Západ sa dohodol, že niektoré zbrane Kyjevu nedá

Francúzsky prezident Emmanuel Macron v Kyjeve podľa ukrajinských médií pripustil, že existujú obmedzenia na dodávky určitých zbraní Ukrajine. Západné krajiny sa na tom podľa Macrona dohodli z obavy, aby neboli vtiahnuté do vojny s Ruskom.

16.06.2022 21:52
Rumunsko, Francúzsko, Iohannis, Macron,... Foto: ,
Francúzsky prezident Emmanuel Macron (uprostred) kráča okolo vojenských príslušníkov belgických síl NATO na leteckej základni Mihaila Kogalniceanua pri rumunskom pobrežnom meste Constanta 15. júna 2022.
debata (51)

„Pomáhame Ukrajine brániť sa, ale nevstupujeme do vojny s Ruskom, a preto bolo dohodnuté, že určité zbrane – najmä útočné lietadlá či tanky – nebudeme dodávať. (Ukrajinský) prezident (Volodymyr) Zelenskyj si je tejto dohody vedomý,“ povedal Macron podľa denníka Ukrajinská pravda. Macron podľa denníka RBK-Ukrajine objasnil, že spomínaná dohoda je „takmer oficiálna“.

Francúzsky prezident pripomenul, že Západ už dodal Ukrajine niektoré zbrane a muníciu a teraz začali dodávky aj samohybných húfnic Caesar francúzskej výroby. „Umožní to ukrajinským silám väčšiu pohyblivosť a ničiť nepriateľa z veľkej vzdialenosti,“ povedal.

VIDEO: Francúzska húfnica Caesar, dostanú ju aj Ukrajinci.

Video

Ukrajinská pravda pripomenula, že v máji presiakli na verejnosť správy, že sa Biely dom dohovára s Ukrajinou na obmedzeniach ohľadom použitia amerických zbraní. Tieto obmedzenia sa majú vzťahovať predovšetkým na ciele ležiace hlboko v Rusku. Americký prezident Joe Biden vtedy – na okraji debát o dodávkach ďalekonosných zbraní, predovšetkým raketometov – vyhlásil, že USA sa nechystajú Ukrajine dodať rakety, schopné ničiť ciele na ruskom území. Avšak USA nakoniec schválili, že odovzdajú Ukrajine štyri moderné raketomety HIMARS, ktoré by mali doraziť do konca júna, dodal denník.

Denník RBK-Ukrajina poznamenal, že o nepísanej dohode nedodávať Ukrajine bojové lietadlá predtým informovala nemecká agentúra DPA, a dodal, že kvôli tomu sa nakoniec Poľsko zrieklo poskytnutia stíhačiek MiG-29 sovietskej výroby. Ale neskôr západní spojenci odovzdali Ukrajine rozobrané lietadlá Su-25.

VIDEO: Raketomety HIMARS z USA do konca júna dodajú na Ukrajinu. Dovtedy plánujú vycvičiť aj ich obsluhu.

Video
51 debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina #Emmanuel Macron #vojna na Ukrajine