Putinova služobníčka nahnevala už aj Rusov

Nesúhlas s inváziou na Ukrajinu sa v Rusku nevypláca, ale existuje jeden prípad, keď to neplatí. Ide o Nataliu Poklonskú, ktorá ľutuje, že zomierajú vojaci na oboch stranách frontu, čím jasne naznačuje, že vojnu považuje za zbytočnú.

18.06.2022 10:30
Natalia Poklonská Foto:
Natalia Poklonská na snímke z augusta 2015, keď v Kremli informovala o fungovaní trestnoprávnych orgánov na Kryme.
debata (106)

„Fakticky odmietla verejne priznať, že vojna je mier," napísal na blogu s dávkou irónie ukrajinský publicista Vitalij Portnikov. Napriek jej slovám s ňou v Moskve nezúčtovali a Kremeľ jej umožnil pokračovať v práci v štátnej službe.

Rusi dobre poznajú Poklonskú, pretože patrila medzi hlavné postavy na Kryme po obsadení tohto polostrova na jar 2014. Mala ešte len 34 rokov, keď ju menovali za hlavnú krymskú prokurátorku. Na Západe ju preto zaradili na sankčný zoznam osôb. Bola z nej Putinova služobníčka na čele prokuratúry, lebo robila to, čo si želal Kremeľ.

Spor o symbol invázie

Poklonská zverejnila na sociálnej sieti názor, podľa ktorého vníma vojnu na Ukrajine ako katastrofu. Zdôraznila, že pochopiteľne nevidí dôvod, aby sa tešila, keď od ruského ministerstva obrany počúva o padlých vojakoch. „Vyzývam Rusov i Ukrajincov, aby zastavili toto šialenstvo a podnecovanie nenávisti medzi sebou," uviedla. Dodala, že veľké písmeno Z, ktoré sa stalo symbolom invázie, stelesňuje tragédiu pre Rusko aj pre Ukrajinu.

Tieto slová si dovolila použiť žena vo funkcii zástupkyne šéfa Rossotrudničestva. Je to štátna agentúra, ktorá sa venuje kultúrnej výmene v zahraničí. Poklonská zastávala pozíciu námestníčky od februára tohto roku. Po jej výrokoch riaditeľ Jevgenij Primakov odkázal, že sa nimi bude zaoberať. Z jeho reakcie bolo cítiť, že Poklonská má svoje dni v Rossotrudni­čevstve asi zrátané. „Symbol Z, ktorým je označená naša vojenská technika, je národným symbolom podpory našej armády," citovala Primakova stanica BBC.

Poklonskú ostro kritizovalo veľa Rusov na sociálnych sieťach. Označovali ju za zradkyňu, ktorá sa zapredala Ukrajine.

Keď Kremeľ oznámil, že prezident Vladimir Putin odvolal Poklonskú z jej funkcie, nebolo to nič prekvapujúce. Veď čo iné sa dalo očakávať?

Ďalším rozhodnutím však Putin prekvapil. „Ďakujem nášmu prezidentovi za podporu a dôveru!" napísala Poklonská na sociálnej sieti s tým, že z Rossotrudničestva odišla v súvislosti s prechodom do inej funkcie v štátnych orgánoch. Putin ju menoval za poradkyňu generálneho prokurátora.

Aby Poklonská nebola na očiach verejnosti

Publicista Portnikov sa nazdáva, že Kremeľ nezničil Poklonskej kariéru z pretrvávajúcej vďačnosti za to, že patrila medzi ľudské symboly takzvanej krymskej jari. Presunutie z Rossotrudničestva za poradkyňu generálneho prokurátora vníma ako krok, aby nebola na očiach verejnosti. Možno dostala novú funkciu výmenou za svoj prísľub, že bude mlčať o tom, čo Putin nechce počuť o vojne na Ukrajine.

Kritický názor o ruskom vojenskom ťažení nebol prvý prípad, keď sa Poklonská z pohľadu vládnucej garnitúry utrhla z reťaze. Keď bola poslankyňa, ako jediná spomedzi členov putinovskej strany Jednotné Rusko hlasovala v Štátnej dume proti návrhu zákona o zvýšení vekovej hranice odchodu do dôchodku. V parlamente pôsobila len jedno funkčné obdobie (2016 – 2021). Predstaviteľom Jednotného Ruska sa údajne nepáčilo, že sa niekedy správa ako neriadená strela. Svoj odchod z poslaneckých lavíc nemusela vôbec ľutovať. Naopak. Z Moskvy odletela do nádherného letoviska.

Ambasádorkou na ostrove

V októbri 2021 Putin menoval Poklonskú za veľvyslankyňu v Kapverdoch. Tento africký ostrovný štát sa síce nachádza v blízkosti rovníka, ale úmorné horúčavy nepozná. Má priaznivé podnebie. Počas celého roku je tam iba jarné a letné počasie. Najvyššia priemerná teplota vzduchu býva v septembri 31 stupňov Celzia a najchladnejšia vo februári 19 stupňov Celzia.

Poklonská však vydržala na Kapverdoch len niekoľko mesiacov. Už na začiatku februára tohto roku požiadala o uvoľnenie z funkcie z nemenovaných osobných dôvodov. Po návrate do Moskvy išla pracovať do Rossotrudničestva.

Označovaná za líderku pravoslávneho Talibanu

Ako poslankyňu zrejme najviac Poklonskú zviditeľnilo, keď viedla kampaň proti ruskému filmu Matilda. Zobrazoval cára Nikolaja II. ako milenca poľskej baleríny Matyldy Krzezińskej. (Milenecký pomer mali v období, keď bol ešte nástupníkom na trón.)

Poklonská považovala obsah filmu za urážku ruského vládcu. Zvlášť preto, že pravoslávna cirkev sa naňho pozerá ako na svätého. A tvrdila, že Matilda ubližuje náboženskému cíteniu Rusov. Zástancovia slobodnej filmovej tvorby, naopak, hovorili, že Poklonská sa správa ako líderka pravoslávneho Talibanu. Robila maximum, aby zabránila premietaniu Matildy v kinách. Od decembra 2016 do decembra 2017 sa až 43-krát obrátila na prokuratúru v snahe, aby sa film nedostal k divákom. Neuspela ani s viacnásobnými pokusmi a film sa do kín dostal.

© Autorské práva vyhradené

106 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Vladimir Putin #vojna na Ukrajine #Natalia Poklonská