116. deň: Dlhá a drahá vojna. Podľa šéfa NATO môže trvať roky

Šéf NATO Stoltenberg vyzýva nepoľaviť v podpore Ukrajiny. Náklady sú vysoké, ale nedajú sa porovnať s cenou, ktorú platí Ukrajina, povedal. O dlhom boji hovoril aj britský premiér Boris Johnson. Ruský prezident Vladimir Putin sa podľa jeho slov na Ukrajine uchyľuje k opotrebovávacej vojne.

19.06.2022 06:20 , aktualizované: 21:55
vojna na ukrajine, Mykolajiv Foto: ,
Hasiči prehľadávajú trosky po ruskom ostreľovaní v meste Mykolajiv.
debata (472)

Najdôležitejšie udalosti

  • Invázia ruských vojsk pokračuje už 116. deň
  • Šéf NATO Stoltenberg a britský premiér Johnson upozorňujú, že vojna môže trvať roky
mier-ukrajine-2

VIDEO: Ukrajinci s americkou húfnicou M-777 likvidujú ruský cieľ.

Video
Žena kráča okolo zničenej budovy po ruskom...
Žena reaguje pri zničenej budove po ruskom...
+2Záchranári a miestni obyvatelia vyťahujú mŕtve...

22:00 Cieľom ukrajinských jednotiek je oslobodiť Cherson. Na niektorých úsekoch južného frontu sa ukrajinská armáda priblížila k okupovanému oblastnému centru na desať až pätnásť kilometrov. Ukrajinské južné operačné velenie už skôr uviedlo, že ruskí vojaci sa snažia zlomiť verejnú mienku v Chersone a obviňovať ukrajinskú armádu z útokov na civilnú infraštruktúru. v Chersone silnie činnosť protiruského odboja. Partizánska činnosť naberá na obrátkach aj v Záporožskej oblasti. Okupačná správa tam za tieto aktivity pohrozila trestom smrti.

21:20 Gubernátor Luhanskej oblasti Serhij Hajdaj v nedeľu uviedol, že ruská armáda v tejto oblasti neustále dopĺňa svoje jednotky rezervami. V ostreľovanom meste Lysyčansk, ktoré od Severodonecka oddeľuje rieka, podľa neho pokračujú evakuácie. Tie však nie sú možné v samotnom Severodonecku po tom, ako bol zničený posledný most spájajúci tieto mestá.

21:00 Ukrajinský parlament zakázal dovoz kníh a ďalších vydavateľských produktov z Ruska a Bieloruska. Zákaz sa vzťahuje aj na dočasne okupované územia Ukrajiny.

19:15 Na Slovensku je v rámci posilnenej predsunutej prítomnosti NATO aktuálne 1 089 spojeneckých vojakov. Schválený mandát umožňuje pôsobenie spolu najviac 3 000 vojakov Aliancie.

Z USA prišlo na Slovensko 354 vojakov, z Nemecka 275, Česká republika, ktorá je veliacou krajinou skupiny, vyslala zatiaľ 246 vojakov, Holandsko má aktuálne na Slovensku 111 a Slovinsko 103 vojakov.

Výstavba kontajnerového a stanového mesta v Lešti a Sliači, ktorú už odobrila vláda, je podľa hovorkyne momentálne v štádiu prípravy verejného obstarávania. „Po jeho uskutočnení sa začne s realizačnou časťou projektu, pričom dodávky by sa mali uskutočňovať vo viacerých fázach. Predpokladáme, že lokality by mali byť vybavené stanmi a kontajnermi v požadovanej kapacite do konca roka 2022,“ uviedla hovorkyňa Ministerstva obrany (MO) SR Martina Kovaľ Kakaščíková.

19:00 Kazachstan chce, aby boli všetky jadrové zbrane na svete vyradené z prevádzky do roku 2045, povedal kazašský minister zahraničných vecí Muchtar Tleuberdi.

