115. deň: Zelenskyj opustil Kyjev, navštívil vojakov na južnom fronte

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj navštívil obrancov krajiny bojujúcich na južnom fronte v Mykolajivskej oblasti. Prezident, ktorý mal na sebe tradičné khaki tričko a nohavice podobnej farby, rozdával zrejme v podzemných krytoch vyznamenania a pózoval fotografom. Zelenskyj z bezpečnostných dôvodov od začiatku ruskej invázie prakticky neopúšťa Kyjev.

18.06.2022 06:45 , aktualizované: 21:50
vojna na ukrajine, Foto: ,
Žena máva ukrajinskou vlajkou na vrchole zničeného ruského tanku v Kyjeve.
debata (360)

Najdôležitejšie udalosti

  • Invázia ruských vojsk pokračuje už 115. deň
  • Zelenskyj navštívil Mykolajiv a susednú Odeskú oblasť
  • Ukrajina a Rusko si vymenili zajatcov
mier-ukrajine-2

VIDEO: Najväčší veľtrh zbrojárskej techniky zažil premiéru českej húfnice.

Video
Žena kráča okolo zničenej budovy po ruskom...
Žena reaguje pri zničenej budove po ruskom...
+2Záchranári a miestni obyvatelia vyťahujú mŕtve...

21:55 Gubernátor Luhanskej oblasti Serhij Hajdaj v ukrajinskej verejnoprávnej televízii povedal, že Rusko posiela do Severodonecka rezervy z iných bojísk. Rusko podľa jeho slov ovládlo väčšinu Severodonecka, ale nie celý.

Vo večernej zvodke ukrajinský generálny štáb pripustil, že ruská armáda pri ostreľovaní a útoku na obec Meťolkine na juhovýchodnom predmestí dosiahla „čiastočný úspech“. Ruským jednotkám sa naopak podľa ukrajinskej strany nepodarilo dostať cez Severný Donec a zaútočiť na dediny Biela Hora a Ustynivka.

21:10 Tisíce ľudí sa v sobotu v Kyjeve na Námestí nezávislosti naposledy lúčili s Romanom Ratušným, popredným predstaviteľom proeurópskeho hnutia Majdan na Ukrajine a protikorupčným aktivistom, ktorý bojoval proti ruským silám v ukrajinskej armáde.

Ukrajina Rusko invázia Ratušnyj smrť, vojna na ukrajine Čítajte viac Ukrajina sa naposledy lúčila s padlým hrdinom Romanom Ratušným

20:35 V zdevastovanom prístavnom meste Mariupoľ sa šíri cholera, čo už minulý týždeň oznámil starosta mesta Vadym Bojčenko. Jeho poradca Petro Andrjuščenko teraz spresnil, že príznaky infekčnej choroby vykazuje denne zhruba desať až 15 obyvateľov mesta. Andrjuščenko s odvolaním sa na zdroje spolupracovníkov uviedol, že nemocnice v meste sú slabo vybavené a chýbajú v nich testovacie sady a antibiotiká. Pacienti sú údajne v nemocniciach odmietaní.

Cholera sa najčastejšie šíri v oblastiach s nevhodnými hygienickými podmienkami a pri nedostatku čistej vody. Spôsobuje ťažké hnačky a vracanie, ktoré môžu viesť k úmrtiu.

20:00 Rusko blokádou vývozu ukrajinského obilia a obmedzovaním vlastného exportu vystavuje svet riziku vypuknutia hladomoru, uviedol šéf diplomacie Európskej únie Josep Borrell. Podľa jeho slov sa Rusko vedome rozhodlo urobiť z vývozu obilia zbraň, ktorú teraz „využíva ako nástroj na vydieranie každého, kto je proti jeho agresii“.

„Rusko premenilo Čierne more na vojnovú zónu, čím blokuje dodávky obilia a hnojív z Ukrajiny,“ pokračoval šéf diplomacie EÚ. Dodal, že Rusko tiež uplatňuje kvóty a dane na vývoz svojho obilia.

Šéf diplomacie EÚ pripomenul, že sankcie, ktoré EÚ uvalila na Rusko, nezakazujú Moskve vyvážať poľnohospodárske produkty, ani takýto export nijak nespoplatňujú.

