111. deň: V Charkove našli stopy po kazetovej munícii. Ukrajinské sily sú stále v Severodonecku

Kyjev v utorok uviedol, že jeho sily sa stále zdržiavajú v meste Severodoneck v Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny. Snažia sa pritom odtiaľ evakuovať civilistov po tom, čo ruské sily zničili posledný most vedúci do tohto bojmi zničeného mesta.

14.06.2022 05:50 , aktualizované: 20:53
Ukrajina Rusko vojna luhansko severodoneck Foto: ,
Ukrajinský vojak beží počas ťažkých bojov na frontovej línii v Severodonecku v Luhanskej oblasti. 9. jún 2022.
debata (258)

Najdôležitejšie udalosti

  • Invázia ruských vojsk pokračuje už 111. deň
  • Ruské sily zničili posledný most vedúci do mesta Severodoneck
  • Ukrajina tvrdí, že na západe krajiny zostrelila niekoľko ruských rakiet
  • Na ruskej strane zomrelo už 32 500 vojakov, tvrdia Ukrajinci
  • Rusko zakázalo vstup na svoje územie popredným britským novinárom
mier-ukrajine-2

VIDEO: Rusko poslalo do bojov na Ukrajine aj špičkové stíhačky Su-57.

Video
Zničené ukrajinské mesto Borodyanka po ruskom...
Zničené ukrajinské mesto Borodyanka po ruskom...
+6Zničené ukrajinské mesto Borodyanka po ruskom...

20:53 Ukrajina dostala dosiaľ len desať percent z množstva zbraní, o ktoré požiadala západné krajiny na obranu pred ruskou ofenzívou. V utorok to uviedla námestníčka ukrajinského ministra obrany Hanna Maľarová.

„Z toho, čo sme povedali, že potrebujeme, sme dostali iba okolo desať percent,“ uviedla Maľarová v televízii s tým, že Západ by mal dodávky zbraní urýchliť. V tejto súvislosti vyzvala na „jasný časový rámec“ a upozornila, že akékoľvek meškanie prisľúbených dodávok predstavuje riziko, že ruské sily obsadia ďalšie časti ukrajinského územia.

„Nemôžeme čakať veľmi dlho, pretože situácia je veľmi komplikovaná,“ povedala ohľadom postupu ruskej armády v Donbase na východe Ukrajiny. Moskva sa tam pokúša ovládnuť územie celej Luhanskej oblasti. „Bez ohľadu na to, ako veľmi sa Ukrajina snaží, bez ohľadu na to, aká profesionálna je naša armáda, bez pomoci západných partnerov túto vojnu nevyhráme,“ varovala Maľarová.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v utorok na online brífingu vyzval Západ na dodanie zbraní s dlhým dosahom a kritizoval zdržanlivý postoj niektorých európskych lídrov. „Ak nedôjde k urýchleniu dodávok zbraní, nastane stagnácia… Ľudia budú naďalej zomierať,“ varoval Zelenskyj. „Ak dostaneme zbrane, pohneme sa vpred,“ zdôraznil. Podľa poradcu ukrajinského prezidenta Mychajla Podoľaka potrebuje Ukrajina okrem iných ťažkých zbraní ešte tisíc húfnic, 500 tankov a tisíc dronov. (tasr, afp)

20:27 Americký prezident Joe Biden v utorok predstavil plán západných spojencov na vybudovanie dočasných skladov v blízkosti hraníc s Ukrajinou na zabezpečenie vývozu obilia, ktorý Rusko znemožňuje blokádou ukrajinských čiernomorských prístavov.

Biden uviedol, že dôvodom na vybudovanie síl v tesnej blízkosti hraníc s Ukrajinou je rozdiel v rozchode koľaje. Z týchto skladov sa bude obilie prevážať ďalej po železnici do Európy a následne na svetový trh, dodal. Upozornil však, že vybudovanie novej infraštruktúry nejaký čas potrvá.

Americký prezident zároveň označil šéfa Kremľa Vladimira Putina za vinníka vysokých cien potravín v Spojených štátoch. „Putin sa touto vojnou nielenže snaží zničiť ukrajinskú kultúru, zdecimovať ľudí, napáchať bezpočet vojnových zločinov, ale blokuje tiež tisícky ton obilia,“ vyhlásil šéf Bieleho domu. (afp, tasr)

20:24 Predseda Zahraničného výboru Národnej rady Marián Kéry (Smer) nie je proti tomu, aby Ukrajina dostala štatút kandidátskej krajiny do EÚ. Na margo skutočnosti, že nepodpísal iniciatívu k udeleniu štatútu, uviedol, že nesúhlasil s časťou o ukončení energetickej závislosti od Ruska.

Kéry zdôraznil, že podporuje vstup Ukrajiny do Európskej únie, no jej požiadavka na členstvo musí prejsť štandardným procesom. „Nie som proti tomu, aby Ukrajina dostala štatút kandidátskej krajiny, ale odmietam účelové a sugestívne vyhlásenia, ktoré sa v niektorých častiach stavajú proti záujmom SR,“ dodal. Skutočnosť, že dané vyhlásenie nepodpísal, nevníma ako premárnenú šancu smerom k európskym ambíciám Ukrajiny.

Šéf slovenskej diplomacie Ivan Korčok (nominant SaS) v pondelok skritizoval Kéryho za to, že nepodpísal iniciatívu k udeleniu kandidátskeho štatútu Ukrajine. Absenciu podpisu označil za vážnu chybu, ktorá je nepochopiteľná a ide proti záujmom Slovenska. V iniciatíve z 10. júna predsedovia zahraničných výborov parlamentov viacerých krajín EÚ vyzvali na udelenie kandidátskeho štatútu na členstvo v Únii pre Ukrajinu. (tasr)

20:13 Ruský prezident Vladimir Putin chce pravdepodobne stále dobyť veľkú časť Ukrajiny, alebo celé jej územie, uviedol v utorok námestník amerického ministra obrany Colin Kahl.

Vladimir Putin Čítajte viac Pentagón: Putin chce zrejme stále dobyť veľkú časť Ukrajiny, alebo celé jej územie

19:00 Ruské ministerstvo zahraničných vecí oznámilo, že v súvislosti s protiruskými krokmi britskej vlády zavádza sankcie voči popredným britským novinárom a zástupcom rezortu obrany. . Ako uviedol rezort, novinári uvedení na zozname sú zapojení do „zámerného šírenia nepravdivých a jednostranných informácií o Rusku a udalostiach na Ukrajine a v Donbase“ a prispievajú „k podnecovaniu rusofóbie v britskej spoločnosti“. Informuje o tom britský vysielateľ BBC, ktorého zamestnanci sú medzi 29 mediálnymi osobnosťami na zozname.

Okrem BBC majú novinárov na zozname aj noviny Times, Daily Telegraph, Guardian, Daily Mail, Independent a televízie Sky, Channel 4 a ITV. Zákaz má tiež 20 osôb „spojených s obranným priemyslom“. (tasr,sita)

18:29 Spravodajcovia BBC v rezidenčných štvrtiach v ukrajinskom meste Charkov našli stopy po použití kazetovej munície, uviedla ruská redakcia stanice a zverejnila vyhotovené snímky. Z ostreľovania Charkova kazetovou muníciou, ktorú viaceré štáty zakazujú, predtým obvinila ruské sily ľudskoprávna organizácia Amnesty International.

Korešpondenti BBC navštívili v Charkove päť rôznych miest v rezidenčných štvrtiach. Na chodníkoch alebo napríklad kapote automobilu našli charakteristické poškodenie v symetrickom tvare pripomínajúcom lievik. Traja odborníci následne podľa BBC potvrdili, že vyhotovené fotografie zachytávajú stopy po kazetovej munícii. Mark Hiznay, bádateľ oddelenia pre výskum zbraní organizácie Human Rights Watch, povedal, že ide o ukážkový príklad.

Kazetové bomby vybuchujú ešte vo vzduchu a rozpadajú sa na menšie nálože, ktoré sa rozptýlia v širokom okolí, čo môže predstavovať značné nebezpečenstvo pre civilistov. Menšie nálože navyše niekedy nevybuchnú hneď po odpálení, a premieňajú sa tak v podstate v nášľapnú mínu, ktorá môže bez povšimnutia ležať na zemi dlhé roky. Dohodu o zákaze kazetovej munície podpísalo vyše 120 krajín, Rusko a Ukrajina k nej ale nepristúpili, pripomenula BBC.

17:45 Už na budúci týždeň by sa na summite Európskej únie v Bruseli malo rozhodnúť, či Ukrajina dostane štatút kandidátskej krajiny. Diplomatické zdroje naznačujú, že Európska komisia tento postup odporučí. Argumenty za a proti pre Pravdu priblížil Pavel Havlíček z českej Asociácie pre medzinárodné otázky.

Ukrajina EÚ EK Leyenová rokovania uarus Čítajte viac Expert: Rusko nesmie rozhodovať o budúcnosti Ukrajiny v EÚ

17:17 Šesť ľudí utrpelo zranenia pri utorkovom ostreľovaní ruského mesta Klincy, ktoré sa nachádza zhruba 50 kilometrov od hraníc s Ukrajinou. Oznámil to gubernátor ruskej Brianskej oblasti Alexandr Bogomaz, informuje TASR na základe správy agentúry Reuters. „Všetci zranení boli prevezení do miestnej nemocnice a ich stav je stabilizovaný,“ napísal Bogomaz v príspevku na sociálnej sieti Telegram. Všetci postihnutí majú údajne zranenia od šrapnelov.

Agentúra Reuters uviedla, že tieto tvrdenia zatiaľ nedokázala nezávisle overiť. Obyvatelia mesta Klincy na sociálnych sieťach zdieľali zábery ruského vrtuľníka krúžiaceho nad mestom a uviedli, že došlo k výpadku elektriny a vody. Gubernátori ruských oblastí hraničiacich s Ukrajinou v posledných týždňoch zaznamenali niekoľko cezhraničných ostreľovaní, ktoré poškodili obytné budovy a zranili miestnych obyvateľov. (tasr)

16:20 Ruská armáda oznámila, že v stredu otvorí humanitárny koridor na evakuáciu stoviek civilistov, ktorí sa ukrývajú v chemickej továrni Azot vo východoukrajinskom meste Severodoneck. „Riadiac sa princípmi ľudskosti sú ruské ozbrojené sily a útvary (samozvanej proruskej) Luhanskej ľudovej republiky pripravené zorganizovať humanitárnu operáciu na evakuáciu civilistov,“ uviedlo v utorok ministerstvo obrany v Moskve.

Koridor, ktorý má umožniť dostať do bezpečia civilistov, bude zriadený v stredu od 08.00 h miestneho času (07.00 h SELČ) do 20.00 h (19.00 h SELČ). Evakuované osoby majú byť podľa ruského rezortu obrany prevezené do mesta Svatove v separatistami ovládanej časti Luhanskej oblasti.

Ukrajinskí predstavitelia podľa ruskej armády žiadali, aby boli civilisti evakuovaní do mesta Lysyčansk, ktoré je spolu so Severodoneckom naďalej pod kontrolou ukrajinských síl. Ruské ozbrojené sily však uviedli, že to nie je možné vzhľadom na to, že bol zničený posledný most medzi oboma mestami. (tasr/afp)

15:36 Ukrajinská protivzdušná obrana zostrelila niekoľko ruských rakiet nad Ternopiľskou oblasťou na západe Ukrajiny. Na Telegrame o tom informoval gubernátor oblasti Volodymyr Truš. Podľa predbežných správ nedošlo k žiadnym civilným obetiam ani škodám. Truš vyzval obyvateľov, aby sa počas náletov schovali do krytov.

Gubernátor susednej Ľvivskej oblasti Maksym Kozyckyj zasa na rovnakej platforme informoval, že protivzdušná obrana zostrelila raketu nad mestom Zoločiv, ktoré leží približne na polceste medzi Ternopiľom a Ľvivom. Raketa poškodila civilnú infraštruktúru. Informácie o možných obetiach zatiaľ nie sú známe.

15:12 Kremeľ uviedol, že si je „istý“, že by lídri proruských separatistov v Donbase na východe Ukrajiny boli ochotní vypočuť si reakciu Británie týkajúcu sa osudu dvoch britských občanov, ktorí boli odsúdení na smrť, pretože bojovali na Ukrajine. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov na svojej pravidelnej tlačovej konferencii novinárom povedal, že Londýn v súvislosti s odsúdenými Britmi Moskvu nekontaktoval.

