Pre záplavy uzavreli Yellowstonský národný park, živel strhol cesty i domy

Americké úrady nariadili viac ako 10-tisíc návštevníkov Yellowstonského národného parku, aby oblasť opustili kvôli rozsiahlym záplavám. Povodne na severe parku zničili mosty a cesty a napáchali ďalšie škody, mŕtvi ani zranení ale nie sú hlásení, informovala agentúra AP.

15.06.2022 09:19
záplavy Foto:
Letecká fotografia ukazuje vymytú cestu na North Entrance Road v Yellowstonskom národnom parku v USA 13. júna 2022.
debata

Park, ktorý tento rok oslavuje svoje 150. výročie, by mohol zostať zatvorený až týždeň a jeho severné vchody by sa tento rok v lete už vôbec nemuseli otvoriť, uviedol správca Cam Sholly. „Voda tu stále besní,“ dodal Sholly, podľa ktorého sa dá aj cez nadchádzajúci víkend očakávať daždivé počasie, ktoré môže spôsobiť ďalšie záplavy.

Rieka Yellowstone dosiahla historickú úroveň po niekoľkodňových lejakoch a rýchlom topení snehu. Záplavy spôsobili značné škody na juhu štátu Montana a na severe Wyomingu, kde pod vodou ocitli malé mestá a boli hlásené výpadky dodávok elektriny.

Záplavy prišli do Yellowstonského parku na začiatku letnej turistickej sezóny, ktorá priťahuje milióny turistov. Tí v parku obdivujú gejzíry, tryskajúce do výšky desiatok metrov, bublajúce bahenné sopky, farbami hrajúce horúce pramene. A tiež hlboké rozoklané kaňony, vodopády, vysoké pohoria či potulujúce sa stáda bizónov alebo rodinky medveďov.

debata chyba
Viac na túto tému: #USA #záplavy #Yellowstonský národný park