19:35 Ukrajinská prvá dáma Olena Zelenská povedala v rozhovore pre britský The Guardian, že vzhľadom na zločiny, ktoré páchajú ruské invázne jednotky v jej krajine, je možné, že sú schopné všetkého. Reagovala tak na skoršie slová svojho manžela Volodymyra Zelenského, že terčom číslo jeden bol pre ruské sily on a druhým cieľom jeho rodina. Tá podľa Zelenskej zostáva rozdelená, ale s mužom sa už môže aspoň vídať.

Poland Ukraine Russia War First Lady Čítajte viac Zelenská: S manželom sa už môžeme aspoň vídať, Rusi sú schopní všetkého

19:05 Ukrajinská vojenská rozviedka informovala, že na Ukrajinu sa v rámci výmeny z Ruska vrátilo päť zajatcov. Štyroch z nich, civilistov, Rusi zajali na začiatku invázie v Kyjevskej oblasti. Piatym bol mŕtvy ukrajinský vojak, uvádza ruskojazyčná verzia BBC. Piatich väzňov dnes naopak Ukrajina prepustila do Ruska, vojenská rozviedka však nespresnila, či išlo o vojakov alebo civilistov.

18:30 Poľsko vyzýva Európsku úniu, aby zaviedla ďalšie sankcie voči Moskve za prebiehajúcu ruskú vojenskú inváziu na Ukrajine. Uviedol to hovorca poľského ministerstva zahraničných vecí Lukasz Jasina.

Poľsko navrhuje úplne zastaviť vývoz európskych technológií do Ruska.

Rusko, Moskva, sankcie Čítajte viac Poľsko vyzýva EÚ na zavedenie ďalšieho balíka sankcií voči Rusku

17:50 Starosta Donecka Alexej Kulemzin na telegrame informoval, že cieľom útokov bolo dnes skoro ráno niekoľko štvrtí. Zomrelo päť ľudí, 12 utrpelo zranenia. Zničená bola budova Doneckej národnej univerzity, škola, obytné domy i administratívne budovy, uvádza britská BBC na svojej internetovej stránke.

16:50 Litva zakázala prevážať do ruskej Kaliningradskej oblasti po železnici tovar, na ktorý sa vzťahujú sankcie Európskej únie. Dvadsaťsedmička zaviedla niekoľko balíkov sankcií proti Rusku v reakcii na jeho inváziu na Ukrajinu.

cargo, vlaky, železnice, vagóny Čítajte viac Litva zakázala prevážať vlakmi do Kaliningradu tovar zo sankčného zoznamu

16:20 Ukrajina by mala usporiadať budúci ročník pesničkovej súťaže Eurovízia, vyhlásil britský premiér Boris Johnson. Reagoval tak na piatkové vyjadrenie organizátora tejto súťaže, Európskej vysielacej únie (EBU), že Eurovízia by sa na budúci rok mohla konať v Británii. Ukrajina ako tohtoročný víťaz totiž podľa EBU nie je za súčasných okolností schopná usporiadať takéto medzinárodné podujatie.

„Samozrejme, bol by som rád, keby to bolo v našej krajine, ale faktom je, že oni zvíťazili a zaslúžia si to usporiadať. Verím, že to môžu urobiť a mali by to urobiť,“ povedal Johnson po návrate z Ukrajiny.

„Bude to až o rok, na Ukrajine to bude v čase konania Eurovízie v poriadku a dúfam, že Ukrajinci dostanú možnosť organizovať toto podujatie,“ dodal Johnson.

16:15 Britský premiér Boris Johnson uviedol, že je veľmi dôležité podporovať Ukrajinu aj v čase, keď začínajú byť niektoré krajiny z konfliktu na Ukrajine „unavené“.

„Začíname sa obávať, že po celom svete sa začína dostavovať trocha únavy zo situácie na Ukrajine, ale musíme pochopiť, že Ukrajinci strašne trpia na východe svojej krajiny,“ povedal britský premiér.

„Putin pokračuje v páchaní otrasných zverstiev. Rusi sa posúvajú krok po kroku vpred, a preto je dôležité, aby sme ukázali to, o čom vieme, že je pravda, teda že Ukrajina môže zvíťaziť a zvíťazí,“ pokračoval Johnson.

Britský premiér uviedol, že Rusko naďalej zaznamenáva obrovské straty a dochádza mu množstvo pozičných zbraní.