„Súčasný vojenský konflikt na Ukrajine, reči o ďalšom atómovom vyzbrojovaní a vzájomné hrozby o použití jadrových zbraní nás nútia premýšľať viac ako kedykoľvek predtým o tom, aké krehké je ľudstvo a aké dôležité je zakázať a zničiť tieto smrtiace zbrane,“ uviedol Tleuberdi.

Zároveň vyzval všetky štáty vlastniace jadrové zbrane, aby zostavili plán, na základe ktorého by boli zničené všetky jadrové zbrane na svete do roku 2045.

17:55 Pohreby sa v Kyjeve odohrávajú denne, avšak tento bol obzvlášť dojemný. Stovky priateľov a ďalších aktivistov sa v sobotu zišli, aby vzdali hold Romanovi Ratušnému, poprednému politickému a ekologickému aktivistovi, ktorý nedávno zahynul v bojoch blízko druhého najväčšieho ukrajinského mesta Charkov. Smrť 24-ročného muža sa stala symbolom ťažkej vojnovej ujmy na spoločnosti, píše The Observer.

Ukrajina Rusko invázia Ratušnyj smrť rozlúčka,vojna na ukrajine Čítajte viac The Observer: Ukrajina smúti kvôli zlatej generácii, ktorá hynie na fronte

16:55 Ukrajinský parlament schválil zákon, ktorý zakazuje púšťať ruskú hudbu v médiách a na verejných miestach. Rozhlasové a televízne stanice tiež musia zvýšiť podiel ukrajinskej hudby vo vysielaní z 35 na 40 percent, informuje ruskojazyčná služba britskej BBC.

Zákaz sa týka verejného prehrávania hudby umelcov s ruským občianstvom, vrátane videoklipov. V prípade porušenia zákazu hrozí médiám pokuta vo výške 10 percent ich licenčného poplatku. Obmedzenie sa nevzťahuje na umelcov, ktorí odsúdili ruskú inváziu na Ukrajinu. Zoznam umelcov, ktorých sa bude táto výnimka týkať, zostaví ukrajinská tajná služba SBU.

15:30 Britské ministerstvo obrany zverejnilo aktualizovanú mapu bojov na Ukrajine.

15:20 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj si pripomenul nedeľňajší Deň otcov zdieľaním série fotografií ukrajinských otcov s ich deťmi, ktoré vznikli počas prebiehajúcej vojny s Ruskom.

Zelenskyj v odkaze na sociálnych sieťach napísal: „Byť otcom je veľká zodpovednosť a veľké šťastie. Dáva to silu, rozvážnosť, motiváciu ísť dopredu a nevzdať sa. A nezáleží na tom, aké to je ťažké – chrániť a brániť to najdrahocennejšie. Budúcnosť svojej rodiny, svojich detí a tak aj celej Ukrajiny.“

15:00 V Rusku sa rušia nápisy a logá McDonald's. Rusom úrady tvrdia, že im celý svet závidí ich nový reťazec rýchleho občerstvenia „Vkusno i tochka“, ktorý McDonald's nah­radil.

14:45 „Obávam sa, že sa musíme zoceliť na dlhú vojnu, keďže sa (ruský prezident) Putin uchyľuje k opotrebovávacej vojne snažiac sa rozdrviť Ukrajinu čistou brutalitou,“ uviedol uviedol britský premiér Boris Johnson.

Spojené kráľovstvo musí podľa jeho slov spoločne s partnermi zabezpečiť, aby mala Ukrajina strategickú odolnosť na prežitie a nakoniec dokázala zvíťaziť. „Všetko bude závisieť od toho, či Ukrajina dokáže posilniť schopnosť brániť svoje územie rýchlejšie, ako dokáže Rusko obnovovať svoje útočné sily,“ pokračoval. „Našou úlohou je získať Ukrajine čas,“ dodal Johnson.

Britský premiér tvrdí, že žiadna krajina nebude v bezpečí, ak sa Rusku podarí získať ukrajinské územie, pretože by to povzbudilo každého diktátora k používaniu sily na presadzovanie vlastných ambícií. Podľa Johnsona sa tomu dá zabrániť tým, že krajiny zabezpečia, aby Ukrajina dostávala „zbrane, vybavenie, muníciu a výcvik rýchlejšie ako agresor“.

