Britský admirál: Putin už na Ukrajine strategicky prehral

Rusko už "strategicky prehralo" svoju vojnu s Ukrajinou, utrpelo ťažké straty a posilnilo Severoatlantickú alianciu, uviedol v piatkovom rozhovore najvyššie postavený britský námorný veliteľ, admirál Tony Radakin.

17.06.2022 09:55
Wallace, radakin Foto:
Britský minister obrany Ben Wallace (vľavo) s náčelníkom štábu obrany admirál Anthonym Radakinom kráčajú na stretnutie na Downing Street 10 v Londýne v pondelok 13. júna 2022.
debata (133)

„Toto je hrozná chyba Ruska. Rusko Ukrajinu nikdy neovládne,“ povedal Radakin. „Rusko už strategicky prehralo. NATO je silnejšie, Fínsko a Švédsko sa snažia pripojiť,“ spresnil pre britskú agentúru Press Association (PA).

Veľká obeta pre malé zisky

Ruský prezident Vladimir Putin podľa Radakina môže v nasledujúcich týždňoch dosiahnuť „taktické úspechy“, obetoval však štvrtinu sily armády svojej krajiny za „malé“ zisky; navyše sa mu míňajú vojaci a moderné rakety.

Radakin dodal, že „ruský stroj“ namáhavo pracuje a získava „pár kilometrov denne – dva, tri, päť“. „Prezident Putin použil 25 percent sily svojej armády na získanie malej časti územia a zomrelo alebo utrpelo zranenia 50 000 ľudí,“ podotkol s tým, že „Rusko zlyháva“.

johnson, zelenskyj Čítajte viac 114. deň: Boris Johnson nečakane pricestoval do Kyjeva: Je dobré byť späť

Zároveň vzdal hold „odvážnemu“ ukrajinskému ľudu a sľúbil, že Spojené kráľovstvo bude Kyjev „dlhodobo“ podporovať ďalšími zbraňami.

Kremeľ vo štvrtok – v čase, keď boli na návšteve Kyjeva nemecký kancelár Olaf Scholz, francúzsky prezident Emmanuel Macron a taliansky premiér Mario Draghi – varoval Západ pred novými dodávkami zbraní na Ukrajinu, pripomína AFP.

„Chcel by som dúfať, že lídri týchto troch štátov a prezident Rumunska sa nebudú sústreďovať len na podporu Ukrajiny jej ďalším pumpovaním zbraňami,“ vyhlásil hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Zároveň dodal, že by to bolo „absolútne zbytočné a len by to Ukrajinu ďalej poškodilo“.

VIDEO: Francúzska húfnica Caesar, dostanú ju aj Ukrajinci
Video
Ukrajinský vojak sa krčí na pozícii počas...
Ukrajinský tank na pozícii počas ťažkých bojov...
+13Ukrajinský vojak zaujíma pozíciu počas ťažkých...
133 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Rusko #Vladimir Putin #vojna na Ukrajine