Lotyšsko sa rozhodlo odstrániť všetky pamätníky totalitných režimov

Lotyšsko vo štvrtok prijalo zákon, podľa ktorého musia byť do 15. novembra demontované alebo odstránené všetky pamätníky a iné objekty oslavujúce totalitné režimy. Informovala o tom tlačová agentúra DPA.

17.06.2022 09:01
Riga, Lotyšsko Foto:
Hlavné mesto Lotyšska Riga.
debata (34)

V nariadení sa konkrétne uvádza, že medzi tými, ktoré sa musia zbúrať, je sovietsky Pamätník víťazstva v hlavnom meste Riga, pričom tento plán už predtým schválila mestská rada.

Na území Lotyšska sa nachádza približne 300 pamätníkov, pamätných tabúľ a spomienkových objektov, ktoré oslavujú sovietsky režim alebo Červenú armádu, hoci žiadny z nich nie je taký kontroverzný ako zmienený Pamätník víťazstva.

Jeho oficiálny názov je Pamätník osloboditeľov sovietskeho Lotyšska a Rigy od nemeckých fašistických okupantov. Monument pozostáva zo 79 metrov vysokého obelisku a niekoľkých obrovských bronzových sôch. Pochádza z roku 1985, keď ho postavili pri príležitosti 40. výročia víťazstva Sovietskeho zväzu nad nacistickým Nemeckom v druhej svetovej vojne.

Lotyšsko bolo striedavo okupované Nemeckom i Sovietskym zväzom. Po skončení vojny zostalo nedobrovoľnou súčasťou ZSSR do roku 1991. Väčšina Lotyšov tento pamätník vníma skôr ako symbol opätovnej okupácie svojej vlasti než ako oslavu víťazstva.

Pamätník patrí k najspornejším dielam svojho druhu v tejto pobaltskej republike. Príslušníci rusky hovoriacej menšiny si pri ňom každý rok 9. mája pripomínali sovietske víťazstvo.

34 debata chyba
Viac na túto tému: #totalitný režim #Lotyšsko #pamätníky