Evakuácia či deportácia? Do Ruska presídlili dva milióny ľudí z Ukrajiny

Približne dva milióny ľudí boli presídlené z Ukrajiny do Ruska od začiatku "špeciálnej vojenskej operácie", ktorú koncom februára začal Kremeľ. Tvrdí to predstaviteľ ruského ministerstva obrany.

19.06.2022 06:54
debata (170)

Ruské sily „evakuovali“ do Ruska už 1,9 milióna ľudí vrátane 307 000 detí, pričom len v sobotu to bolo 29 730 osôb vrátane 3 500 detí, uviedol ruský generál Michail Mizincev, ktorého v sobotu večer citovala tlačová agentúra DPA.

Moskva tvrdí, že pomáha „evakuovať“ ľudí zo sporných oblastí Doneckej oblasti a Luhanskej oblasti do bezpečia. Podľa Kyjeva však Rusko bráni ľuďom v úteku na územia, ktoré nie sú pod kontrolou ruských síl, a v skutočnosti ich deportuje.

Mnohí z tých, ktorí boli poslaní do Ruska, sa pokúsili dostať späť na Ukrajinu cez tretie krajiny.

Ženevské konvencie z roku 1949, ktoré definujú medzinárodné právne normy počas vojnových konfliktov, zakazujú hromadné násilné presuny civilistov počas bojov na územie okupačnej mocnosti a klasifikujú ich ako vojnový zločin.

Ruská vojna na Ukrajine môže trvať roky, upozornil generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg a dodal, že dodávky najmodernejších zbraní ukrajinským jednotkám zvýšia šancu na oslobodenie východného regiónu Donbas spod ruskej kontroly.

170 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #vojna na Ukrajine