Litva zakázala prevážať vlakmi do Kaliningradu tovar zo sankčného zoznamu

Litva zakázala prevážať do ruskej Kaliningradskej oblasti po železnici tovar, na ktorý sa vzťahujú sankcie Európskej únie. Informuje o tom agentúra Reuters. Dvadsaťsedmička zaviedla niekoľko balíkov sankcií proti Rusku v reakcii na jeho inváziu na Ukrajinu.

18.06.2022 16:51
cargo, vlaky, železnice, vagóny Foto:
Ilustračné foto.
debata (136)

Gubernátor Kaliningradskej oblasti Anton Alichanov už v piatok uviedol, že zákaz sa týka 40 až 50 percent tovaru, ktorý sa po železnici dovážal do tejto ruskej enklávy vklinenej medzi Litvu a Poľsko. Sankcie EÚ sa okrem iného vzťahujú na dovoz uhlia, kovov, stavebných materiálov a vyspelých technológií. „Tento krok považujeme za najvážnejšie porušenie práva na slobodný tranzit do Kaliningradskej oblasti aj z nej,“ uviedol Alichanov. Dodal, že ak Litva zákaz nezruší, bude musieť rokovať o posilnení dopravy tovaru po mori.

Russia McDonald's Reopening Čítajte viac Ekonóm: Životná úroveň v Rusku sa prepadá do roku 2006

To, že zákaz vstúpil do platnosti, potvrdila nákladná divízia litovských štátnych dráh v liste svojim zákazníkom. Ministerstvo zahraničia vo Vilniuse na žiadosť o vyjadrenie nereagovalo, uvádza Reuters.

Kaliningradská oblasť dostáva dodávky tovaru po železnici cez litovské územie, taktiež plyn do tohto regiónu tečie plynovodom cez Litvu.

Sergej Lavrov Čítajte viac Lavrov: Na vývoze energií v tomto roku Rusko dobre zarobí

Vo februári Litva uzavrela svoj vzdušný priestor pre lety medzi Kaliningradskou oblasťou a Ruskom, lietadlá tak musia absolvovať dlhšiu trasu nad Baltským morom.

136 debata chyba
Viac na túto tému: #Kaliningrad #vojna na Ukrajine #sankcie proti Rusku