Čína v čase stúpajúceho napätia spustila na vodu svoju tretiu lietadlovú loď

Čína v lodeniciach v Šanghaji spustila na vodu svoju tretiu lietadlovú loď. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na čínske štátne médiá. Plavidlo, ktoré Číňania sami navrhli a postavili, dostalo meno Fu-ťien podľa jednej z čínskych pobrežných provincií.

17.06.2022 10:30
debata (19)

Spustenie novej lietadlovej lode na vodu demonštruje rastúcu vojenskú kapacitu Pekingu v čase, keď sa stupňuje napätie medzi Čínou a Spojenými štátmi kvôli Taiwanu a čínskym nárokom na územia v Juhočínskom mori.

VIDEO: Spustenie tretej čínskej lietadlovej lode Fu-ťien na vodu na videu, ktoré publikovalo čínske ministerstvo obrany.

Video

Nová lietadlová loď bola pomenovaná po provincii Fu-ťien, ktorá sa nachádza neďaleko Taiwanu na opačnej strane Taiwanského prielivu a je sídlom veliteľstva východného okruhu čínskej armády. Čína považuje demokraticky fungujúci Taiwan za svoju provinciu a hrozí mu vojenským zásahom v prípade vyhlásenia nezávislosti.

Loď kúpená od Ukrajiny

Svoju prvú lietadlovú loď Liao-ning zaradila čínska armáda do aktívnej služby v septembri 2012 a v roku 2016 ju označila za bojaschopnú. Toto plavidlo získala úpravou starej sovietskej lietadlovej lode Varjag, zakúpenej v roku 1998 od Ukrajiny bez motorov, navigácie a zbrojného vybavenia. Druhú lietadlovú loď, pomenovanú podľa provincie Šan-tung, Čína spustila na vodu v roku 2017 a koncom roku 2019 ju zaradila do služby.

zväčšiť Satelitná snímka ukazuje novú čínsku lietadlovú... Foto: SITA/AP, Planet Labs
loď, čína Satelitná snímka ukazuje novú čínsku lietadlovú loď, ktorá sa pripravuje na spustenie v stredu 15. júna 2022 z lodenice v Šanghaji.

Podľa agentúry AP bola lietadlová loď Šan-tung postavená v Číne, ale vychádzala zo sovietskeho designu. Plavidlo Fu-ťien Číňania kompletne navrhli aj vybudovali a je tiež väčšia a podstatne technicky vyspelejšia ako predchádzajúce typy. K štartom lietadiel bude používať katapulty namiesto rampy, ako je to pri oboch starších čínskych lietadlových lodiach. Teraz plavidlo čakajú námorné testy.

Podľa spoločnosti Janes, špecializujúcej sa na bezpečnostné témy, majú zďaleka najviac lietadlových lodí v aktívnej službe Spojené štáty, a to 11. Nasledujú Čína a Británia s dvoma lietadlovými loďami a Rusko, Francúzsko, Taliansko, India a Thajsko s jednou lietadlovou loďou, napísala agentúra AFP.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #USA #lietadlová loď