Ruské sily pravdepodobne obnovili úsilie o postup južne od Izjumu, mienia Briti

Ruské invázne jednotky v posledných 48 hodinách pravdepodobne obnovili svoje úsilie o postup južne od Izjumu, uviedlo vo svojej pravidelnej správe o vývoji bojov na východnej Ukrajine britské ministerstvo obrany. Cieľom Rusov je podľa neho postúpiť hlbšie do Doneckej oblasti a obkľúčiť ukrajinských obrancov pri Severodonecku zo severu.

18.06.2022 09:46
severodoneck Foto: ,
Ukrajinský vojak na pozícii počas ťažkých bojov v prvej línii v Severodonecku v Luhanskej oblasti na Ukrajine.
debata (5)

Britský rezort obrany sa ďalej venuje prípadným evakuáciám civilistov. Predstavitelia ukrajinských separatistov od polovice júna tvrdia, že sa snažia vytvoriť humanitárne koridory, ktoré by umožnili evakuáciu civilistov zo Severodonecka. Rusko však – už skôr na Ukrajine a predtým tiež v Sýrii – používalo jednostranne vyhlásené „humanitárne“ koridory pre manipuláciu s bojovým priestorom a k nútenému presunu obyvateľstva, upozorňuje Londýn.

Ukrajinskí civilisti zablokovaní v Severodonecku preto podľa Britov pravdepodobne budú nedôverčiví ku koridorom navrhovaným ruskými alebo proruskými silami. Ruskom navrhovaná trasa by ich navyše zaviedla smerom k mestu Svatova, ktoré sa nachádza hlbšie na Rusmi okupovanom území. Ak civilisti nevyužijú ponuku odchodu koridorom, Rusko bude pravdepodobne tvrdiť, že je oprávnené menej rozlišovať medzi nimi a prípadnými ukrajinskými vojenskými cieľmi v oblasti, dodáva britské ministerstvo. Možnosti opustiť mesto sú pritom v dôsledku zničených mostov veľmi obmedzené.

Americký Inštitút pre výskum vojny (ISW) vo svojej aktualizácii napísal, že Rusko nasadzuje viac jednotiek na východe Ukrajiny v úsilí posilniť operácie v oblasti Severodonecka a Lysyčanska. Ruské sily tam podľa správy presúvajú tanky, obrnené transportéry a ďalšie vozidlá a techniku.

„Ruská armáda sústredila drvivú väčšinu svojej bojovej sily na dobytie Severodonecka a Lysyčanska na úkor iných osí postupu a utrpela pri tom veľké straty,“ uviedol ISW podľa stanice Sky News.

Sergej Lavrov Čítajte viac Lavrov pre BBC: Rusko nie je neviniatko. Nehanbíme sa ukázať, akí sme

Ukrajinský generálny štáb vo svojom pravidelnom rannom prehľade uvádza, že ruská armáda sústredila svoje úsilie v smeroch na Severodoneck, Bachmut a Slovjansk. Boje o prvé menované mesto podľa neho pokračujú. „V snahe zlepšiť svoju taktickú situáciu sa nepriateľské jednotky pokúsili o útočné operácie mimo mesta, ale boli neúspešné,“ píše velenie ukrajinských síl.

SU-25, pád, havária Čítajte viac VIDEO: Pád ruského bojového lietadla Su-25. Ukrajina v tom prsty zrejme nemá

Zástupca šéfa oblastnej správy Serhij Bratčuk uviedol, že ukrajinská protivzdušná obrana zostrelila v noci na sobotu dve riadené strely nad Odeskou oblasťou na juhu krajiny, píše BBC na svojom ruskojazyčnom webe. Šéf regionálnej správy Poltavskej oblasti Dmytro Lunin podľa nej hlásil raketový úder na ropnú rafinériu v Kremenčuku a ďalšiu infraštruktúru. Nikto podľa neho nebol zranený.

Podobné vyhlásenia bojujúcich strán nie je možné nezávisle overiť.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine