Čína tlačí aj Putina do urovnania konfliktu na Ukrajine

Všetky strany by mali zodpovedným spôsobom pracovať na vyriešení situácie na Ukrajine, povedal čínsky prezident Si Ťin-pching svojmu ruskému náprotivku Vladimirovi Putinovi, s ktorým v stredu hovoril po telefóne.

15.06.2022 14:46
Si Ťin-pching Foto: ,
Čínsky prezident Si Ťin-pching
debata (94)

Čínsky líder dal zároveň najavo ochotu Pekingu s vyriešením situácie pomôcť. Podľa agentúry Reuters to uviedla čínska štátna televízia CCTV.

Ruská strana zatiaľ rozhovor nekomentovala. Ruská agentúra TASS len s odvolaním sa na čínsku štátnu televíziu napísala, že Si ponúkol Putinovi čínsku podporu s ohľadom na „kľúčové záujmy oboch krajín v oblasti suverenity a národnej bezpečnosti“.

Čína odmietla odsúdiť ruskú inváziu na Ukrajinu a vyzvala na diplomatické urovnanie konfliktu. Čína a Rusko sa v posledných rokoch čoraz viac zbližujú, podotkla agentúra Reuters. Vo februári Putin a Si podpísali vyhlásenie o strategickom partnerstve v ktorom uviedli, že neexistujú žiadne hranice spolupráce. V piatok Rusko a Čína otvorili nový cezhraničný most, o ktorom dúfajú, že pomôže posilniť spoločný obchod vo chvíli, keď na Moskvu tvrdo dopadajú sankcie západných krajín.

Rusko, Čína Čítajte viac Čínu a Rusko spojil nový most, má pomôcť obchodu

S odvolaním sa na ruskú vojnu proti Ukrajine a tiež na snahy Číny o vyšší vplyv v Ázii japonský premiér Fumio Kišida zdôraznil, že zmeny status quo silou sú úplne neprijateľné. Kišida sa ako vôbec prvý šéf japonskej vlády v histórii plánuje koncom mesiaca zúčastniť na summite NATO v Madride.

94 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #Rusko #vojna na Ukrajine