„Keď nastupuje ‚únava zo situácie na Ukrajine‘, je veľmi dôležité (Ukrajincom) ukázať, že sme s nimi ‚v behu na dlhú trať‘ a poskytneme im strategickú odolnosť, ktorú potrebujú,“ zdôraznil Johnson.

15:50 Ruská štátna agentúra RIA Novosti napísala, že v podzemí šachty Zasjadko v Donecku uviazlo 77 baníkov po tom, ako bola baňa v dôsledku ostreľovania ukrajinskými silami odpojená od elektrickej energie. Neskôr proruskí separatisti informovali, že sa baníkov podarilo zachrániť a nikomu sa nič nestalo. Separatisti tvrdia, že oblasť, kde sa baňa nachádza, ostreľovali ukrajinské jednotky. Ukrajina dlhodobo popiera, že by vykonávala útoky na dva separatistické regióny, ktoré tvoria Donbas, kde sa proruskí separatisti pred rokmi zmocnili rozsiahlych území a vyhlásili tam samozvanú Doneckú a Luhanskú ľudovú republiku. Moskva ich uznala krátko pred februárovým začiatkom invázie na Ukrajinu.

14:50 Nemecká polícia oznámila, že vyšetruje niekoľko sto prípadov obvinení z ruských vojnových zločinov na Ukrajine vrátane podozrení zo spojenia politických a armádnych predstaviteľov s takýmito činmi.

Buča Čítajte viac Nemecko vyšetruje niekoľko sto prípadov možných vojnových zločinov na Ukrajine

14:20 Nemecký kancelár Olaf Scholz prisľúbil Ukrajine ďalšiu pomoc pri boji proti ruským inváznym jednotkám.

„Budeme pokračovať v poskytovaní financií. Pomôžeme pri obnove (Ukrajiny). Budeme pokračovať v dodávkach zbraní, ktoré sú naliehavo potrebné na obranu nezávislosti Ukrajiny,“ povedal Scholz vo videu s názvom „Kanzler kompakt“, ktoré bolo uverejnené v sobotu.

Scholz vo videu pripomenul, že vo štvrtok spoločne s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom a talianskym premiérom Mariom Draghim navštívil Ukrajinu. „Pozreli sme sa na skazu v meste Irpiň pri Kyjeve. Strašné,“ uviedol.

Nemecký kancelár zdôraznil, že Ukrajine by mal byť udelený kandidátsky štatút EÚ. „Budeme o tom hovoriť v Bruseli už tento štvrtok. A pokúsime sa získať 27 súhlasných názorov na toto spoločné rozhodnutie EÚ, ktoré otvára takúto perspektívu,“ do­dal.

14:00 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj navštívil v sobotu mesto Mykolajiv na juhu krajiny po prvý raz odvtedy, čo ruské vojská 24. februára vpadli na Ukrajinu.

Zelenskyj si prezrel ťažko poškodenú výškovú obytnú budovu v meste a absolvoval stretnutie s miestnymi predstaviteľmi. Prezidenta sprevádzal aj gubernátor Mykolajivskej oblasti Vitalij Kim.

Návšteva sa uskutočnila deň po ruskom útoku na obytnú štvrť v Mykolajive, pri ktorom zahynuli najmenej dvaja ľudia a 20 ďalších utrpelo zranenia.

„Naši statoční chlapci a dievčatá. Všetci robia, čo je v ich silách. Určite vydržíme! A určite vyhráme!“ napísal prezident na sociálnej sieti telegram. Za „hrdinov s veľkým a dobrým srdcom“ označil zdravotníkov v miestnej nemocnici.

Mykolajiv sa od začiatku ruskej vojenskej ofenzívy pravidelne stáva terčom ostreľovania zo strany ruských jednotiek, píše AFP. Budovu miestnej administratívy zasiahla ruská raketa ešte v marci. Zahynulo pri tom viac než desať ľudí.

Mesto drží obranu južnej Ukrajiny, pretože leží na ceste k strategickému čiernomorskému prístavu Odesa. Mykolajiv sa nachádza zhruba 100 kilometrov severozápadne od Chersonu, ktorý padol do rúk ruských jednotiek počas prvých týždňov vojny.

13:15 Americký Inštitút pre výskum vojny (ISW) vo svojej aktualizácii napísal, že Rusko nasadzuje viac jednotiek na východe Ukrajiny v úsilí posilniť operácie v oblasti Severodonecka a Lysyčanska. Ruské sily tam podľa správy presúvajú tanky, obrnené transportéry a ďalšie vozidlá a techniku.

