Trump kritizoval vyšetrovanie útoku na Kapitol ako výsmech spravodlivosti

Bývalý americký prezident Donald Trump kritizoval ako "výsmech spravodlivosti" vyšetrovanie parlamentného výboru, zloženého prevažne z demokratov, ktorý ho obviňuje z "pokusu o štátny prevrat". Trump v 12-stranovom vyhlásení zopakoval svoje klamlivé tvrdenia o podvodoch v prezidentských voľbách v roku 2020, napísala agentúra AFP.

14.06.2022 06:26
foto roka 2021, USA, zhromaždenie Foto: ,
Trumpovi priaznivci sa 6. januára 2021 pokúsili prelomiť policajnú bariéru v Kapitole vo Washingtone, keď sa Kongres pripravoval potvrdiť víťazstvo zvoleného prezidenta Joea Bidena.
debata (1)

„Táto komédia (…) je drzým pokusom odviesť pozornosť verejnosti od pravdy, ktorá znie, že Američania hromadne prišli 6. januára 2021 do Washingtonu, aby svojich zvolených zástupcov dohnali k zodpovednosti za zjavné známky kriminálnej činnosti počas volieb,“ napísal bývalý prezident, napriek drvivým dôkazom o opaku, podotkla AFP.

Komisia zložená zo siedmich demokratov a dvoch republikánov sa už rok snaží objasniť Trumpovu zodpovednosť za útok jeho prívržencov zo 6. januára 2021 na sídlo Kongresu USA. Počas dvoch verejných vypočutí sa členovia komisie snažili ukázať, že republikánsky miliardár bol v centre „pokusu o prevrat“ a že pokračoval „vo svojich klamstvách“ aj po tom, ako mu jeho najbližší spolupracovníci povedali, že prehral volebný súboj s Joom Bidenom.

Do 23. júna sa majú konať ďalšie štyri vypočutia.

Priaznivci prezidenta Donalda Trumpa vyliezli... Foto: SITA/AP, Jose Luis Magana
foto roka 2021, Kapitol Priaznivci prezidenta Donalda Trumpa vyliezli na západnú stenu Kapitolu vo Washingtone, keď sa 6. januára 2021 pokúšali prepadnúť budovu, zatiaľ čo v Kongrese boli pripravení potvrdiť volebné víťazstvo zvoleného prezidenta Joea Bidena.

Pri pondelkovom vypočutí zaznelo, že Trump odmietol počúvať svojich poradcov, keď mu hovorili, že jeho tvrdenia o volebných podvodoch sú nepodložené a nezvrátia jeho prehru v prezidentských voľbách v roku 2020.

„Začal byť odtrhnutý od reality a veril všetkým tým veciam,“ povedal o Trumpovi pred výborom bývalý minister spravodlivosti William Barr, ktorý bol dlho známy svojou lojalitou voči republikánskemu prezidentovi. Barr vo svojej výpovedi otvorene označil tvrdenia o volebných podvodoch za nezmysly a bláznivé reči. „Nikdy sa neobjavil ani náznak záujmu o to, aké sú skutočné fakty,“ povedal.

Texas School Shooting NRA Čítajte viac Trump: Nefinancujme Ukrajinu, ale bezpečnosť škôl (a zbraňovú loby)

Trump bol počas volebnej noci čoraz viac nespokojný a výsledky odmietal, uviedol bývalý manažér Trumpovej kampane Bill Stepien vo výpovedi prehratej výboru.

Výbor počas ročného vyšetrovania vypočul približne 1 000 svedkov a zhromaždil 140 000 dokumentov. Niektorí členovia tvrdia, že objavili dostatok dôkazov, aby ministerstvo spravodlivosti zvážilo bezprecedentné trestné obvinenie bývalého prezidenta.

Stepien mal byť na vypočutí kľúčovým svedkom, ale na poslednú chvíľu svoje vystúpenie v priamom prenose zrušil, keďže jeho žena začala rodiť. Výbor napokon vo vypočutí pokračoval a prehral Stepienovo vopred nahraté svedectvo, v ktorom hovorí, že prezidentovi vo volebnú noc odporučil, aby sa nevyhlasoval za víťaza a namiesto toho uviedol, že sčítanie hlasov pokračuje. Trump sa však toto odporúčanie rozhodol ignorovať.

Arms Control Čítajte viac Stačí Putinovi vo vojne vydržať, kým sa vráti Trump? Odpovedá expertka

Predseda vyšetrovacieho výboru demokrat Bennie Thompson začal vypočutie slovami, že Trump „zradil dôveru amerického ľudu“ a snažil sa zostať vo funkcii napriek vôli voličov.

Nepokoje v sídle Kongresu v januári 2021 vypukli vo chvíli, keď tam začínala spoločná schôdza oboch komôr k výsledkom prezidentských volieb. V tej Trump nedokázal obhájiť svoj mandát, porážku však nikdy neuznal a voľby neustále označuje za zmanipulované. S prejavom v tomto duchu vystúpil aj tesne predtým, ako tisíce jeho priaznivcov vtrhli do areálu Kapitolu. Udalosti si nakoniec vyžiadali päť mŕtvych a desiatky zranených.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Donald Trump #útok na Kongres #útok na kapitol