Peskov ďalej uviedol, že Británia by mala o tejto záležitosti hovoriť so separatickými úradmi v samozvanej Doneckej ľudovej republike (DĽR), v ktorej sa britskí občania Aiden Aslin a Shaun Pinner postavili pred súd za to, že bojovali v ukrajinskej armáde. Hovorca však zároveň podľa agentúry AFP naznačil, že Rusko by mohlo tejto záležitosti taktiež venovať pozornosť. „Samozrejme, všetko závisí od reakcie Londýna. Som si istý, že ruská strana je pripravená ju zvážiť,“ uviedol Peskov.

Súd samozvanej DĽR uznal minulý týždeň Aslina a Pinnera spolu s marockým občanom Bráhímom Saadúnom za vinných zo „žoldnierskych aktivít“ a všetkých odsúdil na smrť. Londýn označil tento rozsudok za „fingovaný“, pričom uviedol, že toto súdne konanie sa podobá na vykonštruované procesy z čias Sovietskeho zväzu. (tasr/Reuters,afp)

14:29 Ukrajinský prezident Zelenskyj vyzval nemeckého kancelára Olafa Scholza, aby prejavil jasnú podporu Ukrajine. V rozhovore pre nemeckého vysielateľa ZDF Zelenskyj povedal, že Nemecko by sa nemalo snažiť o rovnováhu medzi svojimi záujmami na Ukrajine a vzťahom s Ruskom. „Potrebujeme od kancelára Scholza istotu, že Nemecko podporuje Ukrajinu,“ povedal Zelenskyj. „On a jeho vláda sa musia rozhodnúť: Nemôže byť kompromis medzi Ukrajinou a vzťahmi s Ruskom,“ vyhlásil ukrajinský prezident.

Podľa dohadov by Scholz mohol v neskoršej časti tohto týždňa prvý raz od začiatku ruskej vojny navštíviť Kyjiv. (sita/bbc)

13:55 Situácia na Ukrajine nie je čiernobiela a tamojšia vojna „bolo možno nejakým spôsobom vyprovokovaná“. Vyhlásil to pápež František v interview zverejnenom v utorok v jezuitskom časopise Civilta Cattolica, ktoré redaktorom poskytol ešte minulý mesiac.

pápež františek Čítajte viac Vojna na Ukrajine mohla byť vyprovokovaná, hovorí pápež

13:10 Pomoc pre odídencov z Ukrajiny postihnutých vojnovým konfliktom sa bude v júni v pobočkách Slovenskej pošty vyplácať novým spôsobom, a to cez peňažnú službu WESTERN UNION. Tá je k dispozícii na 600 pobočkách.

utečenci z Ukrajiny, Oddelenie cudzineckej polície, Čítajte viac Zmena pri vyplácaní finančnej pomoci odídencom z Ukrajiny. Peniaze dostanú novým spôsobom

12:30 V doterajšom priebehu vojny na Ukrajine zabila tamojšia armáda 32 500 ruských vojakov. Na Facebooku o tom informoval generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl.

Rusko podľa nich dosiaľ prišlo aj o 1434 tankov, 3503 bojových obrnených vozidiel, 2473 vozidiel a palivových nádrží, 721 delostreleckých systémov, 229 odpaľovacích raketových systémov, 97 systémov protivzdušnej obrany, 179 vrtuľníkov, 213 lietadiel, 588 dronov, 125 striel s plochou dráhou letu, 13 lodí a 54 kusov špeciálnej techniky. (sita)

11:48 Ruská armáda pravdepodobne po prvý raz v priebehu niekoľkých týždňov dosiahla malý pokrok v Charkovskej oblasti na východe Ukrajiny. Ako referuje spravodajský web BBC, tvrdí to britské ministerstvo obrany, podľa ktorého hlavnou snahou Moskvy zostáva útok na Severodoneck v Donbase.

Podľa Britov zvýšili Rusi rozpočet na obranu o 20 percent, čo umožní mobilizáciu tamojšej obrannej priemyselnej základne. Toto odvetvie však môže mať problémy so splnením požiadaviek ruskej armády, čiastočne pre vplyv sankcií a nedostatok odborných znalostí.

Rusko by tak mohlo mať problémy pri produkcii vysokokvalitnej techniky a pokročilejších systémov, čo by znamenalo, že by pomerne ťažko dokázalo nahradiť vojenské vybavenie, o ktoré prišlo na Ukrajine. (sita)

11:25 Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová v Izraeli zdôraznila spojenectvo medzi Európskou úniou a Izraelom a spoločné úsilie voči ruskej vojne na Ukrajine i klimatickej kríze. TASR o tom informuje na základe von der Leyenovej vyjadrení na Twitteri.

„EÚ a Izrael musia byť priatelia a spojenci, pretože dejiny Európy sú dejinami židovského národa,“ povedala von der Leyenová v príhovore na pôde Ben Gurionovej univerzity v izraelskej Beerševe. Takisto vyjadrila odhodlanie bojovať v EÚ proti antisemitizmu.

Najsilnejšou väzbou, ktorú euroblok a Izrael spolu zdieľajú, je podľa nej viera v demokraciu a jej hodnoty. „Dnes viac ako kedykoľvek predtým musia demokracie, ako sú tie naše, držať pohromade,“ povedala. Pripomenula, že obe krajiny tak robia čeliac ruskej vojne na Ukrajine i v boji proti klimatickej kríze. (tasr)

10:52 Ukrajinské úrady pokračujú v evakuácii civilistov zo Severodonecka počas každého utíšenia „extrémne eskalovaného“ boja o kontrolu nad týmto východoukrajinským mestom. Posledný z troch hlavných mostov zo Severodonecka bol podľa šéfa regionálnej vojenskej správy už v pondelok neprejazdný, ale úrady uviedli, že stále majú cesty na príchod do mesta a odchod z neho.

„Cesty spojenia s mestom sú dosť ťažké, ale existujú,“ povedal pre ukrajinskú televíziu šéf vojenskej správy Severodonecka Oleksandr Strjuk. Konštatoval, že evakuácia sa realizuje „každú minútu, keď je tu pokoj alebo existuje možnosť prepravy“. Strjuk dodal, že viac ako 500 civilistov sa stále ukrýva v chemickom závode Azot. (sita/cnn)

9:15 Hraničnými priechodmi prešlo v pondelok na Slovensko 2 316 ľudí z Ukrajiny. Z toho bolo 642 mužov, 1 299 žien a 375 detí. O dočasné útočisko požiadalo 266 žiadateľov. Zo Slovenska na Ukrajinu prešlo hraničnými priechodmi za pondelok 2 298 osôb.

9:10 Litva podpísala s Francúzskom dohodu o nákupe 18 samohybných húfnic typu Caesar, ktoré majú posilniť obranné schopnosti litovskej armády, oznámili v pondelok ministri obrany oboch krajín.

Litva, ktorá je členom Európskej únie i Severoatlantickej aliancie, tak navýši svoj obranný rozpočet o ďalších 300 miliónov eur, keďže vojna na Ukrajine spôsobila zvýšenie bezpečnostných o­báv.

8:15 Ruské sily sa snažia upevniť svoje pozície v centre Severodonecka na východe Ukrajiny, uviedol vo svojej pravidelnej správe o bojoch na Ukrajine generálny štáb ukrajinskej armády. Rusi ďalej v meste podnikajú delostrelecké útoky, doplnil.

Ukrajina, Doneck Čítajte viac Ruské sily sa snažia upevniť pozície v Severodonecku, uvádza ukrajinská armáda

8:00 Počet obrobených polí na Ukrajine klesol od začiatku ruskej vojenskej invázie o štvrtinu, povedal námestník ukrajinského ministra poľnohospodárstva Taras Vysockyj.

Vysockyj zároveň predpovedal, že tohtoročná úroda bude postačujúca pre domáce potreby predovšetkým z dôvodu poklesu dopytu, keďže množstvo obyvateľov z krajiny ušlo pred vojnou.

Poľnohospodárske podniky na Ukrajine však neovplyvňujú len boje, ale aj ruská blokáda vývozu, ktorá spôsobuje pokles množstva plodín orientovaných na export, upozornil Vysockyj. Poľnohospodári sa podľa neho teraz spoliehajú na menej náročné plodiny, akými sú napríklad sójové bôby. Plocha pestovania sóje zostala aj napriek vojne takmer nezmenená.

Kultivácia kukurice však v porovnaní s 5,5 milióna hektármi v roku 2021 klesla na 4,6 hektáru, spresnil Vysockyj. Neposkytol však informácie o pšenici, produkcia ktorej má značný medzinárodný význam, pretože Ukrajina je jedným z jej najväčších exportérov, všíma si DPA.

