britániu, aby „v dobrej viere“ pokračovala v rokovaniach s Európskou úniou o ustanoveniach týkajúcich sa Severného Írska v rámci existujúcej pobrexitovej obchodnej dohody. Blinken o tom informoval na sociálnej sieti Twitter.

Blinken informoval, že v pondelok absolvoval telefonický rozhovor s britskou ministerkou zahraničných vecí Liz Trussovou o Ukrajine a tiež o severoírskom protokole, pričom zdôraznil „potrebu pokračovať v rokovaniach s EÚ s cieľom nájsť riešenia“.

Vo vyhlásení ministerstva spresnil, že je potrebné, aby rokovania medzi Britániou a EÚ zachovali výsledky Veľkopiatkovej dohody z roku 1998, ktorá ukončila násilnosti v Severnom Írsku.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Severné Írsko #Brexit