Na Honolulu priplávala zhabaná ruská superjachta Amadea

Superjachta Amadea, ktorá je spájaná s ruským oligarchom Sulejmanom Kerimovom, priplávala v noci na piatok do honolulského prístavu na Havaji. Stalo sa tak po tom, čo súd ostrovného štátu Fidži odobril jej vydanie americkým orgánom.

17.06.2022 09:18
debata (23)

Fidžijské úrady jachtu za 300 miliónov dolárov zadržali v polovici apríla v prístave Lautoka na základe žiadosti z Washingtonu. Urobili tak v súvislosti so sankciami, ktoré na Rusko uvalil Západ za jeho inváziu na Ukrajinu.

Nasledoval zdĺhavý právny spor, v rámci ktorého registrovaný vlastník motorovej jachty – spoločnosť Millemarin Investments – popierala, že by Kerimov bol majiteľom plavidla. Tvrdila tiež, že fidžijský zákon, na základe ktorého bola jachta Amadea zadržaná, neumožňuje Spojeným štátom, aby ju skonfiškovali. Za skutočného majiteľa označovala Eduarda Chudajnatova – bohatého Rusa, na ktorého sa západné sankcie nevzťahujú.

jachta putinova Čítajte viac Putinova superjachta za 700 mil. dolárov je v Taliansku, tvrdí Navaľného organizácia

Fidžijský súd však potvrdil platnosť amerického zatykača a nariadil vydanie jachty Spojeným štátom.

Americký federálny vyšetrovací úrad (FBI) však v elektronickej komunikácii objavil dôkazy, že na palube jachty sa tento rok nachádzali Kerimovove deti. Posádka údajne používala pre ruského oligarchu a jeho rodinu krycie mená – G0 pre Kerimova, G1 pre jeho manželku či G2 pre jeho dcéru.

Na jachte Amadea, ktorá má dĺžku 106 metrov, sa podľa AP nachádza ručne maľovaný klavír, akvárium s homármi, bazén a heliport.

23 debata chyba
Viac na túto tému: #protiruské sankcie #vojna na Ukrajine