Ruská vojnová loď narušila dánske výsostné vody. Dvakrát

Ruská vojnová loď dnes v Baltskom mori narušila dánske výsostné vody. Incident sa odohral blízko ostrova Bornholm, uviedol na internete šéf dánskej diplomacie Jeppe Kofod. Kodaň si podľa neho predvolala na ministerstvo zahraničia ruského veľvyslanca v krajine.

17.06.2022 15:23
bornholm Foto:
Vták letí nad ľadovou vodou neďaleko mesta Allinge v severnej časti dánskeho ostrova Bornholm v Baltskom mori.
debata (11)

Podľa vyhlásenia dánskeho námorníctva vplávala v dnešných ranných hodinách dvakrát do dánskych výsostných vôd ruská korveta. Krátko nato ich zakaždým opustila. Na Bornholme sa v týchto dňoch koná každoročné debatné stretnutie politikov s občanmi, takzvaný Folkemödet.

„Ruské vojnové plavidlo dvakrát narušilo dánske výsostné vody. Hlboko nezodpovedná, hrubá a úplne neprijateľná ruská provokácia uprostred Folkemödetu,“ uviedol na twitteri dánsky minister zahraničia Jeppe Kofod. „Metódy šikanovania proti Dánsku nefungujú,“ dodal.

Nie je to prvýkrát, čo sa ruské sily priblížili k Bornholmu v čase konania tradičného politického stretnutia na ostrove. V roku 2014 ruské bojové lietadlá vykonávali simulovaný nálet na Bornholm, pripomenul denník Jyllands Posten.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Dánsko #vojnová loď #Bornholm