Washington sa dočkal. Briti schválili vydanie Assangea do USA

Britská ministerka vnútra Priti Patelová schválila v piatok žiadosť vlády Spojených štátov o vydanie zakladateľa WikiLeaks Juliana Assangea, uviedol jej úrad, informovali agentúry AFP a AP.

17.06.2022 11:58 , aktualizované: 13:47
Julian Assange Foto: ,
Zakladateľ WikiLeaks Julian Assange na balkóne ekvádorskej ambasády v máji 2017.
debata (61)

Britské ministerstvo vnútra spresnilo, že šéfka rezortu „musí podpísať príkaz na extradíciu, ak nie sú dôvody na zákaz vydania tohto príkazu“, pričom súd nijaké takéto dôvody nenašiel. Assange má teraz 14 dní na podanie odvolania.

Ide o významný moment v Assangeovom dlhoročnom boji proti svojmu vydaniu do USA – aj keď nevyhnutne nemusí znamenať jeho koniec, konštatuje AP.

Temný deň pre slobodu

Samotný Assange označil schválenie svojej extradície za „temný deň pre slobodu tlače“ i samotné Spojené kráľovstvo. Podobne aj Wikileaks označila rozhodnutie britskej vlády za „temný deň“ pre slobodu tlače a britskú demokraciu. Organizácia plánuje podať odvolanie.

„Julian neurobil nič zlé. Nespáchal žiadny zločin a nie je zločinec. Je novinár a vydavateľ a je trestaný za to, že robil svoju prácu,“ píše WikiLeaks na Twitteri.

Assangeova manželka Stella dnešok označila rovnako za „temný deň pre slobodu tlače a britskú demokraciu“. „Cesta k Julianovej slobode je dlhá a krivolaká,“ uviedla a dodala, že je trestaný za to, že „robil svoju prácu“. Assange sa oženil tento rok v marci vo väznici Belmarsh určenej najmä pre zločincov predstavujúci nebezpečenstvo pre britskú národnú bezpečnosť.

Assange je Belmarsh od roku 2019, keď ho zatkli po takmer siedmich rokoch strávených na veľvyslanectve Ekvádora, kde mu boli poskytli azylovú ochranu.

175 rokov väzenia

Päťdesiatročný Assange čelí v USA mnohým obvineniam, okrem iného zo špionáže, kvôli tomu, že na serveri WikiLeaks zverejnil tajné vojenské a diplomatické dokumenty napríklad o amerických vojenských misiách v Afganistane a v Iraku. Podľa amerických vyšetrovateľov a západných bezpečnostných činiteľov ide o ľahkovážneho a nebezpečného nepriateľa štátu, ktorého správanie ohrozilo životy agentov menovaných vo zverejnených materiáloch.

V prípade odsúdenia by Assangeovi v USA hrozilo až 175 rokov väzenia, tvrdia jeho právnici. Assange svoju vinu popiera a okrem iného sa obhajuje tým, že konal ako novinár a že je chránený prvým dodatkom americkej ústavy, ktorá zaručuje slobodu prejavu. Domnieva sa tiež, že ho americká prokuratúra stíha z politických dôvodov za to, že odhalil prehmaty a nekalosti, ktorých sa Američania dopustili v Iraku a v Afganistane. Podľa jeho obhajcov to bolo vo verejnom záujme.

Julian Assange Čítajte viac Assangeov duševný stav sa nezlepšil, po vydaní do USA môže spáchať samovraždu
61 debata chyba
Viac na túto tému: #Wikileaks #Veľká Británia #USA #Julian Assange