VIDEO: Rusom horelo najväčšie plynové pole. Išlo o úmysel?

Po pretrhnutí potrubia došlo k požiaru v najväčšom ruskom plynovom poli Urengoj v Jamalsko-neneckom okruhu na polostrove Jamal na západnej Sibíri.

16.06.2022 13:43 , aktualizované: 15:47
požiar Foto:
Požiar plynového poľa Urengoj na Sibíri.
debata (18)

Úrady zatiaľ nehlásia žiadne obete. Spoločnosť Gazprom Dobyča Urengoj, dcérska spoločnosť ruskej štátnej spoločnosti Gazprom, ktorá plynové pole prevádzkuje, uviedla, že masívny požiar sa podarilo uhasiť a havária ťažbu plynu neovplyvní, informoval ruský Siberien Times.

„Incident nemal vplyv na plnenie cieľov ťažby plynu," uviedla spoločnosť. Príčina mimoriadnej situácie na najväčšom plynovom poli v Rusku sa vyšetruje, dodala DPA.

Pole je druhé najväčšie svojho druhu na svete a leží na desiatich biliónov kubických metrov plynu.

K výbuchu došlo okolo polnoci miestneho času. Podľa miestnych úradov k výbuchu došlo po záhadnom pretrhnutí sa potrubia s priemerom 1400 mm medzi 7. a 8. plynovým poľom, uviedol Euroweekly News.

Požiar v Urengoji je druhým podobným nevysvetleným incidentom v tomto týždni. „V utorok 14. júna vypukol požiar v závode na farby a laky v Odincove, ktorý sa nachádza na západnom predmestí Moskvy v Rusku,“ pripomína zdroj.

Ešte predtým, vo štvrtok 9. júna, vypukol požiar v továrni v Zagorsku, kde sa vyrába ruské vojenské vybavenie a nachádza severne od Moskvy.

V auguste minulého roka sa po rozsiahlom požiare v chemickom plynárenskom komplexe Gazpromu v Novom Urengoji znížili dodávky plynu cez plynovod Jamal do Európy. To potom podľa správy Interfax spôsobilo nárast cien na európskom trhu o 6 percent, pripomína Euroweekly News.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #plyn #požiar #zemný plyn