14:30 Náčelník generálneho štábu britskej armády Patrick Sanders svojim vojakom povedal, aby sa opäť pripravili na boje v Európe v snahe poraziť ozbrojené sily ruského prezidenta Vladimira Putina.

Generál Sanders sa stal náčelníkom generálneho štábu v pondelok. „V súčasnosti je nevyhnutné vytvoriť armádu schopnú bojovať po boku našich spojencov a poraziť Rusko v boji,“ uviedol Sanders. „Sme generáciou, ktorá musí opäť pripraviť armádu na boj v Európe,“ dodal.

Sanders pripomenul, že od roku 1941 je prvým náčelníkom britského generálneho štábu, ktorý prevzal velenie v čase pozemnej vojny v Európe, v ktorej bojuje kontinentálnu mocnosť. „Ruská invázia na Ukrajinu zdôrazňuje náš hlavný cieľ, ktorým je chrániť Spojené kráľovstvo, a to tým, že budeme pripravení bojovať a víťaziť vo vojnách,“ uzavrel Sanders.

North Macedonia NATO Exercise Čítajte viac Britský generál: Musíme sa pripraviť, že budeme bojovať v tretej svetovej

14:20 Situácia severne od Charkova je veľmi ťažká a ruské sily sa pokúšajú znovu priblížiť k tomuto severovýchodnému ukrajinskému mestu, oznámil v nedeľu poradca ministra vnútra Vadym Denysenko.

Denysenko v štátnej televízii povedal: „Rusko sa pokúša urobiť z Charkova mesto na frontovej línii.“

13:05 Po ruskom raketovom útoku na sklad s palivom v Dnepropetrovskej oblasti zomreli dvaja ľudia, informuje server Ukrajinska pravda s odvolaním sa na oblastného gubernátora Valentyna Rezničenka. Ďalšia asi desiatka ľudí utrpela zranenia. Zariadenie v meste Novomoskovsk podľa ukrajinských úradov zasiahli v sobotu tri strely, neskôr tam explodovala palivová nádrž.

13:00 Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že v ukrajinskom meste Mykolajiv zničila ruská armáda dvadsať vojenských vozidiel, ktoré dodali západné krajiny. Informovalo tiež, že rakety Iskander zasiahli továreň na opravy v Charkove. Uviedla agentúra RIA.

12:50 Ukrajina ponúka možnosť virtuálne nahliadnuť do miest v Kyjevskej oblasti, ktoré ťažko zasiahla ruská vojenská agresia v krajine. Online múzeum pripomínajúce konflikt možno nájsť na turistickom portáli Kyjevskej oblasti, ktorá ho pred časom spustila v spolupráci s projektom nazvaným Vojna je blízko.

Ukrajina, Rusko, invázia Čítajte viac Buča, Irpiň, Boroďanka. Pozrite sa na skazu Ukrajiny zblízka

11:50 Hollywoodsky herec Ben Stiller, ktorý je veľvyslancom dobrej vôle Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR), navštívil Ukrajinu.

11:45 Aktuálne straty ruskej armády, ktoré zverejnil ukrajinský generálny štáb.

11:35 Ukrajinská metropola Kyjev bola v nedeľu ráno znova terčom vzdušného útoku. V meste bolo počuť sirény ohlasujúce letecký poplach, ako aj výbuchy. Podľa oficiálnych predstaviteľov však protivzdušná obrana zostrelila ruské rakety nad mestom.

Gubernátor Kyjevskej oblasti Olexij Kuleba uviedol, že neboli hlásené škody ani zranení. Obyvateľov však znova vyzval, aby sa pri leteckých poplachoch naďalej uchyľovali do úkrytov. Na rôznych sociálnych sieťach sa neskôr objavili fotografie, ktoré údajne zachytávajú na oblohe stopy po rakete, píše DPA.

10:45 Podľa informácií britskej rozviedky je pravdepodobné, že ukrajinské sily na východnom fronte čelia dezerciám. Morálka ruských bojovníkov je obzvlášť chabá. Stále sa objavujú prípady, keď jednotky odmietajú poslúchnuť rozkazy.

