Horúci vzduch sa valí Európou, dorazí aj na Slovensko

Niektoré európske krajiny zrejme čaká cez víkend najteplejší deň od začiatku roka.

17.06.2022 23:35
Horúci deň v nemeckom Berlíne Foto: ,
Horúci deň v nemeckom Berlíne.
debata (3)

VIDEO: Víkend ako maľovaný, pripravte sa na horúčavy.

Video

Francúzsko, Španielsko či Nemecko cez víkend zrejme zažijú najteplejší deň od začiatku roka. Môže za to vlna horúčavy, ktorá z Pyrenejského polostrova postupuje ďalej na východ. V mnohých krajinách tak teploty vystupujú na hodnoty, ktoré sú obvyklé v júli či auguste, uviedla agentúra AP. Úrady vyzývajú, aby na seba ľudia dávali väčší pozor, a varujú pred vznikom požiarov. Vysoké teploty by mali cez víkend panovať aj v Česku či na Slovensku.

SHMÚ varuje pred vysokými teplotami

V niektorých okresoch na juhu, západe a východe Slovenska môže byť v nedeľu až do 33 stupňov Celzia. Informoval o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na svojom webe, ktorý vydal výstrahu prvého stupňa pred vysokými teplotami.

Výstraha pred vysokými teplotami platí pre niektoré okresy v Bratislavskom, Banskobystrickom, Košickom, Nitrianskom a Trnavskom kraji. V týchto okresoch sa podľa meteorológov ojedinele očakáva dosiahnutie maximálnej teploty vzduchu 33 stupňov Celzia.

„Vysoká teplota predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské zdravie, fyzické aktivity a tvorbu požiarov,“ uviedli meteorológovia. SHMÚ dodal, že výstrahy pred vysokými teplotami platia od 12.00 do 18.00 h.

Francúzov čakajú štyridsiatky

Na väčšine francúzskeho územia sa čakajú teplotné maximá v sobotu, ukazuje predpoveď agentúry Météo-France. V niektorých oblastiach na juhu a západe krajiny by sa teploty mohli vyšplhať nad 40 stupňov. Úrady vyhlásili varovanie pred horúčavou v 70 zo 101 departmentov. Veľmi teplé budú pritom aj noci. Napríklad stanica v meste Tarascon na juhu Francúzska v noci na piatok namerala viac ako 26 stupňov, čo je najviac od jej spustenia v roku 1990. Kvôli veľkému znečisteniu vzduchu a vysokej koncentrácii ozónu v Paríži a Lyone úrady nariadili obmedzenia automobilovej dopravy a znížili maximálnu povolenú rýchlosť.

Už v piatok na niekoľkých miestach meteorológovia namerali najvyššie teploty za mesiac jún. Napríklad v meste Carcassonne teplota stúpla na 40,8 stupňa, čo by stačilo aj na najvyššiu teplotu v júli. V ďalších mestách síce teploty vystúpali na 40 stupňov, ale rekordy nepadli. Jednalo sa hlavne o oblasti na juhozápade Francúzska.

V Španielsku horia lesy

Vlna horúčav bude trvať v sobotu aj v Španielsku, kde teploty začali výrazne stúpať už na začiatku týždňa. Najteplejšie podľa meteorológov má byť na východe krajiny. Veľmi teplé počasie a sucho vytvára priaznivé podmienky na vznik lesných požiarov. Najväčší z nich horí v oblasti mesta Zamora pri portugalských hraniciach. Oheň tam zničil 9 000 hektárov porastu a stále nie je pod kontrolou. Z oblasti muselo byť evakuovaných na 250 ľudí, uviedla agentúra EFE.

Požiare ale sužujú aj ďalšie regióny, napríklad Katalánsko či Navarru. Podľa serveru verejnoprávnej stanice RTVE bolo zničených 13 000 hektárov lesov a porastov. Kvôli lesnému požiaru nechalo vedenie parku zábavy Puy du Fou Espaňa pri Tolede evakuovať 3 000 návštevníkov a zamestnancov. Nikto sa ale nezranil.

V piatok popoludní bolo na väčšine španielskeho územia (okrem Kanárskych ostrovov) viac ako 35 stupňov, uviedla meteorologická služba Aemet. Okolo 40 stupňov popoludní namerali v Madride, Zaragoze, Tolede či Córdobe.

Varovanie pred lesnými požiarmi platí aj v Nemecku. Podľa meteorologickej služby DWD na západe krajiny teploty v sobotu vystúpia až na 38 stupňov a veľmi teplá bude aj nedeľa.

Anglicko zažilo najteplejší deň

Časť Anglicka v piatok zažila najteplejší deň od začiatku roka. Stanica v Londýne-Heathrow namerala viac ako 32 stupňov a meteorológovia očakávajú ešte vyššie údaje na juhovýchode krajiny. Teploty by ale od soboty mali začať klesať, uviedla stanica BBC.

Vlna horúčav zo severnej Afriky dorazila na Pyrenejský polostrov v nedeľu a meteorológovia ju považujú za predčasnú. Podľa Svetovej meteorologickej organizácie (WMO) však budú skoré vlny horúčav kvôli globálnym zmenám klímy čoraz častejšie a tiež intenzívnejšie.

„To čo zažívame teraz je bohužiaľ len ochutnávkou budúcnosti,“ uviedla hovorkyňa organizácii Clare Nullisová. OSN tiež vyzvala štáty, aby sa viac zapojili do boja proti suchu. Španielsky premiér Pedro Sánchez uviedol, že vlny horúčavy nie sú náhodné. „Otepľovanie klímy vedie k množeniu extrémnych meteorologických javov, ako sú horúčavy, ktoré zažívame,“ vyhlásil šéf španielskej vlády.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #horúčavy