7:10 Najmenej päť mŕtvych a 33 zranených si vyžiadalo pondelňajšie ostreľovanie Donecka ukrajinskými silami, uviedla na svojom ruskojazyčnom webe stanica BBC s odvolaním sa na úrady v separatistickej Doneckej ľudovej republike (DNR).

Tie tvrdia, že Doneck bol vystavený najintenzívnejšej paľbe od roku 2015. Šéf neuznávanej republiky Denis Pušilin vyhlásil, že Kyjev „prekročil všetky medze“ a požiadal Rusko o ďalšiu pomoc.

Ukrajinské úrady doteraz tvrdenia separatistov o ostreľovaní Donecka nekomentovali. Agentúra Reuters upozornila, že tvrdenia o ukrajinskom ostreľovaní nebolo možné overiť z nezávislých zdrojov.

Zničené ukrajinské mesto Borodyanka po ruskom...
Zničené ukrajinské mesto Borodyanka po ruskom...
+6Zničené ukrajinské mesto Borodyanka po ruskom...

7:00 Viac ako 15 000 zámožných Rusov podľa predpovede londýnskej poradenskej spoločnosti Henley and Partners tento rok opustí Rusko v dôsledku invázie na Ukrajinu, uviedol server BBC News na svojom ruskojazyčnom webe. „Rusko stráca milionárov,“ vyhlásil analytik Andrew Amoils, ktorý pre Henley zbieral dáta.

Rusko, Kremeľ, Moskva Čítajte viac BBC: Poradenská spoločnosť predpovedá exodus bohatých Rusov a Ukrajincov

6:40 Ruský prezident Vladimír Putin odvolal bývalú krymskú prokurátorku Natalju Poklonskú z funkcie zástupkyne šéfa federálnej agentúry pre spoluprácu s krajanmi Rossotrudničestvo, oznámili ruské médiá.

Poklonská sa ešte ako prokurátorka stala symbolom ruskej anexie ukrajinského polostrova, ale po vypuknutí vojny proti Ukrajine vyhlásila, že si neželá, aby na Kyjev a ďalšie ukrajinské mestá padali bomby, a rozpoznávací znak inváznych vojsk, písmeno Z, označila za symbol zármutku oba národy.

Vladimir Putin Čítajte viac Putin zbavil funkcie ženu, ktorá bola symbolom anexie Krymu

5:50 Bitka o región Donbas na východe Ukrajiny „sa určite do histórie vojen zapíše ako jedna z najbrutálnejších bitiek v Európe a za Európu“, vyhlásil v pondelok v nočnom príhovore ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Informoval o tom portál americkej televízie CNN.

Počas pondelka predstavitelia ukrajinských ozbrojených síl uviedli, že ich vojaci boli ruskými jednotkami vytlačení z centra mesta Severodoneck, ktoré je spolu so susedným mestom Lysyčansk hlavným ohniskom súčasných bojov o územia v Luhanskej oblasti. Tá spolu s Doneckou oblasťou tvorí región Donbas.

Ukrajinskí predstavitelia tiež oznámili, že tri kľúčové mosty spájajúce Severodoneck s Lysyčanskom sú teraz pre vozidlá neprejazdné, a to znamená, že zásobovacie trasy a evakuácie ľudí cez tieto trasy sú znemožnené.

Zelenskyj v príhovore povedal, že Ukrajinci čelia „výraznej prevahe Rusov v množstve výzbroje – a predovšetkým v množstve delostreleckých systémov“.

„Cena, ktorú v tejto bitke platíme, je veľmi vysoká. Je jednoducho strašná. A dennodenne svojich partnerov upozorňujeme na fakt, že iba dostatočné množstvo moderného delostrelectva doručeného Ukrajine zaistí našu prevahu a potom aj koniec ruského mučenia ukrajinského Donbasu,“ dodal ukrajinský líder.

Zelenskyj informoval, že v pondelok bol pri ruskom ostreľovaní v bitke o Lysyčansk zabitý chlapec. Vyhlásil: „Takto to je: aj šesťročný chlapec na Moskovskej ulici je, ako sa ukázalo, nebezpečný nepriateľ Ruskej federácie.“

© Autorské práva vyhradené

258 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine