Eurokomisia odporúča Ukrajinu ako kandidáta na vstup do EÚ

Európska komisia dnes odporučila kandidatúru Ukrajiny do Európskej únie. Oznámila to predsedníčka únijnej exekutívy Ursula von der Leyenová, podľa ktorej bude krajina musieť vykonať množstvo nutných reforiem, s ktorými je spojený prijímací proces.

17.06.2022 12:17 , aktualizované: 15:47
von der Leyen Foto: ,
Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyen počas stretnutia kolégia komisárov v sídle EÚ v Bruseli v piatok 17. júna 2022. Eurokomisia schválila žiadosť Ukrajiny o vstup do Európskej únie a označila ju za kandidáta na členstvo v 27-člennom bloku.
debata (116)

Kyjev by sa mal zamerať napríklad na nedostatky v otázkach právneho štátu či boja s korupciou, povedala šéfka komisie. Rozhodujúce slovo v udelení kandidátskeho statusu bude mať budúci týždeň summit lídrov členských krajín.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj rozhodnutie EK privítal „Je to prvý krok na ceste k členstvu v EÚ, ktorý určite priblíži naše víťazstvo," napísal Zelenskyj na sociálnej sieti. Ako dodal, je „vďačný“ von der Leyenovej a „každému členovi EK za historické rozhodnutie“.

Brusel podporil aj kandidatúru Moldavska. Naproti tomu Gruzínsko musí podľa komisie s reformami prísť ešte pred oficiálnym potvrdením kandidatúry.

Všetky tri krajiny požiadali o členstvo krátko po februárovom začiatku ruskej invázie na Ukrajinu. Rozhodujúce slovo v udelení kandidátskeho statusu bude mať budúci týždeň summit lídrov členských krajín.

Rumunsko, Francúzsko, Iohannis, Macron, stretnutie uarus Čítajte viac Západ sa dohodol, že niektoré zbrane Kyjevu nedá

Kremeľ spozornel

Moskva v reakcii na rozhodnutie EK oznámila, že pozorne sleduje snahu Ukrajiny o vstup do EÚ – najmä v oblasti obrannej spolupráce s euroblokom.

„Uskutočňujú sa tam rôzne transformácie, ktoré, samozrejme, pozorne sledujeme," povedal hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Rusko si podľa jeho slov dobre uvedomuje zvýšenú pozornosť, ktorá je v súčasnosti venovaná oblasti posilnenia obrannej zložky Európskej únie.

Sergej Lavrov Čítajte viac Lavrov pre BBC: Rusko nie je neviniatko. Nehanbíme sa ukázať, akí sme

Ruské ministerstvo zahraničných vecí obvinilo Brusel z „manipulácie“ Ukrajiny. „Vidíme, ako západné spoločenstvo už mnohé roky manipuluje myšlienkou nejakého spôsobu zapojenia Ukrajiny do jeho integračných štruktúr," povedala hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová, ktorú citovali ruské štátne tlačové agentúry.

Situácia na Ukrajine sa však podľa jej slov len zhoršuje a nesmeruje k lepšej budúcnosti.

Oblečením podporila Kyjev

„Ukrajina jasne ukázala svoje úsilie a svoje presvedčenie napĺňať európske hodnoty a štandardy,“ vyhlásila von der Leyenová na tlačovej konferencii, na ktorej prišla oblečená do žlto-modrej kombinácie zodpovedajúcej ukrajinskej vlajke.

EÚ obdivuje predovšetkým silu, s ktorou Ukrajinci bojujú za slobodu proti ruskej agresii, povedala šéfka komisie. Kyjev podľa nej pokročil aj v rade ďalších otázok, má však pred sebou ešte mnoho reforiem, ktoré sú potrebné na priebeh zložitého prijímacieho procesu. Ten môže podľa odhadov úniových činiteľov trvať viac ako desať rokov.

Komisia svoje kladné stanovisko zverejnila deň po tom, ako pri návšteve Kyjeva podporili ukrajinskú kandidatúru francúzsky prezident Emmanuel Macron a nemecký kancelár Olaf Scholz, ktorí doteraz dávali najavo pochybnosti. Podľa diplomatov je pravdepodobné, že kandidatúru s podmienkami na summite podporia aj ďalšie doteraz skeptické krajiny ako Holandsko či Dánsko.

zelenskyj, macron Čítajte viac Štvorica krajín žiada okamžite udeliť Ukrajine kandidátsky štatút EÚ
116 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska komisia #Európska únia #Ukrajina #vojna na Ukrajine