Dvoch veliteľov ukrajinských obrancov Azovstaľu previezli do Ruska

Dvoch veliteľov ukrajinských bojovníkov, ktorí bránili mariupoľské oceliarne Azovstaľ, previezli do Ruska na vyšetrovanie. S odvolaním sa na zdroj z bezpečnostných zložiek o tom informovala agentúra TASS, podľa ktorej ide o zástupcu veliteľa pluku Azov Svjatoslava Palamara a veliteľa 36. brigády námornej pechoty Serhija Volynského. Osud stoviek bojovníkov zajatých ruskými silami v máji po niekoľkomesačnom obliehaní Mariupoľa sprevádza neistota, podotkla agentúra Reuters.

19.06.2022 09:07
ukrajina Foto:
Ruský vojak prehľadáva barak na základni ukrajinského pluku Azov v letovisku Jurijvka na pobreží Azovského mora neďaleko Mariupoľu, na území pod vládou Doneckej ľudovej republiky na východe Ukrajiny.
debata (17)

„Do Ruska boli prevezení aj ďalší dôstojníci rôznych ukrajinských jednotiek,“ cituje TASS svoj zdroj. Do ktorého regiónu Ruskej federácie ich odviezli, nespresnil. Odvezení boli z územia samozvanej proruskej separatistickej Doneckej ľudovej republiky (DNR), kam boli podľa Moskvy presunutí po tom, ako zložili zbrane. Agentúra Reuters poznamenala, že informácie o prevoze ukrajinských vojakov nemohla overiť a Kyjev zatiaľ nereagoval.

Metalurgický areál v juhoukrajinskom Mariupole bol dlho poslednou baštou ukrajinskej obrany tohto kľúčového prístavného mesta. Zvyšné jednotky sa po vytrvalých ruských útokoch v máji vzdali a oblasť okupujú ruské invázne sily. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na začiatku júna uviedol, že v Doneckej a Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny môže byť držaných v zajatí vyše 2 500 ukrajinských vojakov, ktorí bránili Azovstaľ.

Oceliarne / Azovstaľ / Čítajte viac Tisícku zajatých obrancov Azovstaľu previezli do Ruska

TASS neskôr napísal, že na územie Ruska bolo prevezených vyše 1 000 ukrajinských vojakov, ktorí sa podieľali na obrane metalurgického komplexu. Kyjev sa usiluje o to, aby obrancovia Azovstaľu – medzi ktorými sú podľa skorších informácií ukrajinských úradov okrem členov pluku Azov aj príslušníci národnej gardy, námornej pechoty, teritoriálnej obrany, pohraničníci, policajti a dobrovoľníci – boli vymenení za ruských vojakov zajatých na Ukrajine.

HOAXAFP Mariupol Olson admirál Azovstaľ zajatie Čítajte viac Medzi zajatcami z Azovstaľu nie je americký admirál, internetom sa šíril ďalší hoax

Ruskí poslanci však požadujú, aby niektorí z ukrajinských bojovníkov z Mariupoľa boli postavení pred súd. To isté chcú predstavitelia DNR, vinia ich z porušovania ľudských práv.

Pluk Azov a 36. brigáda námornej pechoty zohrali pri obrane oceliarní kľúčovú úlohu, pripomína Reuters.

Pôvodne prápor Azov vznikol v roku 2014 a pri jeho zrode stál jeden zo šéfov ukrajinskej krajne pravicovej a neonacistickej scény. Táto dobrovoľnícka milícia bojovala na východe krajiny proti separatistom podporovaným Ruskom. Neskôr sa zoskupenie rozrástlo na pluk. Popiera, že by bolo fašistické alebo neonacistické. Ukrajina tvrdí, že bolo reformované a začlenené do národnej gardy.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine