Maďarskí poslanci odklepli Orbánovi dvojnásobný plat

Poslanci maďarského parlamentu v utorok v skrátenom legislatívnom konaní schválili ustanovenia osobitného právneho poriadku nanovo upraveného v ústave, ako aj nariadenia týkajúce sa miezd premiéra a ministrov.

14.06.2022 14:41
Viktor Orbán Foto:
Viktor Orbán
debata (3)

Informuje o tom spravodajca TASR v Budapešti s odvolaním sa na spravodajský server 444.hu, podľa ktorého tak doposiaľ zmrazený plat premiéra Viktora Orbána stúpne na vyše dvojnásobok.

Schválená súhrnná novela príslušných vyše 50 zákonov sa týka obrany vlasti, rozvoja hospodárstva a fungovania vlády.

Základný plat ministerského predsedu z terajších 1,5 milióna forintov brutto (3 769 eur), ktorý sa od roku 2010 odvíjal od platov štátnych zamestnancov, a ktorý bol doposiaľ zmrazený, stúpne na 3,5 milióna forintov brutto (8 794 eur). Mzda premiéra bude odteraz na úrovni platu predsedu parlamentu.

Predseda vlády v zmysle schválenej novely bude rozhodovať o výške platu ministrov, politického riaditeľa úradu premiéra, štátnych tajomníkov, vládnych splnomocnencov a splnomocnencov premiéra. Týmto krokom bolo zrušené doterajšie obmedzenie, podľa ktorého platy uvedených funkcionárov nemôžu prekročiť desaťnásobok priemernej mzdy v krajine za predchádzajúci rok.

Russia Ukraine War Europe Čítajte viac Orbánom zavedené zdaňovanie mimoriadnych ziskov firiem podporuje 70 % Maďarov
3 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Viktor Orbán