O nízkej morálke, predovšetkým na ruskej strane, píše aj americký Inštitút pre štúdium vojny.

10:40 Rusko aj Ukrajina v posledných dňoch pokračovali v ťažkom delostreleckom ostreľovaní pri Severodonecku, ale situácia na frontovej línii sa príliš nezmenila. Vo svojej pravidelnej správe o vývoji bojov na Ukrajine o tom informovalo britské ministerstvo obrany. Americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW) vo svojej najnovšej analýze k situácii na fronte píše, že ruské sily dosiahli za posledný deň nepatrné úspechy na predmestí Severodonecka a zrejme postúpili do obce Meťolkine, no na ďalších miestach sa v postupe z veľkej časti zastavili.

Ukrajina, Doneck Čítajte viac Ťažké boje pokračujú, problémom je nízka morálka v radoch ruských vojakov

10:20 Hraničnými priechodmi prešlo v sobotu (18. 6.) na Slovensko 3 828 ľudí z Ukrajiny. Z toho bolo 772 mužov, 2 334 žien a 722 detí. O dočasné útočisko požiadalo sedem žiadateľov. Na výstupe zo Slovenska na Ukrajinu prešlo hraničnými priechodmi 3 636 osôb.

10:15 Americký Pentagón uvažuje o tom, že na Ukrajinu vyšle ďalšie štyri raketové systémy HIMARS, spolu by ich tak mohlo byť osem, píše britský The Guardian.

Salvové raketomety HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System – Vysoko mobilný delostrelecký raketový systém) sú moderným pokračovateľom takzvaných kaťuší – raketometov používaných sovietskou Červenou armádou počas druhej svetovej vojny.

10:00 Ukrajinské sily opätovne ovládnu juh krajiny, vyhlásil prezident Volodymyr Zelenskyj v nedeľu po prvej návšteve tamojšej frontovej línie.

Juh nikomu nevydáme, vrátime všetko, čo je naše, a more bude ukrajinské a bezpečné,“ povedal na videu zverejnenom na platforme Telegram počas návratu do Kyjeva.

Ukrajina / Vojak / Vojaci / Armáda / UA / Čítajte viac Zelenskyj: Ukrajina znovu ovládne južné oblasti obsadené ruskými silami

9:00 Dvoch veliteľov ukrajinských bojovníkov, ktorí bránili mariupoľské oceliarne Azovstaľ, previezli do Ruska na vyšetrovanie.

ukrajina Čítajte viac Dvoch veliteľov ukrajinských obrancov Azovstaľu previezli do Ruska

8:50 Nemecký minister hospodárstva Robert Habeck chce v súvislosti so znížením dodávok ruského plynu prijať ďalšie opatrenia, ktoré by znížili spotrebu plynu, a posilniť preventívne opatrenia. Po obmedzení dodávok ruského plynu je situácia v krajine napätá a Habeck chce reagovať, aby sa situácia nezhoršila, až začne zimná vykurovacia sezóna.

plyn, energie Čítajte viac Nemecko osekáva spotrebu plynu, do hry sa vráti aj uhlie

8:15 Ruskej ekonomike môže trvať desaťročie, kým sa zotaví zo zdrvujúcich sankcií uvalených Západom na Rusko po začiatku jeho invázie na Ukrajinu, vyhlásil šéf najväčšej ruskej banky Sberbank German Gref.

Návrat na úroveň obdobia pred sankciami môže trvať takmer desať rokov, keďže Rusko prišlo o polovicu svojho obchodovania, spresnil Gref.

Šéf Sberbanky odhadol, že krajiny, ktoré prerušili vzťahy s Ruskom, sa podieľali na jeho vývoze 56 percentami a na jeho dovoze 51 percentami, čo ochromuje ruskú ekonomiku.

„Toto ohrozuje 15 percent hrubého domáceho produktu Ruska, väčšina ekonomiky je pod paľbou,“ povedal výkonný riaditeľ Sberbanky Gref na výročnom Medzinárodnom ekonomickom fóre v Petrohrade.

7:19 V sobotu vstúpil do platnosti zákaz prepravy tovaru cez územie Litvy do susednej Kaliningradskej oblasti, ktorá je ruskou exklávou. Ide o tovar, na ktorý sa vzťahujú ekonomické sankcie EÚ, informovala tlačová agentúra Reuters, citujúc litovské orgány. Správa o zákaze prišla v piatok prostredníctvom videa, ktoré zverejnil gubernátor daného regiónu Anton Alichanov. Sankčný zoznam zahŕňa predovšetkým uhlie, kovy, stavebné materiály a moderné technológie. Alichanov uviedol, že zákaz sa bude týkať zhruba 50 percent položiek, ktoré Kaliningrad dováža.

Začiatok platnosti zákazu potvrdila nákladná časť litovských štátnych železníc v liste klientom po „objasnení“ zo strany Európskej komisie o mechanizme uplatňovania sankcií. Alichanov vyzval občanov, aby sa neuchyľovali k panickým nákupom, a uviedol, že medzi Kaliningradom a Petrohradom už prepravujú tovar dve plavidlá, pričom do konca roka bude v prevádzke ďalších sedem. „Naše trajekty zvládnu všetok náklad,“ povedal v sobotu gubernátor.

Kaliningradská oblasť, ktorá sa nachádza medzi Poľskom a Litvou – členskými štátmi EÚ a NATO -, dostáva dodávky z Ruska železnicou a plynovodom cez územie Litvy. Exklávu, kde sídli veliteľstvo ruskej Baltskej flotily, v apríli 1945 dobyla Červená armáda od nacistického Nemecka a po druhej svetovej vojne bola postúpená Sovietskemu zväzu. Územie predtým patrilo pruskej provincii Východné Prusko.

cargo, vlaky, železnice, vagóny Čítajte viac Litva zakázala prevážať vlakmi do Kaliningradu tovar zo sankčného zoznamu

7:00 Moskva tvrdí, že pomáha evakuovať ľudí zo sporných oblastí Doneckej oblasti a Luhanskej oblasti do bezpečia. Podľa Kyjeva však Rusko bráni ľuďom v úteku na územia, ktoré nie sú pod kontrolou ruských síl, a v skutočnosti ich deportuje.

Rusko, Ukrajina, vojna Čítajte viac Evakuácia či deportácia? Do Ruska presídlili dva milióny ľudí z Ukrajiny

6:20 Vojna na Ukrajine môže trvať roky. Povedal to v rozhovore s nemeckým médiom Bild am Sonntag generálny tajomník Severoatlantickej aliancie (NATO) Jens Stoltenberg. Preto by sa podľa neho nemalo poľaviť v podpore Ukrajiny.

Musíme sa pripraviť na skutočnosť, že to bude trvať roky. Nesmieme poľaviť v podpore Ukrajiny,“ povedal Stoltenberg. „Aj keď náklady sú vysoké, nielen kvôli vojenskej podpore, ale aj kvôli rastu cien energií a potravín. "To sa však podľa neho nedá porovnávať s cenou, ktorú Ukrajina denne platí mnohými ľudskými životmi,“ napísala agentúra DPA.

Stoltenberg už tento týždeň uviedol, že na summite NATO v Madride by mal byť podľa očakávania schválený balík pomoci pre Ukrajinu, ktorý krajine pomôže s prechodom zo starej sovietskej výzbroje k štandardnému vybaveniu NATO. Summit sa uskutoční tento mesiac.

Šéf NATO očakáva, že Ukrajina bude schopná znovu vytlačiť ruské jednotky z Donbasu za pomoci ďalších dodávok zbraní zo Západu. „Ukrajinci statočne vzdorujú ruským okupantom,“ povedal denníku. Dodal ale, že NATO nebude zasahovať do samotných bojov. „Pomáhame tejto krajine, ale vojakov NATO na Ukrajinu nepošleme. “

© Autorské práva vyhradené

472 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine