Európa zažíva horúci víkend, v nedeľu čakajte až 33 stupňov Celzia

Ľudia po celej západnej Európe zaplnili v sobotu parky a kúpaliská, aby našli úľavu od predčasnej vlny horúčav, keďže teploty stúpli vo Francúzsku a v Španielsku až nad 40 stupňov Celzia a v Nemecku dosahovali 38 stupňov Celzia. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

18.06.2022 18:23 , aktualizované: 18:35
Počasie / Horúčavy / Teplo / Osvieženie / Leto / Foto:
Ilustračné foto.
debata

Predstavitelia varovali pred lesnými požiarmi v západnej časti regiónu Stredomorie, pretože vysoké teploty a dlhé obdobie sucha vytvorili podmienky pre vznik požiarov.

Služba Európskej komisie pre riadenie núdzových situácií Copernicus (CEMS) oznámila, že riziko požiaru je „extrémne“ a „veľmi extrémne“ vo väčšine Španielska, v údolí rieky Rhôna vo Francúzsku, ako aj na talianskych ostrovoch Sardínia a Sicília a v častiach pevninského Talianska.

Dvadsaťsedem členských štátov Európskej únie uviedlo do pohotovosti 12 protipožiarnych lietadiel a vrtuľník, aby pomohli krajinám bojujúcim toto leto s veľkými požiarmi.

Meteorológovia vo Francúzsku opísali situáciu ako „naozaj výnimočnú“ a predpovedali, že v sobotu bude zrejme dosiahnutý vrchol 43 stupňov Celzia, potom prídu búrky a prinesú od Atlantického oceánu chladnejšie počasie.

Odborníci uviedli, že takáto skorá vlna horúčav je znakom toho, čo bude nasledovať – zmena klímy totiž znamená, že extrémne teploty obvyklé iba v júli a auguste budú pravdepodobnejšie aj v júni.

Španielski hasiči bojujú s lesnými požiarmi

Hasiči sa v sobotu snažili dostať pod kontrolu lesné požiare, ktoré už vypukli vo viacerých častiach Španielska. Vlna horúčav, ktorá je v tomto období roka v Španielsku nezvyčajná, viedla od minulého víkendu k prudkému nárastu teplôt v celej krajine. Podľa meteorologickej služby AEMET sa očakáva, že v meste Zaragoza na severovýchode krajiny a v provinciách Navarra a La Rioja na severe by v sobotu mohli teploty vystúpiť na 40 až 42 stupňov Celzia.

Požiare v Španielsku najviac postihli provinciu Zamora ležiacu pri hraniciach s Portugalskom a región Katalánsko na východe krajiny. Úmrtia alebo zranenia nehlásili.

Požiar spálil takmer 20 000 hektárov územia na pohorí Sierra de la Culebra. V Katalánsku hasiči bojovali s lesným požiarom v Baldomare v provincii Lleida, kde očakávajú v sobotu „veľmi vysoké teploty a silný južný vietor“.

V dôsledku blížiacim sa požiarom evakuovali v piatok viac ako 3 000 ľudí v zábavnom parku Puy du Fou v meste Toledo, ležiacom juhozápadne od hlavného mesta Madrid.

SHMÚ: V niektorých okresoch môžu teploty v nedeľu dosiahnuť 33 stupňov Celzia

V niektorých okresoch na juhu, západe a východe Slovenska môžu teploty v nedeľu (19. 6.) dosiahnuť až 33 stupňov Celzia, informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na svojom webe, ktorý vydal výstrahu prvého stupňa pred vysokými teplotami.

Výstraha pred vysokými teplotami platí pre niektoré okresy v Bratislavskom, Banskobystrickom, Košickom, Nitrianskom a Trnavskom kraji. V týchto okresoch sa podľa meteorológov ojedinele očakáva dosiahnutie maximálnej teploty vzduchu 33 stupňov Celzia.

Víkend ako maľovaný, pripravte sa na horúčavy
Video

„Vysoká teplota predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské zdravie, fyzické aktivity a tvorbu požiarov,“ uviedli meteorológovia. SHMÚ dodal, že výstrahy pred vysokými teplotami platia od 13.00 do 19.00 h.

Ešte teplejšie môže byť podľa meteorológov v pondelok (20. 6.), keď môže teplomer ukazovať až do 34 stupňov Celzia. Výstrahy pred vysokými teplotami platia v celom Bratislavskom, Nitrianskom a Trnavskom kraji a v niektorých okresoch Banskobystrického, Trenčianskeho, Košického a Prešovského kraja v čase od 13.00 do 18.00

debata chyba
Viac na túto tému: #Španielsko #SHMÚ #lesný požiar #vlna horúčav