V uhoľnej bani v Rusku zaznamenali možno najväčší únik metánu vôbec

Približne 90 ton metánu za hodinu unikalo v januári z uhoľnej bane Raspadskaja na ruskej Sibíri. Podľa správy denníka The Guardian to vyplýva z dát monitorovacej spoločnosti GHGSat, ktorá sídli v Kanade a využíva na sledovanie komerčné satelity. Podľa denníka mohlo ísť o najväčší únik metánu na svete.

15.06.2022 07:53
debata (4)

V poslednom čase sa zdá, že plyn uniká pomalšie, asi tretinovým tempom. V najhoršej fáze v januári, keď bol po prvý raz zistený zdroj, baňa vypúšťala do ovzdušia toľko emisií ako päť uhoľných elektrární, napísal The Guardian. Experti navyše predpokladajú, že metán sa z bane šíril už šesť mesiacov pred januárovým odhalením.

Spoločnosť GHGSat, začala so satelitným monitorovaním v roku 2016. Uviedla, že januárový únik z bane Raspadskaja v ruskej Kemerovskej oblasti bol asi o 50 percent väčší ako úniky metánu, ktoré doteraz firma namerala. Spoločnosť sa v skutočnosti domnieva, že tento únik je vôbec najväčší, aký bol zaznamenaný z jediného zdroja.

Metán je významný skleníkový plyn a Rusko patrí k jeho najväčším producentom. „Zásadné zníženie emisií metánu je jediným istým spôsobom, ako obmedziť rast teplôt a zabrániť klimatickým zmenám. Napriek tomu však máme každý mesiac nové dôkazy o tom, že Rusko skrýva tie najväčšie a najničivejšie úniky metánu. (Ruský prezident Vladimir) Putin sa ich zúfalo snaží zatajiť, aby mohol ďalej profitovať z predaja ruského uhlia, ropy a plynu a financovať svoj vojnový režim,“ vyhlásil Paul Bledsoe, ktorý pôsobil ako poradca amerického exprezidenta Billa Clintona.

Všetky podzemné uhoľné bane produkujú metán, ktorý keď sa nahromadí, môže explodovať. K najtragickejším nešťastiam v ruských baniach patrí výbuch metánu práve v bani Raspadskaja v máji 2010, ktorý si vyžiadal takmer sedem desiatok obetí a vyše 100 zranených.

Niekedy sa pri metáne pristupuje z bezpečnostných dôvodov k jeho cielenému vypúšťaniu, ale plyn možno tiež zachytávať.

Na klimatickom summite vlani v Glasgowe viac ako 100 krajín súhlasilo, že zníži svoje emisie metánu, Rusko medzi nimi však nebolo.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #metán #uhoľné bane