Lavrov pre BBC: Rusko nie je neviniatko. Nehanbíme sa ukázať, akí sme

Rusko je také, aké je, a nehanbí sa ukázať, aké v skutočnosti je. Vyhlásil to vo štvrtok ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v rozhovore pre televíziu BBC.

17.06.2022 05:00
debata (414)

„Nepodnikli sme inváziu na Ukrajinu. Vyhlásili sme špeciálnu vojenskú operáciu, keď už neexistoval žiaden iný spôsob, ako vysvetliť Západu, že sa dopúšťa trestnej činnosti, keď ťahá Ukrajinu do NATO,“ uviedol Lavrov.

BBC poznamenala, že podobnú rétoriku opakovane použil ruský prezident Vladimir Putin, keď vysvetľoval svoje rozhodnutie začať 24. februára ozbrojený vpád na Ukrajinu. Napríklad v prejave pri vojenskej prehliadke v Moskve 9. mája tvrdil, že na Ukrajine sa budovala vojenská infraštruktúra, pricestovali „stovky zahraničných poradcov“ a nebezpečenstvo „rástlo každým dňom“, a tak Rusko zasadilo „preventívny úder agresii“. Podľa Putina to bolo „jediné správne rozhodnutie“.

VIDEO: Rusi nasadili na Ukrajine aj špičkové lietadlá Su-57.

Video

BBC upozornila, že Lavrov od začiatku invázie na Ukrajinu poskytol iba niekoľko rozhovor, pričom sa vždy pridržiaval oficiálnej línie Kremľa a opakoval, že na Ukrajine sú nacisti. Novinár BBC preto šéfovi ruskej diplomacie pripomenul správu Organizácie Spojených národov o tom ako, ruské vojská v obci Jahidne v Černihivskej oblasti takmer mesiac väznili 360 ľudí, vrátane 74 detí a piatich hendikepovaných, v pivnici školy bez toalety a takmer bez vody. Desať starších ľudí tu zomrelo.

„Toto je bojovanie s nacistami?“ spýtal sa reportér.

„Viete, nanešťastie sú medzinárodní predstavitelia vrátane vysokej komisárky OSN pre ľudské práva… generálneho tajomníka OSN a mnohých ďalších predstaviteľov OSN pod tlakom Západu. Veľmi často sú preto hlasnou trúbou falošných správ, ktoré šíri Západ,“ uviedol Lavrov.

Podľa šéfa ruskej diplomacie nie je Rusko žiadne neviniatko. „Rusko je také, aké je, a nehanbíme sa ukázať, akí sme,“ dodal Lavrov.

Zároveň obvinil BBC z toho, že neodkrýva pravdu v súvislosti s tým, čo zažívajú civilisti v separatistických oblastiach na východe Ukrajiny, kde podľa Lavrova civilné obyvateľstvo už osem rokov čelí útokom kyjevských vojakov.

„Pohľad Západu už ma vôbec nezaujíma,“ skočil Lavrov spravodajcovi do otázky, že v očiach Západu je Rusko zodpovedné za odsúdenie dvoch Britov, odsúdených proruskými separatistami na trest smrti. BBC zverejní v piatok celý rozhovor.

Lavrov (72) reprezentuje Rusko na medzinárodnej scéne už 18 rokov. Spojené štáty ho však obvinili, že presadzuje falošný naratív o tom, že agresorom je Ukrajina. Západné krajiny pritom uvalili na Lavrova i jeho dcéru sankcie pre ruskú inváziu na Ukrajinu, píše BBC.

414 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Sergej Lavrov #vojna na Ukrajine