Navaľného presunuli do väzenia so zvýšeným dohľadom

Väzneného ruského opozičného politika a protikorupčného aktivistu Alexeja Navaľného previezli do trestaneckej kolónie so zvýšeným dohľadom, uviedol v utorok člen komisie pre dohľad nad podmienkami vo väzniciach.

14.06.2022 15:46 , aktualizované: 21:45
Navaľnyj Foto:
Ruský opozičný líder Alexej Navaľnyj na zábere zo 7. júna 2022 na videu, ktoré poskytla ruská federálna väzenská služba, v súdnej sieni v ruskom Vladimirove.
debata (9)

Spolupracovník opozičného lídra Leonid Volkov predtým oznámil, že Navaľného odviezli z väzenského tábora v Pokrove vo Vladimirskej oblasti na neznáme miesto.

„Dorazil do IK-6, nachádza sa tam,“ povedal člen oblastnej monitorovacej komisie (ONK) Sergej Jažan s odvolaním sa na označenie trestaneckej kolónie pri obci Melechovo vo Vladimirskej oblasti. Zatiaľ čo tábor v Pokrove leží asi 120 kilometrov od Moskvy, vzdialenosť IK-6 od ruskej metropoly je viac ako dvojnásobná.

Navaľného hovorkyňa Kira Jarmyšová na Telegrame uviedla, že politikovi právnici a príbuzní neboli o jeho prevoze vopred informovaní. Pripomenula, že podľa oficiálne nepotvrdených správ sa väzenská správa chystala Navaľného premiestniť do väznice IK-6 s prísnym režimom v Melechove vo Vladimirskej oblasti. Jarmyšová dodala, že zatiaľ nie je známe, či sa tak naozaj stalo.

Sám zoči-voči systému, ktorý ho chcel zabiť

Vysvetlila, že problém nespočíva len v tom, že „väznica s prísnym režimom je oveľa horšia", ale aj v tom, že „po celý čas, čo nevieme, kde Alexej je, zostáva sám zoči-voči systému, ktorý sa ho už pokúsil zabiť“. „Preto je teraz hlavnou úlohou nájsť ho čo najskôr,“ zdôraznila Jarmyšová.

Súd 22. marca odsúdil Alexeja Navaľného na deväť rokov väzenia na základe obvinení z podvodu a pohŕdania súdom. Moskovský mestský súd tento verdikt 24. mája potvrdil.

navalny Čítajte viac Navaľnyj: Bol slávny, aj tak sa ho rozhodli zavraždiť

Obžaloba v tejto kauze tvrdila, že politik lákal od svojich sympatizantov finančné dary na údajné odhaľovanie a vyšetrovanie prípadov korupcie, ako aj na svoju prezidentskú kampaň. Takto získané peniaze však Navaľnyj údajne spreneveril a využil na financovanie svojich súkromných aktivít.

Samotný Navaľnyj už v máji pripustil, že by mohol byť premiestnený do väznice IK-6. „Môj rozsudok ešte nenadobudol právoplatnosť, ale väzni z Melechova mi už píšu, že mi vybavujú väzenie vo väzení,“ uviedol Navaľnyj.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Alexej Navaľnyj