Rusko pôvodne nečakalo v Severodonecku taký silný odpor, myslí si Londýn

Rusko pravdepodobne nečakalo, že v Severodonecku jeho sily narazia na taký silný odpor ukrajinských obrancov, uviedlo vo svojej pravidelnej správe o vývoji ruskej agresie na Ukrajine britské ministerstvo obrany. Po mesiaci tvrdých bojov teraz Rusi ovládajú väčšinu mesta, zložky ukrajinských ozbrojených síl sa však držia v miestnom chemickom závode Azot a majú možnosť ukryť sa do jeho podzemnej časti, doplnilo ministerstvo, ktoré sa odvoláva na poznatky vojenskej rozviedky. Štyri civilné obete si v noci podľa starostu vyžiadalo ruské ostreľovanie v meste Apostolove v Dnepropetrovskej oblasti.

15.06.2022 08:08 , aktualizované: 09:08
Ukrajina Rusko vojna luhansko severodoneck Foto: ,
Ukrajinský vojak beží počas ťažkých bojov na frontovej línii v Severodonecku v Luhanskej oblasti.
debata (35)

Ruské jednotky sa teraz pravdepodobne sústredia práve pri areáli Azotu, a ich velenie tak nebude mať možnosť nasadiť ich inde na Ukrajine, poznamenalo tiež ministerstvo obrany. Ruská dobývacia taktika, ktorá je závislá od použitia delostrelectva, spôsobila v meste rozsiahle škody. Nepriateľské sily útočia na ukrajinské pozície tiež pomocou mínometov a raketových systémov a ostreľujú aj civilnú infraštruktúru v meste a okolitých obciach, oznámilo velenie ukrajinskej armády.

21-09-14 Sikorski portrait STR 32 Čítajte viac Poľský exminister zahraničia by dal Ukrajine jadrové zbrane

V areáli chemického závodu v Severodonecku sa okrem vojakov podľa skorších oznámení gubernátora Luhanskej oblasti Serhija Hajdaja skrýva tiež asi 500 civilistov vrátane detí. Ruská strana vyzvala ukrajinských obrancov v Azote, aby sa v stredu vzdali, a prisľúbila, že umožnia evakuáciu civilistov cez humanitárny koridor, avšak do oblastí, ktoré už kontroluje. Predtým Moskva prichádzala s obdobnými výzvami aj pre obrancov oceliarní Azovstaľ v Mariupole, tí však spočiatku odmietali s tým, že nebudú prijímať ruské ultimáta, a evakuácia civilných obyvateľov z Azovstaľu bola značne komplikovaná.

Vladimir Putin Čítajte viac Pentagón: Putin chce zrejme stále dobyť veľkú časť Ukrajiny, alebo celé jej územie

O evakuáciu civilistov zo Severodonecka sa stále pokúša tiež ukrajinská strana. Spojenie s mestom je však po zničení mostov cez rieku Severný Doneck komplikované.

Na južnej osi bojov, teda v Chersonskej a Záporožskej oblasti, donútili ukrajinské protiútoky ruskú stranu, aby sa viac zamerala na svoju obranu, uviedol vo svojej poslednej správe o situácii na bojisku americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW). Podľa informácií inštitútu sa ukrajinským silám podarilo postúpiť o 18 kilometrov do okupovaných častí Chersonskej oblasti. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo svojom tradičnom nočnom prejave na konci predchádzajúceho dňa vojny podľa agentúry Unian povedal, že ukrajinské sily teraz vyvíjajú tlak na ruských vojakov s cieľom oslobodiť okupované mesto Cherson.

Vojna na Ukrajine / Vojak / Mína / Protitanková mína / Čítajte viac 112. deň: USA poskytnú Ukrajine ďalšiu vojenskú pomoc za miliardu dolárov

V meste Apostolove, ktoré leží v Dnepropetrovskej oblasti južne od stredu krajiny, zomreli pri nočnom ostreľovaní z raketometov štyria ľudia, uviedol na komunikačnej platforme Telegram starosta mesta Andrij Osa. V meste bolo poškodených vyše 10 rodinných domov a nemocnice, uviedol hlavný predstaviteľ okresnej správy Oleksandr Vilkul.

35 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine