Podľa súdu EÚ je rakúske krátenie prídavkov na deti protiprávne

Súdny dvor Európskej únie rozhodol, že rakúske obmedzovanie prídavkov na deti žijúce v cudzine porušuje právo Únie.

16.06.2022 11:11 , aktualizované: 11:42
debata (2)

Informovala o tom rakúska tlačová agentúra APA. Doposiaľ vyplácané rakúske prídavky na základe takzvanej indexácie zodpovedajú životným nákladom v krajinách pobytu detí. Sporná úprava zavedená v roku 2019 sa týka mnohých rodín pracovníkov z iných krajín EÚ, vrátane detí zo Slovenska.

Ľudia z chudobnejších členských krajín vrátane Česka či Slovenska na základe indexácie dostávajú v Rakúsku na svoje deti žijúce doma menej peňazí, zatiaľ čo zamestnanci z bohatších krajín naopak viac.

Úprava výšky prídavkov na deti, daňových zliav na deti a ďalších výhod u občanov EÚ, ktorí pracujú v Rakúsku, ale ktorých deti žijú v zahraničí, je v rozpore s právom Únie, uviedol súd so sídlom v Luxemburgu.

rodina, dom, strecha Čítajte viac Brusel žaluje Rakúsko na súde EÚ za odlišné prídavky na deti

Rakúsku teraz podľa denníka Der Standard hrozia spätné výplaty prídavkov dotyčným rodinám. Rakúske ministerstvo pre rodinu uistilo, že Rakúsko je na akékoľvek právne dôsledky rozhodnutia úniového súdneho dvora pripravené. Ministerka Susanne Raabová už v máji naznačila, že Rakúsko by prípadne muselo doplatiť 220 miliónov eur.

Kurzov prestížny projekt

Indexácia prídavkov na deti bol prestížny projekt prvej vlády ľudovcov (ÖVP) a slobodných (FPÖ) na čele s ľudoveckým kancelárom Sebastianom Kurzom. Opatrenie napadla Európska komisia, podľa ktorej je diskriminačná a v rozpore s úniovými predpismi o voľnom pohybe pracovníkov. Komisia preto podala v máji 2020 žalobu na Súdnom dvore EÚ, ktorý jej dnes dal za pravdu.

„Tento mechanizmus predstavuje neodôvodnenú nepriamu diskrimináciu na základe štátnej príslušnosti migrujúcich pracovníkov,“ konštatoval súdny dvor. Rakúska norma podľa neho porušuje nariadenie o koordinácii systémov sociálneho zabezpečenia. Táto norma Únie zlaďujúca pravidlá sociálnych systémov vychádza z toho, že pokiaľ cudzinci v nejakej členskej krajine platia dane a sociálne príspevky, majú nárok na podporné dávky v rovnakej výške ako miestni občania.

Martin Krno Čítajte viac Dávky na indexe

Komisii v žalobe podporili Česko, Chorvátsko, Poľsko, Rumunsko, Slovinsko a Slovensko, zatiaľ čo Dánsko a Nórsko vstúpili do konania ako vedľajší účastníci podporujúci Rakúsko.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Rakúsko #prídavky na deti #Súdny dvor EÚ