„Ruská armáda sústredila drvivú väčšinu svojej bojovej sily na dobytie Severodonecka a Lysyčanska na úkor iných osí postupu a utrpela pri tom veľké straty,“ uviedol ISW podľa stanice Sky News.

13:10 Známa ukrajinská zdravotníčka Julija Pajevská, ktorú ruské invázne sily v polovici marca zajali v Mariupole, je po troch mesiacoch na slobode. Pajevská je na Ukrajine známa pod prezývkou Taira a pred časom odovzdala agentúre AP videozáznamy, ktoré obstarala počas dvoch týždňov, keď sa jej tím snažil zachraňovať ranených, medzi ktorými boli ukrajinskí aj ruskí vojaci.

mariupoľ, zdravotníčka, julija pajevská Čítajte viac Rusko prepustilo ukrajinskú zdravotníčku, ktorá nakrúcala hrôzy v Mariupole

12:30 V dedinách v okolí mesta Severodoneck, ktoré sa ruské sily snažia už niekoľko týždňov dobyť, prebiehajú intenzívne boje, uviedli ukrajinskí predstavitelia.

„Najprudšie boje sa teraz odohrávajú neďaleko Severodonecka. (Rusi) nekontrolujú mesto úplne,“ uviedol Serhij Hajdaj, gubernátor Luhanskej oblasti, v ktorej sa toto mesto nachádza.

Podľa jeho slov prebiehajú ťažké boje napríklad v dedine Toškivka a meste Zolote, kde sa ruské sily snažia zatiaľ neúspešne preraziť. „Naši obrancovia bojujú proti Rusom vo všetkých smeroch. Nedávno zostrelili lietadlo a vzali zajatcov,“ priblížil Hajdaj. Jeho vyjadrenia nebolo možné nezávisle overiť.

Hajdaj tiež uviedol, že mesto Lysyčansk, ktoré od Severodonecka oddeľuje rieka, je ťažko ostreľované. „Nemôžu sa k nemu priblížiť, a preto ho jednoducho ostreľujú vzdušnými útokmi,“ dodal gubernátor s tým, že situácia v Lysyčansku je veľmi nebezpečná.

Červené ruže a v pozadí obhorená budova... Foto: TASR/AP, Efrem Lukatsky
Ukrajina, Rusko, Lysyčansk, vojna na ukrajine Červené ruže a v pozadí obhorená budova mestského divadla po ruskom ostreľovaní v meste Lysyčansk, v Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny, kde prebiehajú ťažké boje.

11:30 Ukrajina plánuje obnoviť mierové rozhovory s Ruskom až koncom augusta po tom, ako vykoná protiútoky. V tom čase už bude v lepšej pozícii pre rokovania, uviedol hlavný vyjednávač Kyjeva Davyd Arachamija v rozhovore pre stanicu Hlas Ameriky.

„Myslím si, že uskutočníme operáciu s protiútokmi na rôznych miestach,“ vyhlásil Arachamija v interview, ktoré zverejnili v sobotu. Bližšie podrobnosti neposkytol.

10:20 Hraničnými priechodmi prešlo v piatok (17. 6.) na Slovensko 3 510 ľudí z Ukrajiny. Z toho bolo 764 mužov, 2074 žien a 672 detí. O dočasné útočisko požiadalo 165 žiadateľov. Zo Slovenska na Ukrajinu prešlo hraničnými priechodmi v piatok 3379 osôb.

9:50 Ruské invázne jednotky v posledných 48 hodinách pravdepodobne obnovili svoje úsilie o postup južne od Izjumu, uviedlo vo svojej pravidelnej správe o vývoji bojov na východnej Ukrajine britské ministerstvo obrany. Cieľom Rusov je podľa neho postúpiť hlbšie do Doneckej oblasti a obkľúčiť ukrajinských obrancov pri Severodonecku zo severu.

severodoneck Čítajte viac Ruské sily pravdepodobne obnovili úsilie o postup južne od Izjumu, mienia Briti

9:00 Ukrajinskými raketami zasiahnutý remorkér ruskej Čiernomorskej flotily sa podľa ukrajinských predstaviteľov potopil. Rusko ani nezávislé zdroje takúto informáciu dosiaľ nepotvrdili, informovala agentúra DPA.

