Irán potvrdil, že pripravuje test vesmírnej rakety. USA majú obavy

Irán potvrdil, že pripravuje test nosnej rakety na pevné palivo. Prípravy sú viditeľné na satelitných snímkach. Hovorca ministerstva obrany, ktorého citovala agentúra IRNA, povedal, že boli naplánované tri skúšky rakety Zúldžanáh.

16.06.2022 12:08
irán Foto: ,
Satelitná snímka ukazuje raketu, ktorá sa pripravuje na vztýčenie na štartovacej rampe vo vesmírnom stredisku Imáma Chomejního juhovýchodne od Semnánu v Iráne v utorok 14. júna 2022.
debata

Jeden z nich bol vykonaný vlani, dva ďalšie sa chystajú. Podľa iránskych médií bol minuloročný test úspešný.

Zúldžanáh je trojstupňová raketa, ktorá môže používať motory na pevné aj tekuté palivo. Je schopná niesť náklad s váhou 220 kilogramov a dostať sa do výšky 500 kilometrov.

Ako píše denník The Jerusalem Post, USA majú obavy, že testy rakiet, ktoré môžu vynášať do vesmíru satelity, Iránu pomáhajú vo vývoji balistických striel.

Pred niekoľkými dňami sa objavili informácie o prípravách testu získané na základni analýz satelitných snímok Chomejného vesmírneho centra v iránskom Semnáne. Snímky zachytili transportér, ktorý bol v blízkosti Semnánu 1. júna v sprievode vojenského konvoja.

Irán pripravuje test v čase napätých rozhovorov o jeho jadrovom programe a kritiky zo strany Medzinárodnej organizácie pre atómovú energiu (MAAE). Jej rada guvernérov schválila rezolúciu, ktorá Irán kritizuje za to, že nevysvetlil prítomnosť uránu v predtým neohlásených prevádzkach. Irán potom odpojil 27 kamier, ktoré MAAE používala na monitorovanie iránskych jadrových zariadení.

Irán / Jadrový program / Natanz / Čítajte viac USA rušia sankcie na iránsky civilný jadrový program
debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Irán #vesmírna raketa #test rakety