Ukrajinská armáda v piatok uviedla, že ťažko poškodila ruský remorkér Vasilij Bech, ktorý podľa nej viezol muníciu, zbrane a vojakov na strategicky položený Hadí ostrov, obsadený ruskými jednotkami od konca februára.

Hadí ostrov Čítajte viac Pohrebisko lodí. Ukrajinci pri Haďom ostrove potopili ďalšie ruské plavidlo

8:45 Na ukrajinskej pevnine predstavujú vážne nebezpečenstvo aj míny. Minister vnútra Denys Monastyrskyj povedal, že odmínovanie potrebuje oblasť s celkovou rozlohou 270 000 kilometrov štvorcových, ktoré zahŕňajú aj oblasti okupované Ruskom. Podľa The Kyiv Independent ide o oblasť o niečo väčšiu ako je rozloha Nového Zélandu.

Minister povedal, že Ukrajina rokuje s Britániou, Talianskom a Francúzskom o dodávke náležitého odmínovacieho vybavenia, ktoré by mohlo stáť milióny dolárov.

8:30 Ruské ostreľovanie obcí v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny si vyžiadalo životy štyroch civilistov. Informoval o tom podľa denníka The Kyiv Independent gubernátor Pavlo Kyrylenko. Podľa jeho slov boli zabití dvaja civilisti v obci Pantelejmonivka, jeden v Bachmute a jeden v Krasnohorivke. Ďalších šesť ľudí utrpelo zranenia.

8:00 Je absolútne nevyhnutné hovoriť s Putinom. V rozhovore s televíziou agentúry DPA to povedal nemecký kancelár Olaf Scholz. Dodal, že tak bude naďalej robiť, rovnako ako francúzsky prezident Emmanuel Macron.

„Je absolútne nevyhnutné s Putinom hovoriť,“ povedal Scholz v rozhovore. „Ja to budem aj naďalej robiť, rovnako ako francúzsky prezident,“ dodal Scholz. Podľa neho je nutné, aby niektoré krajiny a niektoré vedúce osobnosti s Putinom hovorili.

Olaf Scholz Čítajte viac Scholz: Je absolútne nevyhnutné hovoriť s Putinom

7:00 Budúci ročník medzinárodnej piesňovej súťaže Eurovízia sa nebude konať na Ukrajine, ktorej zástupcovia túto súťaž tento rok vyhrali, oznámila Európska vysielacia únia. EBU sa podľa agentúry DPA chce obrátiť na britskú verejnoprávnu spoločnosť BBC, či by sa súťaž nemohla konať v Británii, ktorej zástupcovia v tomto ročníku skončili druhí. Ukrajina rozhodnutie odmietla a žiada ďalšie rokovania.

Formácia Kalush Orchestra z Ukrajiny zvíťazila v pesničkovej súťaži Eurovízia. Čítajte viac Ukrajinci sa hnevajú, berú im finále Eurovízie

6:45 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo svojom pravidelnom príhovore v piatok večer uviedol, že vstup Ukrajiny do Európskej únie by bol pre euroblok prínosom. Informovala o tom agentúra DPA.

„Naše zbližovanie s Európskou úniou nie je pozitívom len pre nás,“ poznamenal Zelenskyj, pričom dodal, že prípadný vstup Ukrajiny do EÚ by bol „najväčším prínosom pre budúcnosť Európy za mnoho rokov“.

Podľa prezidenta si EÚ môže zabezpečiť svoju nezávislosť, silu a budúci rozvoj, iba ak sa Ukrajina stane súčasťou bloku. „Sme krok od začiatku plnej integrácie do Európskej únie,“ povedal.

Zároveň zdôraznil, že ukrajinské hodnoty sú európskymi hodnotami. „Ukrajinské inštitúcie zostávajú stabilné aj v okolnostiach vojny,“ poznamenal.

Členovia EK v piatok pod vedením svojej predsedníčky Ursuly von der Leyenovej hlasovali za udelenie štatútu kandidátskej krajiny EÚ Ukrajine a Moldavsku. Rozhodnutie o udelení štatútu kandidátskej krajiny týmto dvom krajinám sa očakáva počas budúcotýždňového summitu EÚ v Bruseli (23. a 24. júna).

© Autorské práva vyhradené

360 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine